Google překladač: English Deutsch

Nové technologie, historické vozy a SolidWorks

Autor článku: Karel Heinige   

Tags: Automotive | SolidWorks

sw_westfield1002.jpgSpecializovaný britský výrobce automobilů Westfield Sportscars využívá CAD software SolidWorks, aby do 50 let staré konstrukce karoserie vměstnal automobilovou technologii z 21. století a zároveň splnil bezpečnostní předpisy Evropské unie i vlastní normy jakosti. S pomocí SolidWorksu ve Westfieldu vyvinuli Westfield Sport Turbo, nedávno představený dvoumístný sportovní vůz. Krátká doba nutná ke zvládnutí ovládání SolidWorksu i jeho propracované funkce pomohly konstruktérům firmy Westfield upravit standardní mechanismus řízení a převodové ústrojí tak, aby se vešly na podvozek, který se poprvé objevil v 50. letech 20. století. Tedy dávno předtím, než si konstruktéři museli lámat hlavu s prvky 21. století, jakými jsou airbagy či systémy pro snižování množství výfukových plynů, nebo s regulacemi exportu.
Cílem výrobce bylo vzít 50 let starý vůz a co nejvíce jej zmodernizovat – i s ohledem na omezení v podobě starší konstrukce podvozku a různých nařízení. Pro většinu konstruktérské práce byl využit softwar SolidWorks. V něm byla nejdříve přepracována konstrukce podvozku, pak upraveny různé díly a mechanismy od dalších výrobců. Model Sport Turbo je navržen pro automobilové nadšence, kteří očekávají špičkovou kvalitu nejnovější motory, elektroniku a vysoký výkon.
Inženýři z Westfieldu využili SolidWorksu při kombinování speciálně upravených i standardní dílů v rámci konstrukce modelu Sport Turbo. Interiér vozu obsahuje – vedle standardních dílů a mechanismů – i upravené díly, například palubní desku a sedadla. Motor, přístroje a sloupek řízení jsou od velké britské automobilky Vauxhall. Díky 3D modelům dílů je mohou konstruktéři firmy Westfield upravit tak, aby fungovaly na menším podvozku, než pro jaký byly navrženy. Řešení SolidWorks také pomáhá firmě Westfield upravit návrhy tak, aby splňovaly předpisy Evropské unie pro prodej na kontinentu. Týkají se všeho – od vnitřní a vnější konstrukce až po viditelnost, bezpečnost a emise.
Software SolidWorks se používá v celém automobilovém průmyslu – od dodavatelů malých součástek po společnosti jako Westfield, které navrhují a vyrábějí vlastní vozy. V oblasti pokračujícího školení, implementace a podpory spoléhá Westfield na autorizovaného distributora softwaru SolidWorks, společnost Innova Systems.

Mohlo by vás zajímat: