Google překladač: English Deutsch

Nástroj na opravu tepny skutečností

Autor článku: Karel Heinige   

Tags: Praxe | SolidWorks

diamondback1024.jpgKornatění tepen – ateroskleróza – je velmi častá a smrtelná nemoc. Při její léčbě je ve Spojených státech každý rok provedeno více než milion angioplastik. Nová technologie, navržená společností Cardiovascular Systems Inc. (CSI) s využitím softwaru SolidWorks, nabízí širšímu okruhu pacientů přesvědčivou alternativu vysokotlaké angioplastiky. Nový postup se nazývá orbitální aterektomie. Pomocí jednorázových katetrizačních arteriálních sond s diamantovou povrchovou úpravou a o různých velikostech odstraňuje arteriosklerotický plak, který může být tvrdý jako kost. Pečlivým vysokorychlostním broušením lze otevřít hladký průchod, který významně zlepší krevní průtok. Sníží se tím riziko protržení cév nebo utržení kusů plaku, jež způsobují apoplexii. Více než 99 procent zbroušených částic je menších než červené krvinky a jsou odplaveny s krevním tokem pacienta.
„Viděl jsem, jak pár bledých nohou opět nabral zdravě růžovou barvu poté, co lékaři obnovili krevní oběh s pomocí našeho systému Diamondback 360 PAD,” řekl manažer návrhových služeb společnosti CSI Christopher Narveson. „Pacientovi vázanému na domov může tato procedura umožnit vstát a jít se přes noc projít s manželkou po pláži. Může eliminovat nutnost amputace, která má zničující důsledky pro životní styl. Když pomáháme lidem tímto způsobem, je radost chodit ráno do práce.”

Podle Narvesona pomohl software SolidWorks společnosti Cardiovascular Systems převzít realizovatelný produktový návrh složený výlučně z 2D výkresů a rychle jej uvést na trh. Aplikace SolidWorks při modelování přístroje Diamondback 360 automaticky připravila návrh pro výrobu. Publikační nástroj 3DVIA Composer ušetřil společnosti čas, peníze a námahu díky automatické tvorbě montážního návodu a jeho zobrazení přímo na počítačových obrazovkách v rámci čistého výrobního prostředí. Společnosti to umožnilo obejít se bez dokumentace na papíře, která vyžaduje neustálé a opakované čištění.
3DVIA Composer zároveň pomáhá lékařům, obchodníkům a partnerům vidět Diamondback v akci a ocenit jeho přínos pomocí zobrazení animací CAD modelů z řešení SolidWorks. K optimalizaci provedení cenově dostupných, vysoce pevných plastových dílů používá CSI software SolidWorks Simulation Premium. Přechod na SolidWorks zkrátil vývojový cyklus společnosti CSI ze dvou let na devět měsíců a pomohl jí ořezat více než 20 procent nákladů na materiál produktu. SolidWorks rovněž umožnil rychlý vývoj druhé a třetí generace přístroje Diamondback. Ovládání těchto nových přístrojů vyžaduje méně lidí i zařízení.

„Nedokážeme si představit život bez SolidWorks,” řekl Narveson. „Umožňuje nám neustále produkt zdokonalovat a snadno vysvětlit, jak funguje. Pomáhá tím stále se zvětšujícímu okruhu pacientů i naší společnosti. Bez tohoto softwaru bychom byli zpátky v době kamenné.”

Přístroj Diamondback 360 byl americkým úřadem FDA schválen pro použití v tepnách končetin a ještě letos budou zahájeny klinické testy jeho použití při léčbě choroby koronární arterie.
Cardiovascular Systems spolupracuje s autorizovaným prodejcem společnosti SolidWorks, Symmetry Solutions Inc., který zajišťuje průběžná školení, implementaci a podporu.

Mohlo by vás zajímat: