Google překladač: English Deutsch

Solido – kancelářská 3D tiskárna

Tags: 3D tisk | rapid prototyping

Pro_Right_ViewUnikátní 3D tiskárna Solido SD300 PRO, kterou letos obdivovali a také mohli vyhrát návštěvníci uživatelské konference SolidWorks World 2010, je prvním skutečně kancelářským zařízením pro rapid protyping. Umožní postavit 3D prototypové modely přímo během návrhu z CAD dat. Revoluční na této tiskárně není její princip – technologie Laminated Object Manufacturing neboli technologie laminovaných PVC pásů – ale skutečně její rozměry a cena, tedy dostupnost pro nejširší spektrum uživatelů.

Představte si, že na vašem stole stojí tiskárna o velikosti mohutnější laserovky. Konstrukci děláte v SolidWorks, který umožňuje vynikající vizualizaci a kontrolu, ale přesto nemáte ještě jistotu – potřebujete vzít díl do ruky, změřit šuplerou, nasadit na protikus! Nebo rovnou odzkoušet funkčnost v provozu!

Tato možnost je tu již řadu let, ale zatím byla celkem drahá. Každý si dvakrát rozmyslel, zda se mu to vyplatí – to je normální. Pořízení 3D tiskárny bylo velice nákladné a provozní náklady rovněž. Tato doba však končí! Technologie rychlého prototypu se stává dostupnou pro každého. Unikátní 3D tiskárna Solido SD300 PRO je první skutečně kancelářské zařízení pro rapidprotyping.

implantaty

Všechna zařízení na výrobu 3D modelů pracují na principu rozložení počítačového modelu do tenkých vrstev a jejich následného sestavení do reálného modelu v pracovním prostoru 3D tiskárny. Na rozdíl od obrábění se zde materiál neubírá, ale naopak je po vrstvách přidáván.

Tiskárna SOLIDO SD300 PRO využívá technologii laminovaných PVC pásů. Výsledný model je pevný, je možné ho dále opracovávat a barvit. Maximální velikost modelu 160x210x135 mm. Větší modely je možno rozdělit na více částí. K výrobě modelu stačí data ve formátu STL. Tiskárna si odvine z role materiál na výrobu jedné vrstvy a pomocí lišty s tryskami rozprašujícími lepidlo přilepí pruh k základní desce. Vyřezávací nůž vyřeže do nalepené fólie obrysy vrstvy modelu. Poté je speciální tekutina pomocí 3 per nanesena na plochu v místech, která nemají být součástí modelu a nebudou slepena. Základní deska klesne o 0,165 mm dolů. Tiskárna si odvine pruh materiálu a přilepí ho na stávající vrstvu a postup se opakuje. Po dokončení stavby je možné okolní materiál snadno odstranit a vyjmout hotový model.

Technologie LOM laminování PVC pásů, kterou tiskárna SOLIDO SD300 PRO používá, dosahuje nejkvalitnější povrch u vodorovných ploch. Tento tisk je vhodný pro komplexní modely, kde je nutný kvalitní povrch a tvarová přesnost. Díky vlastnostem materiálu jsou výsledné modely tvarově stálé až do 80 °C.

Pro_Modeling_Kit

Odpad při této technologii je vyšší než u ostatních technologií, nutno však vzít v úvahu cenu stavebního materiálu, která se v závislosti na barvě pohybuje kolem 1000 Kč za kilogram stavebního materiálu. Tato cena je nejnižší ve srovnání s ostatními technologiemi. Nejvyšší efektivity práce a využití stavebního materiálu a tím také nejnižší výrobní náklady dosáhneme při optimalizovaném uspořádání modelů v pracovním prostoru. Maximální pracovní prostor 3D tiskárny Solido3D je 160x210x135 mm. Pro optimální rozmístění modelů je nutné co nejlépe využít šířku role materiálu, tj. 160 mm, a zaplnit prostor v druhém směru (rozměr se přizpůsobí velikosti modelu) a v minimální výšce (minimalizace počtu vrstev).

Tiskárna SOLIDO SD300 PRO používá pro tvorbu modelů vždy komplet materiálu tzv. SolidVC Material Kit. Každý balík materiálu pro 3D tiskárnu Solido obsahuje 7,5 kg PVC fólie, jednu náplň lepidla a jednu speciální cartrige se 3 pery. Role materiálu se dodávají v různých barvách: průhledná, bílá, červená, modrá, černá.

Pro definici tisku používá 3D tiskárna Solido3D program SDview, jednoduchý program umožňuje načítat STL data, upravovat je a nastavit parametry 3D tisku. Vstupní formát STL data umí dnes vytvořit všechny 3D CAD systémy. Program SDview načtené modely umístí a nadefinuje kompletní zastavěný prostor. Pro tisk je možné kombinovat více modelů, natáčet je a posouvat. Pokud je tisknutý model příliš velký, program ho rozdělí a tisknou se postupně. Pro snazší vyjmutí z boxu se kolem modelu kreslí tzn. řezací roviny, kde tiskárna podpůrný materiál rozdělí. Před tiskem je možné si zkontrolovat spotřebu materiálu a čas potřebný pro 3D tisk.

SDview2

„Jednoduchý tisk vašich návrhů", to je hlavní motto tiskárny SOLIDO SD300 PRO. Kancelářské 3D tiskárny, kterou si můžete postavit vedle počítače na pracovní stůl. A umožní vám zhmotnit vaši myšlenku z libovolného 3D CAD systému a vytisknout si během chvíle prototyp, který vám zatím jen leží v hlavě.

Co je na tiskárně Solido3D nejúžasnější, je absolutní jednoduchost veškerých úkonů. Od vybalení přes první uvedení do provozu až po objednání spotřebního materiálu. Díky nízkým provozním nákladům si rychle zvyknete na tiskárnu jako na nový, ale samozřejmý prvek vaší práce, který vám přináší užitek a zisk, aniž byste jí museli věnovat více pozornosti než třeba své laserovce. Této vlastnosti si budete brzo považovat – no a pak již jen tisknout, tisknout, tisknout...


Mohlo by vás zajímat: