Google překladač: English Deutsch

Vizualizace rozvíjí podnikání rychlostí světla

Tags: Grafické karty | Vizualizace

amd01O císaři dávné čínské dynastie Xia je doloženo, že jako první před více než 4000 lety pravil: „Jediný obraz je výmluvnější než tisíc slov" – již tehdy si lidé byli vědomi síly vizuálního umění. Skutečností je, že podle nedávno provedených studií je více než 80 procent informací, které člověk vnímá, zprostředkováno zrakem. A jako potvrzení správnosti tvrzení císaře Xia může posloužit i zjištění, že pokud jsou ústní prezentace doplněny vizuální podporou, posluchači si sdělovaný obsah zapamatují až šest a půl krát lépe, než kdyby slyšeli jen slova.

Kvalita vizuálního vjemu

Není divu, že se záležitosti probíhající na obchodní úrovni posunuly již daleko za ilustrace v prezentacích v PowerPointu, byť posílené o fotografie v jpg a videa v mpeg, které doplňovaly základní textové sdělení. Očekávání koncových uživatelů těchto aplikací se v současné době natolik zaměřilo na kvalitu vizuálního dojmu, a to často na více monitorech současně a s možností interakce, že firmy musí nyní více než dosud zajišťovat, aby počítače, které používají, dokázaly zvládnout stále náročnější požadavky na grafické zpracování – a neklást již důraz pouze na rychlost a výkon zpracování dat.

Rozvoj technologií

V současné době se technologie zpracování grafiky rozvíjejí tak, aby splnily stále náročnější požadavky a mohly tak vytvářet vizuálně působivé dojmy pro potřeby nejrůznějších obchodních oblastí a skupin koncových uživatelů, které jsou čím dál více rozmanité. Může jít například o stoupající využití obrazových zpráv nebo zakomponování složitého multimediálního obsahu do webové stránky nebo prezentace – plyne z toho, že nároky na stále vyšší výkonnost grafického výkonu počítačů se stěží budou snižovat. Jako příklad můžeme uvést stále častější využívání více monitorů současně. Výzkum prokázal, že větší zobrazovací plocha, kterou více monitorů poskytuje, může pomoci zvýšit produktivitu pracovníků až o 40 procent .

Grafický výkon

Celosvětový výzkum zaměřený na malé a střední firmy (SMB), ale i velké podniky, zjistil, že 63 procent z dotázaných je přesvědčeno, že nynější aplikace vyžadují nejvyšší grafický výkon, jaký je v současné době k dispozici, zatímco 64 procent vyjádřilo pocit, že vyšší grafický výkon začíná být nezbytnou podmínkou pro optimální práci operačního systému (OS) a 72 procent je přesvědčeno, že dobrý grafický výkon u notebooků nebo jiných přenosných počítačů je požadavkem, jehož význam nabývá na stále větší důležitosti. Pro mnoho SMB, které svá technologická zařízení obvykle obměňují jednou za dva až tři roky, může toto představovat náročnou výzvu – jak zajistit, aby jejich vybavení obstálo tuto zkoušku časem, a jak při rozhodování o nákupech vybírat tak, aby měly jistotu, že bez ohledu na proměny v daném odvětví a rostoucí nároky na vizuální předkládání dat budou mít zařízení s dostatečným výkonem, jenž s těmito požadavky udrží krok – i kdyby měla již být před koncem své životnosti.

amd02

Obzvláštní důraz na stále vyšší výkon zpracování grafiky – především u notebooků – není žádným překvapením hlavně v případě uživatelů, kteří chtějí mít rychlý a bezpečný přístup k firemním aplikacím, když jsou na cestách, aniž by přitom pocítili snížení výkonu oproti srovnatelným stolním počítačům. Současně však ale nechtějí přijít o možnost využívat širokou nabídku typických způsobů, jak spotřebitelé počítače používají a které jsou nyní standardní součástí nejnovějších operačních systémů – například Microsoft Windows 7.

Impulsy z obchodní sféry

Firmy kladoucí důraz na inovace, které si uvědomují důležitost splnění těchto nároků, se v důsledku toho začaly zaměřovat na používání vyvážených PC technologií, které jim umožní vytvářet, používat a promítat bohatě vizuálně vybavené prezentace obsahující video a 3D grafiku jako součást jejich každodenní obchodní komunikace, vytvářet a předkládat nápady, jež přitáhnou pozornost, zajistí prodeje a obohatí marketing. Tyto firmy si jsou vědomy, že chtějí-li používat samozřejmou podporu zobrazení na více monitorech, která by byla součástí operačního systému, software pro videokonference, bezproblémové a nepřerušované vytváření a sledování videa nebo vizuálně bohatých prezentací obsahujících videoklipy nebo 3D grafiku, musejí využívat nejmodernější technologické pokroky v oblasti zpracování grafiky a vysoký výkon.

Vyvážené technologie

Snaha vytvořit takto vyváženou technologii vedla vývoj procesorů k tomu, aby bylo možné zkrotit a spojit kombinovaný výkon základního procesoru počítače (CPU) a grafického procesoru (GPU) do jediného chipu s nízkými náklady na výrobu. Otevřely se tím také možnosti přidání nových funkcí pro řízení výkonu a dynamickou optimalizaci spotřeby spolu s masivním nárůstem výpočetního výkonu, což umožňuje bez problémů zvládat složité úlohy náročné na výkon zpracování – a to bez ohledu na to, zda se zpracovávají normální nebo grafická data.

Tento vývoj v poslední době značně pokročil i v oblasti virtualizace, takže organizace mohou maximalizovat návratnost svých investic do aplikací pro starší platformy a nechat je nyní běžet na nových operačních systémech. Přispívá se tím i k delší životnosti nových systémů díky plnějšímu použití virtualizace, která zajišťuje zpětnou kompatibilitu s dřívějšími systémy a současně zaručuje, že výpočetní zařízení dokáží splnit současné nároky a navíc udržet krok s novými, měnícími se potřebami (jako je právě vyšší výkon zpracování grafiky), a firmy přitom mohou mít stále pod kontrolou náklady na IT.

Výrobci procesorů vzali to nejlepší od CPU i GPU a spolupracují v rámci partnerství na vytváření průmyslových standardů s cílem zjednodušit bezpečné zvládnutí výpočetních nároků, jež by nebyly vázány na řešení konkrétního výrobce, a které přitom umožní zvládnout grafické požadavky kladené ze strany současných obchodních aplikací, jež se zaměřují na Internet a jejichž grafické nároky jsou velmi intenzivní. Prokázalo se například, že tyto inovace umožnily zvýšit rychlost, s jakou uživatelé mohou převádět vysoce kvalitní videa, jako jsou školení a demonstrace produktů, do snadno přenosných formátů. A možnost unifikace zobrazovacích ovladačů zásadním způsobem usnadňuje jejich správu, neboť zjednodušuje provádění aktualizací u budoucích systémů.

amd03

Vyšší výkon a virtuální setkání

Tento přístup navíc splňuje potřeby obchodních uživatelů, protože otevírá více možností pro mobilní počítače, které mohou nabízet jednak skvělý výkon zpracování grafiky, čili skvělé vizuální zážitky, které jsou nezbytné pro co nejplnější využití inovací a produktivity, a současně i spolehlivost, snadnou správu a zabezpečení, což vše firmám pomáhá udržet si konkurenční výhodu v současném náročném ekonomickém prostředí. Vývoj kombinovaného chipsetu CPU/GPU nadto vede k prodloužení doby výdrže baterií díky dynamickému přizpůsobování výkonu procesoru v závislosti na obsluhované aplikaci a potřebách uživatele a současně umožňuje rychlejší bezdrátovou komunikaci pro mobilní uživatele. Sloučené chipy navíc podporují nasazení robustního a bezpečného centrálního přístupu pro údržbu a administraci systému, a to i ve vypnutém stavu formou tzv. „Out-of-Band Management".

Mobilní uživatele jistě potěší vynikající pocit při používání vizuálně bohatých aplikací, kdy grafický výkon umožní, aby internetová setkání nebo video konference běžely hladce, vypadaly skvěle a bylo tak možné je pořádat častěji, více se spoléhat na skutečná virtuální setkávání „tváří v tvář" při spolupráci a interakci se zákazníky – jako klíčový nástroj v arzenálu firem pro zachování vysoké úrovně služeb, který současně umožňuje snižovat cestovní náklady a navíc tak podporovat strategie společenské odpovědnosti podniků (CSR – corporate social responsibility) zaměřené na snižování emisí uhlíku.

Kvůli zásadnímu významu vizuální prezentace pro lidské vnímání a vzhledem k tomu, jak se vizualizace stává stále samozřejmější součástí každodenní práce, musí společnosti zajistit, že budou disponovat technologiemi, které tyto nároky zvládnou, aby tak mohly vytěžit maximum z výhod a přínosů, jež tato oblast přináší.


Mohlo by vás zajímat: