Google překladač: English Deutsch

Bezdrátové řízení velkých budov v Eaton MRF 2.0

Autor článku: EATON Elektrotechnika   

Tags: Automatizace | Budovy | Eaton | Elektrotechnika | Řízení

Eaton1-Obrázek na pozadí -1132Společnost Eaton Elektrotechnika, průmyslový výrobce širokého spektra produktů, představila výrazně vylepšenou verzi softwaru Eaton MRF 2.0. Ta přináší soubor nových užitečných funkcí pro automatické řízení budov systémem xComfort. Především pak možnost bezdrátového ovládání osvětlení, řízení vytápění nebo chlazení větších komerčních budov, mj. penzionů, hotelů, administrativních a kancelářských objektů nebo nákupních center. Mezi velkým množstvím nových funkcí pro zjednodušení a zrychlení konfigurace systému je i přenos funkcí z virtuálních přístrojů na ty reálné, tisk zvolených funkcí pro investora či možnost využití datové komunikace prostřednictvím ethernetového kabelu. Vekou výhodou je pak umístění přístrojů do pater či budov a jejich skupinové ovládání.

Grafický software MRF 2.0 je uživatelsky přívětivý nástroj určený ke konfiguraci a aktivování rozšířených funkcí bezdrátového systému automatického řízení budov značky xComfort. U základních aplikací v obytných budovách lze systém snadno konfigurovat třeba pomocí šroubováku. U náročnějších aplikací však Eaton nabízí volně dostupný software MRF, speciálně určený pro instalačního technika. Tento „komfortní“ režim je vhodný zejména tehdy, pokud pro „oživení“ projektu nestačí běžné ovládací funkce. Mezi ně patří např. funkce stmívání, zapnout/vypnout, ovládání rolet nahoru/dolů/stop, jež se nastavují v základním režimu zmíněným šroubovákem. Verze MRF 2.0 CZ nyní nabízí rozšířené možnosti, požadované především v komerčních budovách. Potřeby domácností a obytných domů přitom samozřejmě zůstávají integrovány i v nové verzi MRF.

Snadné ovládání velkých komerčních budov
MRF 2.0 má své využití při parametrizaci funkcí tzv. moderního domu. Jde o centrální, skupinové, logické i časové funkce (včetně zpožďování při zapnutí nebo vypnutí), dále pak o simulace přítomnosti, blikání, světelné scény, komfortní řízení vytápění/chlazení, měření energií (elektro, voda, plyn, energie z fotovoltaiky apod.) a bezpečnostní funkce (EZS). MRF je schopen rovněž kompletní parametrizace Room Manageru, komunikace s Home Managerem či komunikačními rozhraními pro nadřazené či doplňkové systémy a dalších nových úkonů. Při použití MRF je navíc automaticky nastavena komunikace mezi přístroji přes tzv. routing, přičemž přístroje mezi sebou komunikují na základě známé kvality signálu. Přenos dat v tomto případě může být dokonce ochráněn heslem. Novinkou MRF je nyní i manuální nastavení routerové trasy, což ocení hlavně naši specialisté – systémoví partneři xComfort.

„Zcela zásadní novinkou tohoto softwaru je vytváření topologie projektu s možností ethernetové komunikace LAN nebo WIFI v rámci budovy,“ vysvětluje Jaromír Pávek, produktový manažer společnosti Eaton. „Počet bezdrátových komponent v jednom projektu při použití ethernetového komunikačního rozhraní není omezen, neboť hlavní páteřní komunikace mezi patry či objekty může být zajištěna po datovém LAN kabelu, případně bezdrátově WIFI,“ dodává Jaromír Pávek.

Srozumitelná dokumentace verze Eaton MRF 2.0
Technická a zákaznická dokumentace nastavených funkcí představuje ve většině případů poměrně časově náročný úkol. Nyní si však může tuto konfiguraci vlastník objektu či investor jednoduše vytisknout.

Ovládání označených přístrojů
Velmi důležitý je také režim výběru. Ten umožní konfiguraci označených přístrojů stejného typu, naskenování kvality signálu pouze u vybraných komponent, dále také zobrazení routerů s možností zakázání routingu konkrétního aktoru a celou řadu dalších úkonů, které jsou součástí verze MRF 2.0.

Přehled nových funkcí softwaru Eaton MRF 2.0:
  • Profimód je nyní součástí standardní verze (licenci již není nutné objednávat).
  • Vylepšení a zrychlení skenování/odesílání dat, možnost pojmenování přístrojů již během skenování. Jména přístrojů při komunikaci s RF konfiguračním interfacem jsou v dialogovém okně zvýrazněna tučně.
  • Skenování komponent se známým heslem – před každým skenováním je možné zvolit, zda se načtou pouze zařízení s definovaným heslem nebo i zařízení bez definovaného hesla.
  • Skenování komponent se známým heslem – před každým skenováním je možné zvolit, zda se načtou pouze zařízení s definovaným heslem nebo i zařízení bez definovaného hesla.
  • Změna pořadí skenování přístrojů, např. dle místností (rovněž podrobné informace o přístrojích).
  • Topologie projektu – rozdělení projektu a umístění přístrojů do oblastí, např. do pater, místností (velmi důležité pro velké administrativní budovy).
  • Více funkcí ve výběrovém režimu, např.: lokalizace přístrojů ve skupině, kopírování označených zařízení, odstranění vybraných zařízení, odeslání změn pouze do označených zařízení, základní nastavení přístrojů ve skupině.
  • Možnost nastavení manuálního routingu při zakreslování propojení.
  • Virtuální databáze zařízení. Vložení virtuálních RF přístrojů z databáze nebo import přístrojů z existujícího MRF projektu. Následně pak převod funkcí z virtuálních přístrojů na naskenované reálné přístroje.
  • Kopírování zařízení včetně jejich funkcí individuálně, nebo ve výběrovém režimu jako skupina, případně i jako virtuální zařízení.
  • Průvodce propojováním – nová funkce pro snadné vytváření centrálních, skupinových funkcí.
  • Panel nástrojů s novým designem ikon a možností přepínání dvou různých velikostí znaků.
  • Funkce o krok zpět „UNDO“ a o krok vpřed „REDO“ pro 5 posledních akcí.
  • Zoom pracovní plochy (50%, 100%).
  • Auto-rolování pracovní plochy při přemísťování přístrojů a zakreslování propojení.
  • Poznámky a grafika pozadí umožňují dokumentaci snadno porozumět.
  • Vložení obrázku na pozadí, např. půdorys domu (bmp, jpg, gif, atd.).
  • Vložení poznámek k projektu na pracovní plochu.
  • Vložení poznámky k přístroji (umístění v domě, typ zátěže, výkon apod.).
  • Vložení rámečku pro vizuální označení skupiny vybraných přístrojů, např. v rámci místnosti, rozváděče apod.
  • Monitor telegramů nyní zobrazuje i stav baterie senzoru (100 % – plná, 75 % – téměř plná, 50 % – průměrná, 25 % – téměř prázdná, 0 % – prázdná).
  • Export konfigurace do souboru XLS.
  • Komunikační „Pomocník“ (Wizard) s volitelnými nástroji pro konfiguraci.
Pro konfiguraci bezdrátového systému je vyžadován RF interface CRSZ-00/01 a datový kabel EB Z/KV/09/10, případně pro notebooky bez rozhraní RS-232 pak převodník RS 232/USB, typ CRSZ 00/03. Vizualizaci provozních stavů a ovládání funkcí RF systému z dotykového panelu nebo počítače je nyní možné při použití nového vizualizačního software xVision. Další podrobnosti o xComfortu se dozvíte na http://www.xcomfort.cz, nebo navštivte stránku http://www.xcomfort.com.

Mohlo by vás zajímat: