Google překladač: English Deutsch

SolidCAM 2012 a budoucí vize

Autor článku: Ivan Cimr   

Tags: CAM | Machining | Software | SolidCAM

03-SolidCAMSimulace_strojeKdyž v loňském roce přišla na český trh očekávaná verze SolidCAM 2011, bylo se na co dívat. Ano, přišla s určitým zpožděním, které bylo dáno dost revolučními zásahy do vývojového jádra – investice do budoucnosti. Než dal distributor svolení k prodeji této verze, čekalo se až na dostatečné odladění a odzkoušení v praxi, k čemuž pomohla i řada betatesterů v České republice.




Z podstatně nových věcí připomeňme zcela přepracované tabulky nástrojů, programované i s ohledem na následný vývoj, zejména v soustružnicko-frézovací oblasti pro kombinované, multifunkční stroje. Dále pak zcela přepracovanou definici CNC stroje včetně nového přehledného rozhraní, které umožňuje bez omezení zpracovat výstupy a simulace pro tyto stroje. Anebo zcela přepracovanou definici soustružnických projektů včetně definice upínačů, vše se zbrusu novým grafickým rozhraním.

Pro mnohé s výkřikem „konečně“ přibyla do soustružnických operací synchronizace vícekanálových strojů (typu Integrex).

A samozřejmě avizovaná klíčová funkčnost, frézování technologií iMachining, se ve verzi 2011 objevila v plně funkční kráse.

 

Nová verze 2012

Dalo by se očekávat, že si u verze SolidCAM 2012 vyberou vývojáři oddychový čas a provedou jen menší změny. Skutečně, mnohé změny jen pokračují v nastaveném směru a doplňují dobrý základ – jako například další vylepšení uživatelského rozhraní či doplňky do frézovacích i soustružnických funkcí. Ale jsou zde i změny revoluční, toužebně očekávané. Začněme tedy především s nimi.

03-SolidCAM-synchronizace

Paralelní výpočty!

Slabinou jinak výkonného jádra SolidCAMu byla neschopnost paralelních výpočtů více úloh. Jinými slovy, uživatel nemohl např. současně generovat programy a k tomu editovat novou operaci. V SolidCAMu 2012 lze spustit najednou výpočet jedné nebo více operací (selektivní výběr nebo najednou) a k tomu pokračovat v libovolné činnosti. Tím se odblokovala důležitá Achillova pata kradoucí minuty z cenného času programátorů. V čase, kdy je prováděn výpočet operací na pozadí, lze provádět libovolnou jinou činnost – vytvářet novou operaci, simulovat, editovat… Totéž lze použít při spuštění externí simulace nebo při generování NC kódu. Pokud uživatel či skupina uživatelů chce využívat pro náročné výpočty jeden silný server, i toto je v možnostech nového SolidCAMu 2012. Dlouho trvající výpočty, externí simulace spuštěná na druhé počítači, to jsou nesporně veledůležité atributy této verze.

Nové licencování softwaru

Novinkou spíše „administrativní“ je nové licencování SolidCAMu – ke standardnímu USB klíči přibyla i možnost softwarové licence, která má v budoucnu klíče zcela nahradit. Současně přibyla jednoduchá možnost zkušební verze bez jakéhokoliv licencování na 30 dní.

Vylepšení grafického rozhraní

Do uživatelského rozhraní přibyly tisíce 3D ilustračních obrázků usnadňujících orientaci v dialogových panelech operací. Již tak dobře přehledné prostředí dostalo tímto novou kvalitu.

HSM frézování – nová operace obrábění žeber

Nová operace je určena speciálně pro frézování velmi tenkých stěn materiálů, jako např. uhlík (elektrody). Hrubování i dokončování jsou spojeny v jedné operaci, po jednotlivých úrovních. To umožňuje dosahovat obrábění „žiletkových“ částí elektrod, které by jinak neměly dostatečnou pevnost a lámaly by se při dokončovacích operacích.

03-SolidCAM-SwarfMilling

Frézování bokem nástroje – nová souvislá pětiosá operace

Přestože tato operace byla již v souvislých pětiosých operacích obsažena dříve, její nová reinkarnace je výrazně výkonnější a přitom jednodušší na ovládání. Z operace se stává velmi přátelský pomocník ke každodennímu užívání. Operaci charakterizuje jednoduchá definice geometrie a automatická práce s vektorem nástroje.

iMachining

iMachining zůstává vlajkovou funkcí i pro tuto verzi SolidCAMu. Tato ultravýkonná frézovací strategie prokazuje všude po světě své velké přednosti a zkracuje úspěšně obráběcí časy o desítky procent. iMachining je produktem originálního vývoje SolidCAMu a má svůj samostatný patent. Ve vývoji se dokončuje strategie 3D hrubování touto technologií.

i-machining

Vize

Je jisté, že další vývoj bude směřovat k rozvoji nejprogresívnějších technologií, jejichž základem se stala verze 2011 – soustružnicko-frézovací funkce a iMachining 2D a 3D. Zcela nové jsou první náznaky funkce měření sondou, která je zřejmě připravována pro další verzi. V každém případě se potvrzuje, že SolidCAM má výborný potenciál zůstat u nás velmi oblíbeným, integrovaným CAM programem pro SolidWorks, jak dosud mohly poznat stovky uživatelů v České republice a tisíce po celém světě.


Mohlo by vás zajímat: