Google překladač: English Deutsch

Unikátní český simulátor pro těžaře z celého světa

Autor článku: Huismann   

Tags: 3D model | Huisman | Saab | Simulace | Simulator | Vrtná souprava

Huisman 2 1334V úzké spolupráci mezi techniky společnosti Huisman a Saab Czech vzniká v Česku unikátní simulátor. Díky němu se budou moci vrtaři z celého světa učit ovládat produkční vrtnou soupravu určenou k vrtání ropných ložisek. Devítičlenný tým techniků plánuje zprovoznit zařízení za několik milionů korun do konce roku 2013. Po jeho dokončení půjde teprve o druhý simulátor tohoto druhu na světě. Umístěn bude s největší pravděpodobností v Austrálii. Uvnitř simulátoru se vrtař cítí jako ve skutečné kabině vrtné soupravy. Vše odpovídá realitě. Může si tak vyzkoušet „nanečisto“, co všechno souprava umí a jak nejlépe využít všech jejích možností.

Oproti realitě se samozřejmě pár rozdílů najde. Například místo okna má operátor v simulátoru k dispozici LED obrazovky. Na výrobě simulátoru pracuje společný tým společností Huisman a Saab Czech. Nejtěžším úkolem techniků ze sviadnovského Huismanu je programování simulačního softwaru, odborníci slavkovského Saabu si zase musí poradit s vytvořením kvalitního 3D modelu. „Nejtěžší ovšem bude obě tyto věci propojit. To znamená, aby 3D model následoval pokynů simulačního softwaru,“ řekl jeden ze členů společného týmu, Pavel Žižka ze společnosti Huisman.
V příštím roce už bude simulátor sloužit vrtařům z celého světa. Střídat se budou v jednom až dvoutýdenních turnusech. Celkem by za jeden rok měl simulátor pomoci vyškolit okolo 150 lidí.
Huisman 1 1334


Mohlo by vás zajímat: