Google překladač: English Deutsch

Jon Hirschtick provětrává zatuchlé CAD vody

Autor článku: Jon Hirschtick   

Tags: CAD | Cloud | Emil Somekh | Jim Collins | John McEleney | Jon Hirschtick | Mobilita | Onshape | Web

ModelOK2--1502Na následující zprávu jsem vlastně čekal 3 měsíce. Od MSV v Brně, kde se mě zakladatel SolidCAMu, Emil Somekh, zeptal, jestli vím o nějaké velké CAD novince. Po pravdě jsem odpověděl, že ne. „No přece Jon Hirschtick má nový CAD systém,“ on na to. „Opravdu?“ odpovídám. „No samozřejmě, vždyť s ním na tom spolupracuji,“ řekl mi. Důvěřuj, ale prověřuj, řekl jsem si. A večer jsem začal hledat. Ovšem na stránkách společnosti Onshape, založené Jonem Hirschtickem po odchodu z Dassault Systèmes, ani nikde jinde jsem nenašel jedinou zmínku. Jednoduchá webstránka Onshapu dávala od začátku svého vytvoření pouze možnost se zaregistrovat, abych dostával zprávy o novinkách.

A dnes, 7. ledna 2015, se objevila v mé elektronické poště zpráva o spuštění Onshape CAD Blogu. S prvním příspěvkem a nadpisem: „Proč v CAD byznysu začínáme (opět) od nuly“.
Jde o zprávu přímo od Jona Hirschticka, aktuálně zakladatele a předsedy představenstva společnosti Onshape, dříve zakladatele a generálního ředitele SolidWorks a člověka, který se CADu věnuje přes 30 let. Jako zakladatele SolidWorks, se ho lidé často ptají: „Jaké to bylo v začátcích? Jaké to bylo, když jste poprvé začínal?“ Vždy odpovídá stejně: „Dnes jsme pořád na začátku, dnes stále teprve začínáme.“ A pokračuje dále, celý následující text by mohl být dán do uvozovek jako jeho přímá řeč.

I když lidé vyvíjejí CAD už půl století – a já osobně jsem byl při tom více než 30 let – nemám pocit, že jsme hotovi. Onshape je pro mne jen další kapitolou rozsáhlejšího příběhu. V CAD oblasti neexistuje úkol, který by už byl kompletně vyřešen. CAD systémy ještě stále nejsou dostatečně rychlé, snadné, robustní nebo spolehlivé. Všechny hlavní otázky v CADu jsou stále zde a myslím, že možná jsme tak v půli cesty.
Nedávno jsem slyšel inspirativní přednášku Jima Collinse, který napsal knihy Good to Great a Built to Last. Collins věnoval většinu své kariéry zkoumání vlastnosti a kultury firem, které se transformují od „dobrých“ na „velké“, a tomu, co je vyzdvihuje nad konkurenci. Porovnává budování společnosti s řízením autobusu a říká, že prvním pudem je obvykle „rozhodnout, kam jít, a jak se tam dostat.“ Nicméně Collins tvrdí, že výjimečné společnosti nezačínají s „kde“, ale začínají s „kdo“.
V části své prezentace „kdo“ mluvil Collins o tvůrcích a zakladatelích a poznamenal, že všichni sdílí vnitřní pohonné jednotky, které se nikdy nezastaví. To je to, jak se cítím. SolidWorks nebyl prvním CAD systémem, který jsem pomáhal stavět. Předtím jsem vybudoval systém zvaný DesignView, když jsem byl ve společnosti Premise. SolidWorks se později stal nejlepší prací na světě, a já jsem tam mohl zůstat navždy. Ale během posledních několika let jsem měl hodně kreativity pro rozvoj bez možnosti ji uplatnit. Onshape je místem, kde by to mohlo jít.
Startup je ideálním prostředím pro vytváření něčeho mimořádného a bezprecedentního – a pro přilákání nejlepších talentů, které je do toho nutné vtáhnout. To je důvod založení firmy Onshape.
Poté, co jsem opustil SolidWorks, se mnozí divili, proč nejsem sedm dní v týdnu na golfu, nebo nepopíjím nápoje na tropickém ostrově. Ujišťuji vás, že nejsem připravený odejít do důchodu. Chci být součástí budoucnosti CADu, která vyžaduje přístup s čistým štítem, a to nejen ze strany technologií, ale stejně tak i ze strany obchodního modelu.

Takže opět začínám od nuly a z pěti důvodů:

  1. Změnil se svět konstrukce – způsob, jakým konstrukční a výrobní týmy spolupracují, se výrazně změnil. Týmy, které bývaly pod jednou střechou, jsou nyní roztříštěné a globálně rozmístěné. A týmy se také mění rychleji, s lidmi přicházejícími a odcházejícími dle projektů. Tradiční CAD nikdy nebyl pro tento nový model distribuované konstrukce postaven – víme to, protože jsme byli těmi, kteří to budovali.
  2. Změnil se svět počítačů – jsme uprostřed vůbec největší změny v technologii počítačové platformy, ze starého světa stolních počítačů do nového světa cloudu, webu a mobilní výpočetní techniky. Mladší lidé vyrostli ve světě post-desktopovém a očekávají od počítačů něco jiného. Ani nepřemýšlí o tom mít „počítač“. Chodí se svými notebooky a tablety a mobilními telefony. Očekávají, že moderní výpočetní technika je k dispozici kdykoli a kdekoli na jakémkoli zařízení. Cloud, web a mobilní technologie jsou naše vzrušující nové suroviny pro tvorbu CADu – jsou jako uhlíková vlákna pro Boeing nebo bateriová chemie pro Teslu. A pokud jsou správně používány, mají obrovský potenciál vyřešit mnoho problémů, kterým čelí dnešní CAD uživatelé.
  3. Cítím povinnost ke svým zákazníkům – cítím silnou vazbu na nesčetné konstruktéry a inženýry, kteří si zakoupili CAD systémy, které jsem pomáhal vybudovat. Nemohu teď od nich odejít. Jsem také inženýr. V Onshapu si opravdu myslíme, že máme povinnost pokusit se zlepšit způsob, jakým naši kolegové inženýři navrhují produkty. Osobně jsem také snil o odstranění potíží každodenního tradičního CADu. Prostě miluji představu nemuset instalovat software a nikdy se nemuset starat o zálohování svých věcí.
  4. Nikdo další nepřijal výzvu – nejsme sami v realizaci přesunu CADu do cloudu. Ostatní z CAD průmyslu nyní vylepšují svoje souborově založené instalované softwary nějakým druhem ukládání na cloudu. To je krok správným směrem, ale není to opravdové kompletní cloud řešení. Nemůžete plně využít nejnovější cloudové, webové a mobilní technologie, pokud nestavíte CAD systém od začátku speciálně pro cloud, web a mobilitu. To je to, co děláme tady v Onshapu. Cloud není nějaký dodatečný nápad – to je naše hlavní myšlenka.
  5. Chci, aby CAD byl opět zábavou – po celou dobu navštěvuji CAD uživatele. Před lety bychom mluvili o všech zábavných věcech v CADu: jak navrhnout senzační tvary, skvělé produkty, bezvadné stroje. Ale v poslední době mi uživatelé většinou říkají o potížích se sdílením souborů, používání různých verzí CADu, zakázaných nákladech na softwarové licence a výzvách PDM. Povzdech.

Miluji být inženýrem. Vědci se honí za znalostmi, matematici dokazují teorémy, ale inženýři stavějí věci, které lidé používají. Generální ředitel Onshapu John McEleney to nazývá naší „citovou odměnou“. Není většího vzrušení, než vidět zákazníky vytvářet skvělé produkty s naším systémem.
Odpusťte mi, že to momentálně zní, jako když dítě prožívá svou první videohru, ale i já si myslím, že technologie sama o sobě je opravdu skvělá. Myšlenka modelování něčeho ve 3D na počítači je pro mne stále úžasná – zejména, když modelujete věci v plné věrnosti a detailech, jak to děláme v CADu.
Ale my nevytváříme software pro naše vlastní uspokojení; chceme vám pomáhat vytvářet výjimečné produkty.
Nemůžeme se dočkat, až uvidíme, co budete stavět s Onshapem.

Zde Hirschtickův blog končí. Jde jen o „první vlaštovku“ a navnadění, takže za redakci dodávám, že ani my se nemůžeme dočkat.
Originální text najdete zde.

-kh-


Mohlo by vás zajímat: