Google překladač: English Deutsch

Setkání uživatelů Solidworks společnosti 3E Praha Engineering

Autor článku: Karel Heinige   

Tags: 3E Praha Engineering | PhotoRobot CASE | SolidWorks | SolidWorks Electrical

Setkani solid ilustracniPrůvodcem úvodní částí setkání v hotelu Tereziánský Dvůr v Hradci Králové ve dnech 29. až 30. září 2016 je Gabriela Moravcová. Letos to je deváté dvoudenní setkání, první se konalo ve Žďáru nad Sázavou v roce 2008. V uvítání nechybí netradiční představení 3E Praha a všech přítomných pracovníků firmy Jaroslavem Malinou a vzniku názvu 3E vysvětlil Josef Malý, jednatel firmy.

Historie 3E a Solidworks

Bylo zajímavé sledovat vývoj firmy na časovém grafu jednotlivých let v porovnáním s novinkami, které přinášel software Solidworks díky akvizicím různých firem a vlastnímu vývoji. Kromě Josefa Malého se v této části programu dostal ke slovu i Zdeněk Bašta, zástupce Solidworks, který měl na starosti časový vývoj Solidworks od založení, přes akvizici společností Dassault Systèmes, až po současnost. Postupně se představili všichni přítomní zástupci firmy, ať už to byli vedoucí republikových poboček, obchodníci nebo zástupci technické podpory spolu s jejich specializacemi v rámci Solidworks.

Ze zajímavých milníků je vhodné zmínit rok 2003, kdy 3E Praha založila svoji nástrojárnu BEUS v Roudnici nad Labem, a rok 2010, kdy zahájila spolupráci s firmou CSF, která se tak již 7 let také objevuje na setkáních. Také letos zde byla zastoupena ředitelem firmy Pavlem Aligerem a představovala hardwarové novinky společnosti HP.

V roce 2012 začala dlouhodobá spolupráce s Kamilem Hrbáčkem, který tehdy přišel s prvotním projektem Fotorobot a jednu z jeho aktuálních verzí vystavoval v hotelové recepci.

Od letoška se datuje také spolupráce 3E Praha Engineering s German RepRap na poli 3D tisku. Tato firma je v České republice zastoupena společností 3K Engineering a na setkání měla vystavených několik tiskáren různých velikostí.

Licencování Solidworks

V úvodním bloku zazněly zajímavé informace týkající se licencování Solidworks od verze 2017. Kromě těch stálých pevných se nově dají také pronajímat na 3 měsíce nebo jeden rok. Pronájem znamená nižší přímé náklady, flexibilní a škálovatelné možnosti licencování. Třetí možností je on-line verze, zatím pouze ve zkušebním provozu na 7 dní, fungující v prohlížeči, na tabletu, na telefonu, v podstatě na jakémkoliv zařízení připojeném do sítě, na kterém funguje internetový prohlížeč. U pronajímaných licencí je plno omezení se kterými je dobré se seznámit prostřednictvím svého prodejce. V rámci pronajatých licencí je k dispozici roční údržba od Dassault Systèmes, ovšem v tom podpora regionálních prodejců jako hotline a podobné služby.

Solidworks Electrical a PCB

Další přednáška se zabývala Solidworks PCB a ujal se jí opět Jaroslav Malina. Rozdíl mezi Solidworks Electrical a PCB je možné definovat jednoduše. V obou se vytváří schéma, v Electrical vzniká rozváděč, v PCB desky plošných spojů. V PCB se z mnoha možných knihoven vkládají schematické značky komponent přímo od konkrétního výrobce, dodavatele. Po vytvoření schématu je možné zobrazit 3D návrh. Je tu oboustranná asociativita mezi Solidworks PCB a Solidworks 3D CADem. V tom se dá deska dále upravovat, přidávat například otvory pro šroubky, přemisťovat komponenty podle požadavku chlazení, tvaru krytu apod. Lze pracovat i s vícevrstvými deskami, navrhovat křížení, průchody mezi vrstvami, atd. Solidworks PCB přináší výkonné nástroje pro návrh PCB, plnou integraci PCB do elektrického a mechanického návrhu.

Setkani solid 1

PhotoRobot

Přednáškou „Osmnáct let spolupráce KH Group + 3E“ představili Kamil Hrbáček a Josef Malý projekt Fotorobot, Uni-max a realitní divizi KH Group. V roce 1998 začal Kamil Hrbáček vydávat katalog Uni-max, 16 let v tištěné podobě a nyní v on-line provedení. V roce 1998 začala už zmíněná spolupráce s 3E, kdy bylo potřeba vyrobit nějaké svěrky. V roce 2005 byl zahájen projekt fotorobot, v roce 2009 se jménem PhotoRobot CAROUSEL (v češtině je běžně používaná česká transkripce, jinak, už z důvodu celosvětového prodeje, se používá název PhotoRobot). V KH Group používají při návrhu a výrobě Solidworks, HSMWorks, Solidworks PDM, Composer a Google SketchUp.

„Pokud nevíme jak dál, nevadí. 3E vždycky poradí.“
Kamil Hrbáček

V roce 2014 vznikl PhotoRobot CASE – fotorobot v kufru, hmotnost cca 60 kg. To je první stroj, na kterém byl testován Solidworks Electrical, podle slov Kamila Hrbáčka výborný nástroj pro trasování kabeláže.

Představení firmy CSF

Již devět let spolupracuje s 3E Praha společnost CSF, prodávající produkty HP. Ředitel firmy Pavel Alinger představil jako obyčejné svoji firmu a důvody proč volit při vybavení firmy hardware HP. Ať už jde o snížení TCO nákladů v podobě rychlosti práce, stability aplikací, servisu, dlouhého životního cyklu pracovních stanic, spolupráce výrobců HW a SW nebo komplexního odladění na míru, speciálních cen již od jednoho kusu v rámci projektu a navíc možnosti bezplatné zápůjčky. Byly představeny novinky z portfolia HP.
Solidworks 2017

Setkání uživatelů 3E Praha je v době, kdy už jsou k dispozici Solidworks 2017 v ostré verzi. Novinky představili Renata Šíchová, Petr Široký a František Dvořák. Kromě nich také ukázali, co vše je nabízeno v rámci roční údržby. Letos pořadatelé připravili jen jeden blok novinek. Na rozdíl od loňska, kdy byly bloky tři, i když popis novinek zabírá přes 200 stran. Mezi nimi je také možnost načítání a práce s libovolnými soubory konkurenčních CAD systémů. K dispozici ale tato funkčnost bude až od SP2 začátkem příštího roku. Další novinky se týkají stromu konfigurace, grafického zobrazení, vkládání komentářů, zobrazení a skrytí všech skic nebo změna zobrazení drobečkové navigace. Při skicováni se mění u každého vloženého prvku stínování plochy, zmíněn byl nástroj Treehouse, byť není nový, spadá do správy dokumentace, je v něm možno vytvořit struktury sestavy. A tak bychom mohli pokračovat.

Setkani solid 2

Odpolední sekce

Po obědové přestávce se účastníci konference rozdělili na sekce. Zvolil jsem sekci Solidworks Simulation. Té se chopili pánové Josef Šír a Jiří Potůček a začali statickou analýzou. Analýzy jsou nutností, protože výrobky jsou o mnoho složitější a je přitom potřeba dbát na mnoho parametrů. Už od verze Standard se setkáváme se statikou dílů, kompletní je v Solidworks Premium. Lze ale dokoupit Simulation Standard. K předvedení Solidworks Simulation Premium použil Josef Šír teorii spiknutí a ukázal dynamickou simulaci pádu dvojčat v New Yorku na analýze štíhlých konstrukci zatížených tlakem. Použil řešení pomocí vzpěr, lineární i nelineární analýzu, nelineární zborcení. Pak došlo také na dynamickou analýzu fotorobota Vario.

Jako poslední přednášku prvého dne jsem si vybral 3D tisk, která vznikla na základě spolupráce s firmou German RepRap. Pokud o 3D tisku ještě něco účastníci konference nevěděli, získali vědomosti nyní. Byly zmíněny metody tisku, materiály, ceny atd. Nemohla chybět zmínka o Solidworks a možném přímém výstupu na 3D tiskárnu. Společnost 3K Engineering, která je ve fázi vzniku se bude se zabývat prodejem tiskáren German RepRap v ČR. Jsou to tiskárny s metodou tisku FDM (jinak také FFF). Představeny byly dodávané modely tiskáren, mezi nimi GRR x350, GRR x400 a průmyslová GRR x1000 určená pro automobilový průmysl. Všechny tiskárny mají temperované stavební desky do 120 stupňů Celsia.

Prohlídka Hradce Králové

Po skončení odborného programu byla k dispozici komentovaná prohlídka Hradce Králové, města českých královen, jak bylo zmíněno na začátku konference. Obohacena byla o návštěvu kostela Sboru kněze Ambrože, ve kterém většině účastníků známý zvonař Petr Rudolf Manoušek chystá instalaci koncertní zvonohry. Bližšího výkladu se ujal samotný zvonařský mistr.

Večerní program a druhý den

Po docela důkladné prohlídce města následoval nezbytný společenský program s kasinem, rautem a grilováním. Druhý den se pak probíraly velké sestavy, vizualizace, Composer, Flow Simulation, skenovaná data, Inpection, MBD, Electrical a PCB. Závěrečnou hodinu pak zaujaly tipy a triky v systému Solidworks.

Soudím, že ani další rok nebude na setkání o dostatek účastníků nouze. Naopak.


Mohlo by vás zajímat: