Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

BDN konference EMEA

Autor článku: Jan Šlégr   
Pátek, 16 Listopad 2012 00:00

Tags: BDN | Bentley | Konference | vývojáři

BDN EMEA 01Ve dnech 9. a 10. října 2012 uspořádala společnost Bentley Systems konferenci určenou pro vývojáře registrované v programu BDN. Jaká byla tato akce, jejíž pořádání bylo příjemným překvapením, očima účastníka? A čím může být zajímavá i pro běžné uživatele Bentley produktů?

Místem konání konference bylo městečko Hoofddorp, kde sídlí nizozemská pobočka Bentley, která pro konání konference poskytla své prostory. Šlo o správné rozhodnutí, místo se vyznačuje dobrou dostupností (letiště a nádraží Schiphol je vzdáleno jen pár minut cesty) a dostatečným počtem hotelů v okolí. Příjemným bonusem byly slevy na ubytování, které pro účastníky konference Bentley zajistili. Místo a doprava proto v tomto případě určitě nebyla překážkou účasti.

BDN program a jeho historie

BDN je zkratkou názvu Bentley Developer Network a označuje program určený komerčním a interním vývojářům, kteří rozvíjejí a doplňují funkce a vlastnosti Bentley produktů. Komerční vývojáři jsou ti, kteří vytváří krabicové produkty nebo programy napsané na míru konkrétním uživatelům, a v jejich případě je BDN placeným programem. Interní vývojáři jsou typicky zaměstnanci zajišťující interní požadavky firem pro ně je BDN program k dispozici zdarma jako rozšíření programu Bentley SELECT.

Historie BDN sahá mnoho let do minulosti a zatímco v minulosti byla podpora Bentley poměrně výrazná a zahrnovala i vyčleněné pracovníky technické podpory, postupem času se aktivity soustředily na pořádání vývojářských konferencí jako součásti uživatelské BE Conference. Posledních několik let se vývojářská konference nekonala vůbec a BDN program ztratil svoji exkluzivitu. Obnovené konání konference letos v květnu ve Filadelfii naznačilo, že doba se mění. Přesto bylo překvapením, když Bentley v srpnu na svém vývojářském blogu oznámili, že letos uspořádají ještě dvě konference pro vývojáře: v září v Pekingu a v říjnu v Hoofddorpu.

Na konferenci dorazilo téměř 50 vývojářů reprezentujících necelých 30 firem z 11 zemí. Ačkoliv se číslo může zdát malé, jde o subjekty, které se vývojem nad Bentley produkty zabývají profesionálně a na jednom místě se tak pravděpodobně sešla většina takto specializovaných evropských firem. Složení bylo rozmanité, od individuálních vývojářů přes zaměstnance menších softwarových firem až po zástupce společností, pro které je vývoj pouze jedno ze součástí jejich aktivit. Z České republiky se zúčastnili 2 zástupci, ze Slovenska nikdo, což je překvapivé, protože aktivních vývojářů nad Bentley platformou se zde nachází několik.

Program a témata konference

BDN EMEA 03Dopolední část prvního dne prvního dne byla společná pro všechny účastníky, zbytek pak probíhal v samostatných sekcích věnovaných jednotlivým skupinám produktů. Přestože svoji sekci si účastníci vybírali již při registraci, nebyl problém mezi nimi podle zájmu přecházet. Program v sekcích měl formu workshopu, takže kdo měl zájem, mohl si hned příklady zkoušet, nebo jen prezentace sledovat. Na která témata se konference zaměřila především?

Konferenci zahájil Ton de Vries, Solutions Executive for Government a člen vedení BDN programu. Tématem úvodní prezentace bylo znovunastartování BDN programu a funkce, které by program měl plnit z pohledu Bentley Systems. Zdůraznil, že především v různorodé Evropě je podpora nezávislých vývojářů cestou k úspěchu a přestože byl BDN program v minulosti chápán spíše jako přístup k technické dokumentaci, jeho součástí je i obchodní aspekt. Možnosti obchodní spolupráce podrobněji prezentoval Nigel Eatough, Channel Director EMEA.

Možnostem a výhodám BDN programu se věnoval Phil Chouinard, Director Developer Programs. Může se zdát překvapivé, proč vysvětlovat BDN program lidem, kteří již členy programu jsou. Program ale byl v posledních měsících doplněn o nové možnosti, a jak mnozí účastníci přiznali, mnohé novinky unikly jejich pozornosti. K dispozici je nyní například čtvrtletně vydávaný souhrn informací, úložiště souborů s množstvím příkladů a prezentací. Novinkou jsou i krátké e-learningové kurzy, které jsou komerčním vývojářům k dispozici zdarma. Připravuje se také proces certifikace jednotlivců, firem i aplikací.

Největší zájem po celou dobu konference byly samozřejmě o ukázky programování MicroStationu, kterých se ujal Mark Anderson, Technical Manager Bentley Systems. Upozornil mimo jiné na zásadní novinky v nejnovějším SDK a dokumentaci verze V8i (SELECTseries 3) Update 1, zahrnující například práci s dynamickými pohledy, animací, novou dokumentaci k EC Framework nebo nové příklady. Velmi hodnotné byli informace o politice a plánech Bentley v oblasti API a podporovaných technologií, na základě kterých budou účastníci moci lépe plánovat své další vzdělávání.

Témata, kterým Bentley věnují velkou pozornost, jsou i-model a bodová mračna. I-model je dnes upřednostňovanou cestou bezpečného sdílení dat nejen mezi produkty Bentley. Na rozdíl od formátu DGN nabízí i standardizovaný způsob ukládání negrafických informací a vyznačuje se mnoha dalšími výhodami. O významu i-modelu vypovídá i to, že jeho podpora je jedním z kritérií testování a hodnocení aplikací nezávislých vývojářů. Bodová mračna nejsou v produktech Bentley úplnou novinkou. Před několika lety Bentley licencovali technologii britské firmy Pointools a začlenili ji jako standardní součást do MicroStationu i ostatních produktů; v listopadu minulého roku pak tuto firmu odkoupili. Možnosti, které tato technologie dává programátorům, prezentoval jeden z původních zakladatelů firmy, Faraz Ravi, který si na jeden den odskočil z výstavy Intergeo. Jeho praktická ukázka demonstrovala, jak lze MicroStation rozšířit o analytické funkce pracující s bodovými mračny.

Netrpělivě očekávána byla prezentace mobilních technologií, neboť přestože jsou v nabídce Bentley různá serverová řešení, která s mobilními zařízeními spolupracují, komplexní produktové řešení chybí. Po přehledu serverových technologií (WebServices, REST atd.) Bentley ukázali připravované řešení pro zobrazení grafických dat na platformách iOS (iPhone a iPad), Android a Windows 8 / Windows Phone prostřednictvím „mobile i-model". I zde byla zřetelná snaha o maximální otevřenost vůči vývojářům, kdy platforma nabídne současně funkce pro koncové uživatele i rozhraní pro vývoj vlastních specializovaných aplikací. Současně Bentley oznámili, že se stali členy konsorcia a sponzory SQLite.

Na samostatný článek by vydaly informace týkající se geoprostorových produktů, které za poslední rok získali mnoho nových funkcí. Zdůrazněny byly především možnost dynamického načítání dat z databází (Oracle Spatial, SQL Server Spatial), podpora WFS, plná podpora 3D GIS, nebo škálovatelný digitální model terénu vytvořený na základě bodových mračen. Geo produkty se dnes mohou pochlubit nejlépe zpracovanou programátorskou dokumentací a vývojářům geoaplikací jsou k dispozici i speciální zdroje informací.

BDN EMEA 02

Prezentaci serverových řešení ProjectWise a AssetWise zajistil Hans Koorneef. ProjectWise je zaměřen na proces tvorby inženýrských informací, zatímco AssetWise na problematiku provozu a údržby majetku. Slavco Velickov, Water Industry Director EMEA, účastníky konference seznámil s možnostmi vývoje aplikací pro produkty pro analýzu a návrh systémů v oblasti vodovodních sítí a dešťové a stokové kanalizace pomocí rozhraní WaterObject.NET.

Na program prvního dne navázala společná večeře účastníků, která kromě gurmánských zážitků poskytla více prostoru pro individuální rozhovory a sdílení zkušeností z profesního i osobního života. A nutno podotknout, že informace typu jakým způsobem se domlouvají, řídí a realizují projekty v jiných zemích či jaké postupy či nástroje ten který vývojář používá, byly stejně zajímavé a hodnotné jako absolvované prezentace a workshopy.

Závěr

Několik sekcí, desítky témat, obrovské množství příkladů a ukázek, to vše směstnané do dvou dní. To určitě není správný recept na prostředí, ve kterém se lze nějakým tématem zabývat detailně a do hloubky. Je proto vhodné si položit otázku, zda mělo smysl se takové akce zúčastnit. Názor autora článku je, že rozhodně ano. Přestože většina materiálů z konference (což obnáší téměř tři čtvrtě gigabajtu prezentací, ukázkových kódů a souvisejících souborů a videí) je k dispozici všem členům BDN programu, živé prezentace s množstvím odboček, drobných vysvětlení i poznámek „mezi řádky" nahradit nemohou. Stejně tak možnost soustředit se a věnovat se konkrétnímu kódu, vše si hned vyzkoušet a konzultovat ihned případné nejasnosti s autory příkladů je efektivnější než zkoušení příkladů doma či v práci. Ještě důležitější je ale sociální aspekt, který občas firmy podceňují: Prostřednictvím osobních setkání přestává být člověk pouze jménem v adrese a další kontakty se navazují snáze.

Hodnocení konference účastníky a jejího přínosu bylo jednoznačně kladné a častokrát vysloveným přáním bylo, aby Bentley uspořádali podobnou akci i příští rok. Závěr tedy může být, že ten, kdo se zaměřuje na vývoj aplikací v prostředí Bentley produktů a nezúčastnil se, udělal chybné rozhodnutí. A jaký je přínos pro uživatele? Konference ukázala, že Bentley se stále snaží být společností nabízející špičkové technologie, které mohou vývojáři následně přizpůsobit specifickým požadavkům uživatelů.


Mohlo by vás zajímat: