Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

TurboCAD & DAEX

Autor článku: Milan Špinar   
Čtvrtek, 11 Červen 2009 10:13
Společnost ŠPINAR – software nabízí na trhu v ČR a SR silný grafický 2D/3D prezentační a konstrukční program TurboCAD a jeho nábytkářskou nadstavbu DAEX Generator. Každý rok rádi spolupracujeme na článcích pro časopis IT CAD, kde uveřejňujeme novinky našich programů. Mezi našimi příspěvky nechybí odborné články o kompletní technologii od navrhování interiérů až po využívání informací z 3D virtuálního modelu nábytku pro tvorbu cenové nabídky nebo výrobu. Naposledy jsme popisovali využití dat z TurboCAD/CAM a DAEXu přímo pro automatizované pily a možného exportu do stroje CNC.

Před dokončením nových verzí jsme se v týmu nechtěli zatěžovat psaním článků k jednotlivým programům, proto jsme si dovolili pro čtenáře IT CAD shrnout pár informací o připravovaných novinkách a oslovili jsme některé naše uživatele, aby nám poskytli grafické výstupy a napsali pár slov svých zkušeností. Díky pohotové reakci oslovených uživatelů, za kterou jim tímto děkujeme, se nám ve věčném zápase o čas podařilo dát dohromady mozaiku zkušeností z různých prostředí. Přes názory návrháře interiérů, architekta, výrobce nábytku nebo dodavatele automatizovaných pil a profesorů vyučujících grafiku si může čtenář vytvořit určitý pohled na naše systémy, které jsou požívány na profesionální úrovni.

Zkušenosti uživatelů TurboCADu

Návrhy Interiérů
Ing. Marián Jurčák

Tažký začiatok … tak by sa asi dali nazvať prvé kroky s TurboCAD-om. Ale to by asi povedal každý, kto prechádza z jedného programu k druhému. Po dlhoročných skúsenostiach a kreslení v Autocade bol prechod k TurboCAD-u náročný, hlavne z pohľadu odlišného ovládania. No o to lepšie boli ďalšie každodenné skúsenosti. Napredovanie v programe bolo časom až neuveriteľne rýchle aj vďaka veľmi dobre a jednoducho spracovanej príručke, kde sú všetky príkazy prehľadne ukázané a vysvetlené. A za pár dní sa cíti človek v programe veľmi príjemne. Prostredie je jednoduché, prehľadné a hlavne prispôsobivé.

Čo si najviac cením na TurboCAD-e? Je to program, ktorý je vhodný nielen na 2D kreslenie, ale hlavne 3D. Nakoľko sa venujeme zariaďovaniu interiérov, potrebujeme našim zákazníkom doslova „ukázať“, ako by mal alebo ako bude ich budúci interiér vyzerať. A to bez 3D vizualizácií nie je možné. A práve v tom je TurboCAD pre nás najväčším prínosom, pretože to vie zvládnuť vo vysokej kvalite, a čo je podstatnejšie, za veľmi krátku dobu. To, čo sme niekedy pripravovali dlhé hodiny a dni, dnes urobíme za polovičný čas. Hlavnými prednosťami tohto programu sú veľké možnosti v oblasti renderingu. A to hlavne množstvo typov svetiel, nastavenie prostredia, široké možnosti použitia rôznych typov materiálov a v neposlednom rade využitie aj luminancie k dosiahnutiu kvalitných výstupov.

Ale tu TurboCAD ešte nekončí. Následne z vytvorených 3D komponentov v interiéri. je veľmi jednoduché pomocou príkazov vytvoriť podklady a výrobné dokumentácie k jednotlivým typom nábytku. Čo opäť zjednodušuje prácu a pomáha nám zvládnuť viac zákaziek a zefektívniť tak celý proces výroby. Dnes tento program môžem len doporučiť, pretože TurboCAD sa každoročne ešte vylepšuje a pridávajú sa doň nové, užitočné funkcie a príkazy. Takisto je ho možno vďaka viacerým rozšíreniam používať v rôznych oblastiach, kde je vyžadované technické kreslenie, presnosť, 2D, 3D a mnoho ďalších požiadaviek.

Aktuality z vývoje

Společnost ŠPINAR – software v současné době pracuje na dokončení programu DAEX CUT Professional v8 a vyladění programu TurboCAD Professional s DAEXem Generator v8, který uvolníme na českém a slovenském trhu v průběhu února 2009. Programy budou předvedeny v prvním čtvrtletí tohoto roku na výstavě Nábytok a bývanie v Nitře. DAEX plánujeme vypustit v anglické lokalizaci na světový trh v měsíci květnu.

Naši zákazníci se mohou těšit na výkonnější novou optimalizaci nářezových plánů s větší výtěžností materiálu a možností označováním hran přímo v nářezovém plánu. Nový sklad plošných dílů se sledováním jeho pohybu je dalším očekávaným prvkem v osmičkové verzi DAEXu. Mezi významnější novinky patří i parametrizace sestav nábytku umožňující tvořit databázi sestav nábytku s navzájem se ovlivňujícími prvky nebo operacemi a tím poskytnout uživateli větší komfort při změnách rozměrů, cen nebo změně matriálu. DAEX Generator v8 jako plug-in programu TurboCAD bude nyní umět automaticky vytvořit základní výkres modelu skříně s přenesením dat do optimalizačního programu DAEX CUT v8, který nově bude součástí této instalace.

Pro laiky jsme na trh vypustili ke konci roku 2008 jednoduchý grafický program TurboFLOORPLAN Dům & Interiér & Zahrada, který nabízíme uživatelům majícím obavu z CADů nebo profesionálním firmám pro šíření jejich grafických databází.

Za tým společnosti ŠPINAR – software, s. r. o.: Ing. Milan Špinar

Architektura
Ing. arch. Tomáš Herman

Ve svém architektonickém ateliéru používám software TurboCAD Professional již od osmé verze, aktuálně pracuji ve verzi 14. S každou novou verzí přináší program další užitečné funkce pro architektonickou a projekční práci a vylepšuje mimo jiné i kompatibilitu s posledními verzemi nativního DWG formátu. Tomuto formátu nelze totiž při komunikaci se specialisty a dodavateli „uniknout“. Neustále se vylepšuje také kvalita a rychlost vizualizací. Nejvíce si na tomto programu cením bezproblémové integrace 3D fotorealistické vizualizace přímo do programu, na rozdíl od nejpoužívanější konkurence, kde tvorba a následná vizualizace probíhá v samostatných (a násobně dražších) programech. Nejen díky tomu je podle mého názoru TurboCAD mnohem více než jen levnější alternativa k „velkým“ CAD softwarům.

Návrhy interiérů, výuka na školách
Ing. Luděk Jekl

Při navrhování interiérů a exteriérů potřebujeme zákazníkům nabízet jen to nejlepší. Velkým pomocníkem jsou softwary, jako je např. TurboCAD Professional. Díky tomuto programu mohu zákazníkům nabídnout vizualizace ve vysoké kvalitě, včetně výkresové dokumentace. Nejvíce si cením rychlosti renderingu a jednoduchého ovládání programu.

Při delším používání programu zjistíte, že modelace interiérů nebo tvorba výkresové dokumentace se stává rutinou. Začnete se více zabývat světly a texturou. Ve svých vizualizacích využívám základního nasvícení a zaměřuji se na textury, které mají v poměru rychlosti renderingu a kvality výstupu asi největší význam.

S tímto softwarem mám výbornou zkušenost nejenom v navrhování interiérů, ale i při výuce na SUPŠ HNN, kde tento software vyučuji v předmětu konstrukce nábytku. Předností ve výuce je hlavně jeho jednoduchost a komplexnost možností výstupů, které tento program poskytuje.

Návrhy interiérů a výroba nábytku
Designer Josef Kováčik

Už vyše štyri roky k mojej práci využívam software TurboCAD a DAEX generator. Má vynikajúcu schopnosť na využitie k vytvoreniu priam fotorealistickej vizualizácie. K jej vytvoreniu je možné použiť niekoľko typov svetiel, využitie luminancie a veľkého množstva materiálov. Ale hlavne na ňom oceňujem, že môžem v jednom software nakresliť 3D objekt a zároveň jednoduchým využitím rezov mám takmer okamžite technickú dokumentáciu do výroby a pre zákazníka vynikajúcu vizualizáciu v skutočnej perspektíve. Na záver by som chcel povedať, že mne sa v praxi osvedčil ako silný nenahraditeľný software pre svoju jednoduchosť, nenáročnosť a hlavne cenovú dostupnosť.

Návrhy interiérů
Ing. Ondřej Vandák

TurboCAD Professional sme úspešne použili pri realizácii zákazky pre výrobcu DTD. Predmetom zákazky bolo vytvoriť fotorealistické vizualizácie interiérov, s použitím nových dekórov, ktoré zákazník pripravoval do katalógov DTD. Z dodaných digitálnych podkladov sme vyhotovili textúry v palete materiálov v TurboCAD-e tak, aby čo najvernejšie vyjadrovali nové dekoračné textúry aplikované pri výrobe DTD. Odovzdané vizualizácie boli zverejnené v katalógu dekórov na rok 2008.

Dodavatel automatizovaných pil
Ing. Pavel Horký

Přibližně 2 roky spolupracujeme s firmou ŠPINAR – software a již 11. rok prodáváme špičkové formátovací pily od renomované německé firmy ALTENDORF. Od okamžiku propojení softwaru prodávaného firmou ŠPINAR – software se softwarem strojů řady ELMO se našim zákazníkům odkryly nové, zatím netušené možnosti, které významným způsobem zefektivňují práci při dělení materiálu a usnadňují truhlářům lépe nabízet své výrobky.

Jednou z nepopsatelných výhod je možnost zákazníkovi ve 3D formátu navrhnout a na počítači demonstrovat jakýkoli nábytek, neomezeně grafický návrh měnit a zpracovat okamžitou cenovou nabídku. Po odsouhlasení grafického návrhu, který se vyznačuje atraktivním provedením, je možné převést ihned návrh pomocí programu DAEX do nářezového plánu. Ten se promítne na počítačovém monitoru, který je nedílnou součástí formátovací pily. Truhlář se v okamžiku dozví, kolik má nakoupit materiálu, za jakou cenu, a pomocí optimalizačního programu zná detailní kalkulaci jednotlivých dílců. Obsluha pily dostane současně pokyn, jak postupovat při dělení potřebného deskového materiálu.

Je prokázáno, že v truhlářské výrobě může kompletní software doplněný o tiskárnu štítků čárových kódů ušetřit až 70 % času. Program DAEX společně s formátovací pilou ALTENDORF ELMO IV ovládá nastavení jednotlivých řezů, takže obsluha formátovací pily nemusí kontrolovat žádný rozměr a ve velmi krátké době je připraven materiál na kompletní kuchyň nebo ložnici. Navíc může být dílec, označený čárovým kódem, ihned předán k další automatické operaci, jako je například olepení hran.

Pomocí softwaru prodávaného a perfektně připraveného k okamžité aplikaci na strojích ALTENDORF jsme získali řadu zákazníků, kteří si váží svých investic do velmi kvalitního zařízení. Jen to je cesta, jak odevzdat prvotřídní práci v krátkých dodacích lhůtách a příznivých cenách, kterou v dnešní složité ekonomické situaci ocení všichni podnikatelé, kteří hledají cesty k úsporám výrobních nákladů při zachování příznivé ekonomické bilance.