Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Velké širokoúhlé monitory pro CAD/CAM

Čtvrtek, 26 Únor 2009 09:43
EIZO FlexScan S2431WPřestože jsou všechny čtyři recenzované LCD monitory zajímavé, dva z nich snad na sebe dokáží upoutat pozornost ještě o něco více. Na jedné straně je to obří 30palcový displej s vysokým rozlišením WQXGA, který sice již není první svého druhu na trhu, přesto ale dokáže zaslouženě budit respekt, na straně druhé pak o hodně menší, 22“ model, ovšem s nezvykle malými obrazovými body a tedy atypicky vysokým rozlišením.
Seznámení se zajímavou čtveřicí nových monitorů vhodných nejen pro CAD/CAM přináší následující recenze.

EIZO FlexScan S2431W

FlexScan S2431W představuje 24“ širokoúhlý model z řady univerzálních LCD monitorů Eizo, který je pro svoji velikost, vysoké rozlišení (1920×1200) a další parametry velice vhodný zejména pro CAD/CAM a multimediální aplikace (umožňuje mimo jiné přehrávat HD video s HDCP ochranou). Monitor se dodává v černém nebo šedém provedení. Je uzpůsoben pro snadnou mechanickou manipulaci s displejem, který lze natáčet do stran, samozřejmě naklápět, výškově posouvat v rozsahu 82 mm, ale také rotovat o 90°. Všechny konektory, mezi nimiž nechybí ani porty USB rozbočovače a audio zdířky, jsou umístěny jako obvykle vzadu, přičemž připojené kabely umožňuje úhledně uspořádat praktický tunýlek v zadní části stojanu. Záměrně zcela skryty zraku uživatele jsou malé 0,5W stereo reproduktory, které výrobce integroval do zadní spodní části panelu.

Zapůjčený FlexScan S2431W poskytoval kvalitní obraz. Jeho velké pozorovací úhly a vysoký jas i kontrast, krátkou dobu odezvy a zcela rovnoměrný podsvit ocení nejen uživatelé CA.. a multimediálních aplikací. Přestože nejde o model pro profesionální grafiku, zdaleka se tento monitor nemusí stydět ani za své barevné podání. Barvy reprodukuje neutrálně a velmi přirozeně, což je důležité při práci s fotografiemi i videem. V testovacích barevných stupnicích (R, G, B, C, M, Y, K) dokázal FlexScan S2431W, s výjimkou známých problémových barev (zelená, azurová, žlutá), bez problémů zobrazit všechny odstíny. V případě zmíněných barev více či méně splývalo několik odstínů uprostřed jejich stupnic, což je problém většiny monitorů.

EIZO FlexScan S2431W

Pokud jde o možnosti uživatelského nastavení, je tento model ve své třídě vybaven rozhodně nadstandardně. Vedle základních funkcí najdeme v OSD menu například nastavitelnou hodnotu gama (1,8 – 2,2), odstín i sytost barev, nastavení barevné teploty v rozsahu 4000 až 10 000 K, možnost úpravy barev po složkách RGB, ale také například volbu aktivace/deaktivace automatického regulátoru jasu spřaženého s vestavěným čidlem okolního osvětlení. V menu najdeme i funkci rotace obrazu o 90°. Se zobrazením malých rozlišení si S2431 poradí interpolací (vyplnění celé plochy nebo maximalizace výšky při zachování poměru stran) nebo ponecháním obrazu 1:1 s nevyužitým okrajem, který lze „obarvit“ libovolným odstínem šedé.

Spodní lišta panelu je osazena poněkud nezvykle velkým počtem deseti stejných tlačítek v jedné řadě, odlišených pouze symboly. Přímo, bez potřeby menu, lze regulovat jas, hlasitost, přepínat mezi obrazovými vstupy a volit z pěti přednastavených módů (text, picture, movie, custom, sRGB). Jak bývá u monitorů této značky zvykem, má uživatel možnost vedle OSD menu a tlačítek využít daleko pohodlnějšího způsobu ovládání prostřednictvím dodané softwarové aplikace ScreenManager Pro.
Součástí dodávky monitoru jsou dále všechny potřebné kabely včetně USB,  EIZO LCD Utility Disk a CD se zmíněnou aplikací a ICC profily.

Lenovo ThinkVision L220x

Ačkoliv tak na první pohled nevypadá, je tento nový širokoúhlý monitor svým způsobem dosti atypický. Obvykle se u LCD displejů s úhlopříčkou 22 palců setkáváme s obrazovým rozlišením 1680×1050 bodů, Lenovo ThinkVision L220x však nabízí 1920×1200 bodů, tedy rozlišení běžné až u 24“ modelů. Přesto je jeho cena velmi příznivá. S použitím menších obrazových bodů, než je obvyklé, souvisí nejen jemnější zobrazení vektorové grafiky i fotografií, ale samozřejmě také drobnější písmo např. v nabídkách aplikací. To nemusí vyhovovat každému a je proto na zvážení budoucího uživatele, zda zvolit takový displej nebo investovat do 24“ modelu se stejným rozlišením.

Lenovo ThinkVision L220x

Lenovo L220x se vyznačuje typickou tmavě šedou konstrukcí poměrně strohého designu. Díky velké základně a robustním stojanu je na stole stabilní, přesto, že lze s panelem prakticky libovolně manipulovat. Můžeme jej výškově posouvat, naklápět, otáčet do stran i na výšku. Pro snazší přenášení monitoru je určeno nenápadné madlo v zadní horní části panelu.
Výrobce displej osadil digitálním i analogovým obrazovým vstupem, zabudoval rovněž čtyřportový USB rozbočovač se dvěma downstream porty v levém boku a dvěma vzadu.
Zapůjčený monitor poskytoval brilantní, v celé ploše rovnoměrně podsvícený obraz s živými barvami. Velké pozorovací úhly, důležité právě u rozměrnějších širokoúhlých displejů, oceníme jak při běžné práci, tak při používání panelu otočeného na výšku. Poměrně dobře si ThinkVision L220x vedl v testu zobrazení barevných stupnic, drobné problémy s rozlišením některých odstínů zelené, azurové, purpurové a žluté nejsou, v případě že monitor nemá sloužit v náročném prostředí DTP, nijak podstatné. Malou výhradu mám k ostrosti zobrazení, přesněji řečeno k velice slabým „duchům“, které,  byť je panel připojen přes DVI rozhraní, jsou vidět nad jinak precizně ostrými znaky a čarami.

Lenovo ThinkVision L220x

Konstrukční provedení modelu ThinkVision L220x umožňuje prakticky libovolnou manipulaci s panelem.

Podobně „úsporně“ jako design monitoru, je řešeno i jeho OSD menu. Graficky velmi prostá ikonová nabídka obsahuje víceméně základní funkce, mezi nimiž nechybí jednoduché nastavení barevného podání po složkách R, G, B či volbou celkového posunu do červena nebo do modra, ani režim sRGB. Pokud se rozhodnete pracovat s nižším rozlišením obrazu, než je nativních 1920×1200 bodů, musíte se spokojit s interpolací obrazu na celou plochu displeje. Možnost zobrazení 1:1 monitor nenabízí, což je, zvláště v případě širokoúhlého formátu, určitým nedostatkem. Pohodlnější ovládání, než pomocí tlačítek a menu nabízí dodaná softwarová aplikace Lenovo OnScreen Manager.

Součástí standardního balení modelu Lenovo ThinkVision L220x jsou signálové kabely, napájecí kabel, jednoduchá příručka a CD se soubory ovladače pro MS Windows 2000/XP a Vista, ovládací utilitou, příručkou, testovacími vzorky a dalšími informacemi.

Lenovo ThinkVision L220x 

LG Flatron W3000H

Důvtipný čtenář už z názvu tohoto monitoru vytuší, že jde o model s širokoúhlým 30palcovým displejem. LG Flatron W3000H skutečně představuje zástupce této slibně se rozrůstající kategorie LCD monitorů s dnes nejvyšším obrazovým rozlišením 2560×1600 bodů. Displej s těmito parametry má nejlepší předpoklady pro využití v nejnáročnějších CAD/CAM aplikacích a pokud by byl vybaven nástroji pro práci s barvami, přímo by se mu nabízelo uplatnění také na grafických pracovištích. Potenciál velkého displeje pro druhý uvedený způsob nasazení však Flatron W3000H nevyužívá. Trochu zjednodušeně lze říci, že je tento monitor zajímavý především svými rozměry, přičemž většinu ostatních parametrů a výbavu má převážně slabě průměrnou.

LG Flatron W3000H

I přes velké rozměry panelu LG Flatron W3000H lze displej nastavit do požadované pozice lehce.

Pokud jde o konstrukční provedení, nelze toho testovanému LG Flatronu příliš vytknout. Pozice displeje je výškově nastavitelná, točna vestavěná v odnímatelné základně dovoluje monitor stranově natáčet, samozřejmá je pak možnost horizontálního náklonu. Zobrazovač nelze otočit na výšku, což však vzhledem k jeho rozměrům vůbec nelze považovat za nedostatek.

Monitor je vybaven pouze digitálním obrazovým vstupem DVI-D Dual Link. Pro jeho připojení tedy potřebujeme dodaný plně osazený Dual Link DVI kabel a v počítači kompatibilní grafickou kartu s podporou vysokého rozlišení 2560×1600. Vedle DVI a konektoru pro napájecí kabel osadil výrobce panel ještě čtyřportovým USB rozbočovačem se dvěma downstream porty vzadu a dvěma v levém boku. Naopak marně byste na displeji hledali tlačítko OSD menu a navigační tlačítka. Velice chudé možnosti nastavení se zde omezují pouze na regulaci jasu, a to bez jakékoliv kontroly prostřednictvím grafického nebo číselného „teploměru“. K nastavení jasu slouží dvě doteková „tlačítka“, další dva dotekové snímače jsou vyhrazeny funkcím zapnutí/vypnutí zvukové signalizace při doteku a zapnutí/vypnutí kontrolky napájení. Třísekundovým stiskem obou regulátorů jasu aktivujeme dynamický kontrast, který pak optimalizuje obraz podle jeho charakteru. Škoda, že Flatron W3000H neumožňuje nastavit alespoň některé další základní parametry obrazu, včetně např. barevné teploty. Je to škoda o to větší, že obraz zapůjčeného monitoru vykazoval poměrně nápadný celkový nádech do modrozelena, který nebylo možno přímo nijak korigovat. Tento barevný posun sílí se ztmavením obrazu, naopak slábne při přidání jasu, kdy ovšem při maximálním jasu je již displej pro svoji agresivitu vůči zraku v běžných aplikacích použitelný jen velmi krátkodobě.

Podsvícení obrazové plochy bylo u zapůjčeného W3000H vcelku přijatelně rovnoměrné. V každé z testovacích barevných stupnic (R, G, B, C, M, Y, K) splývaly některé navzájem sousední odstíny, což však vzhledem k tomu, že se nejedná o monitor pro profesionální grafiku, nepředstavuje významný nedostatek.

LG Flatron W3000H

Pro uživatele nejen v konstrukčních kancelářích, kteří požadují za přijatelnou cenu velký displej s vysokým rozlišením a nemají vysoké nároky na přesnost a nastavitelnost barev, může LG Flatron W3000H představovat velice zajímavou volbu.

Výrobce k monitoru dodává vše potřebné pro jeho zapojení a zprovoznění, včetně ilustrovaného instalačního průvodce.

NEC MultiSync LCD2470WNX

Tento nový širokoúhlý 24“ monitor NEC dokáže upoutat pozornost už po vybalení z krabice, a to svým překvapivě robustním provedením. Zobrazovací panel o tloušťce asi 10 cm je otočně a posuvně spojen s přiměřeně masivním stojanem, s nímž tvoří solidní velmi stabilní celek, přestože lze panel snadno otáčet o 90°, stejně jako jej nastavovat výškově.
Výrobce řadí MultiSync LCD2470WNX v rámci své nabídky do kategorie business. Už to sice napovídá, že nejde o model pro profesionální grafiku, nicméně i náročnějším uživatelům pracujícím s fotografiemi je schopen nabídnout vedle velké obrazové plochy s vysokým rozlišením slušné další parametry obrazu. Především jsou to velké pozorovací úhly, vysoký kontrastní poměr i jas, stejně jako neutrální podání barev. Spíše průměrné barevné podání zapůjčeného modelu MultiSync LCD2470WNX však v zásadě koresponduje s „business“ třídou monitorů, kde navzájem splývající některé střední odstíny v problémové barvě zelené, azurové, žluté, ale částečně i v červené a purpurové stupnici, nelze hodnotit jako významnější nedostatek. Stejně benevolentně lze k tomuto obvyklému jevu samozřejmě přistupovat také ve většině konstrukčních kanceláří.

NEC MultiSync LCD2470WNX

Monitor disponuje jak klasickým analogovým VGA rozhraním (15pin D-Sub), tak DVI-D, a to včetně podpory HDCP, umožňující přehrávání kódovaného HD video obsahu. Mezi konektory nejdeme i USB, dva porty USB rozbočovače umístil výrobce prakticky do levého boku panelu, další dva se spolu s „upstream“ USB portem a dalšími již zmíněným konektory nacházejí vzadu, kde je částečně kryje odnímatelný kryt pro připojené kabely.

Toho, kdo si potrpí na graficky a uživatelsky propracované rozhraní, jistě potěší OSD menu a ovládací prvky tohoto monitoru. Jednoduchá, barevně zpracovaná nabídka funkcí je členěna přehledně a lze se v ní pohybovat pohotově pomocí malého čtyřsměrového joystisku. Najdeme v ní vedle základních funkcí i některé pokročilejší, jako nastavitelnou ostrost, režim sRGB či volitelný způsob reprodukce malých rozlišení (interpolace na celou plochu, interpolace se zachováním poměru stran, 1:1). Zajímavou „zbytečností“ je nastavitelná intenzita jasu LED kontrolky na ovládacím panelu.

Ještě pohodlnější ovládání však skýtá dodaná softwarová aplikace NaviSet, která s monitorem komunikuje prostřednictvím signálového kabelu.
Rychlé přepínání mezi přednastavenými obrazovými módy vhodnými pro různý typ práce a aplikací umožňuje přímé tlačítko DV Mode, zastupující režimy standard, text, movie, gaming a photo.

K displeji výrobce standardně dodává veškerou potřebnou výbavu, včetně VGA a DVI kabelů, CD-ROM se zmíněnou utilitou NaviSet, barevnými profily a manuálem, i kvalitní tištěné příručky nejen v českém jazyce.

NEC MultiSync LCD2470WNX

Monitor EIZO FlexScan S2431W Lenovo ThinkVision L220x LG Flatron W3000H NEC MultiSync LCD2470WNX
Velikost displeje 24" (16:10) 22" (16:10) 30" (16:10) 24" (16:10)
Displej TFT LCD, S-PVA, matný povrch TFT LCD, S-PVA, matný povrch TFT LCD, S-IPS, matný povrch TFT LCD, S-PVA, matný povrch
Velikost bodu 0,270×0,270 mm 0,247×0,247 mm 0,252×0,252 mm 0,270×0,270 mm
H - kmitočet 31 - 76 kHz (dig.), 24 - 94 kHz (analog.) - - 31,5 - 85 kHz
V - kmitočet 59 - 61 Hz (dig.), 49 - 86 Hz (analog.) - 60 Hz 56 - 85 Hz
Maximální/fyzické rozlišení 1920×1200 1920×1200 2560×1600 1920×1200
Kontrastní poměr 1000:1 (v temné komoře), 300:1 (v běžném interiéru) 1000:1 1000:1 (statický), 3000:1 (dynamický) 1000:1
Jas 80 - 450 cd/m2 300 cd/m2 370 cd/m2 500 cd/m2
Doba odezvy zobrazení 6 ms (šedá - šedá) 6 ms (šedá - šedá) 5 ms (šedá - šedá) 6 ms (šedá - šedá)
Pozorovací úhly (H / V) 178° / 178° (kontrast 10:1) 178° / 178° 178° / 178° 176° / 176° (kontrast 10:1)
Otáčení panelu o 90° ano ano ne ano
Výškové nastavení ano ano ano ano
Stranové natáčení ano ano ano ano
Vestavěný zdroj ano ano ano ano
Ergonomická norma TCO''03 (šedé provedení), TCO''99 (černé provedení) TCO''03 TCO''99 TCO''03
Obrazové vstupy 1× DVI-D, 1× D-Sub 1× DVI-D, 1× D-Sub 1× DVI-D Dual Link 1× DVI-D, 1× D-Sub
Další rozhraní USB (1× upstream, 2× downstream) USB (1× upstream, 2× downstream) USB (1× upstream, 4 downstream) USB (1× upstream, 4× downstream)
Speciální výbava DVI s podporou HDCP DVI s podporou HDCP DVI s podporou HDCP DVI s podporou HDCP
Barevné provedení černé nebo šedé tmavě šedé tmavě šedé stříbrný rám + světle šedá nebo černá zadní strana a stojan
Hodnocení:      
- uniformita (rovnoměrnost podsvícení) ****** ****** ****-- *****-
- barevné podání *****- ****-- ***--- ****--
- ovládání *****- *****- *----- ******
- výbava ****** *****- ***--- *****-
Poměr cena / užitná hodnota *****- ****** ****-- *****-
Celkové hodnocení ****** *****- ***--- *****-
Přibližná cena (Kč bez DPH) 18 790 8650 30 000 17 633 / 17 933 (model s černou zadní stranou)
Zapůjčil Avnet Lenovo LG NEC