Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

HP Photosmart Pro B8850

Pondělí, 02 Březen 2009 16:15

Osmibarevná fototiskárna A3+ s barevnou kalibrací
Dnešní inkoustové fotografické tiskárny mohou z pohledu uživatele – fotografa prakticky ve všech ohledech (až na zatím stále o něco vyšší cenu za zhotovenou fotografii) směle soupeřit s digitálními fotolaby. Výstupy z kvalitního, nejméně „šestibarevného“ zařízení používajícího pigmentové inkousty ve spojení s vhodnými fotografickými médii vynikají vedle prvotřídní kvality často také vysokou odolností např. proti vlhkosti a UV záření. Jistě není třeba rozebírat hlavní benefit fototiskáren. Pohotovost a variabilitu, možnost pro uživatele mít celý proces od pořízení snímku až po jeho hmatatelný výstup pod kontrolou. Už jen trochu náročný uživatel ví, jak důležité, nebo přinejmenším žádoucí, je mít v tomto procesu pod kontrolou barevné podání. Ten, komu právě na přesné barevné reprodukci záleží opravdu hodně, pak asi ví, že cesta k jejímu docílení je náročnější (i finančně) a bez color managementu se tisk většinou stává nervydrásajícím plýtváním časem, inkousty i papírem.

Vestavěná kalibrace, snadná správa barev a plná kompatibilita s rozšířenou aplikací Adobe Photoshop představují jedny z hlavních předností čerstvé novinky mezi cenově dostupnými fototiskárnami A3+, recenzované tiskárny HP Photosmart Pro.

Provedení, inkousty, manipulace s médiem

Model HP Photosmart Pro B8850 je primárně určen především pro pokročilé amatérské fotografy a jiné náročnější uživatele, kteří potřebují dostupné zařízení do formátu maximálně A3+ pro snadný vlastní černobílý i barevný fotografický tisk s barevně konzistentními výsledky. Jedná se o osmibarevnou tiskárnu používající vysoce barvostálé pigmentové inkousty HP Vivera v samostatných zásobnících HP 38 (kompatibilní ještě s tiskárnou Photosmart Pro B9180/gp). Sestavu náplní tvoří základní C, M, Y inkousty, světle azurový, světle purpurový, černý fotografický, černý matný a světle šedý inkoust. To je v podstatě nutný základ pro systém, od něhož očekáváme jemný a barevně zcela neutrální černobílý tisk, stejně jako kvalitní plnobarevné výstupy. HP Photosmart Pro B8850

Inkoustové náplně jsou snadno přístupné zepředu, nacházejí se pod krytkou v levé části. V těchto místech, ovšem seshora, se při odklopeném hlavním horním krytu tiskárny instalují do vozíku čtyři kombinované tiskové hlavy (HP 70). Tiskárna s vyklopeným ručním podavačem pro až 0,7 mm silná média
Tiskárna s vyklopeným ručním podavačem pro až 0,7 mm silná média

Photosmart Pro B8850 se vyznačuje robustnějším, ale velmi kompaktním provedením. Již v transportním stavu má tiskárna instalovány podavače papíru, není ji potřeba sestavovat z více samostatných dílů. Zásobník a opěrky tiskového média jsou výsuvné/rozkládací nebo sklopné konstrukce. Velikost hlavního spodního podavače můžeme tedy přizpůsobit rozměrům vkládaného média tak, že při založené zásobě malých listů nemusí zásobník zbytečně vyčnívat, přestože i v tom případě by médium mohlo zůstat dobře zafixováno díky dvěma nezávisle nastavitelným zarážkám. Zásobník se všemi nastavitelnými prvky je plastový a nelze o něm říci, že zrovna budí dojem odolnosti. Zkrátka, šetrnou manipulací s ním jistě nic nepokazíme. Výrazně solidnějším dojmem už působí jeho odnímatelný kryt, v němž je uložena nadvakrát vysunutelná opěrka se zarážkou pro tiskové výstupy. Vysunout opěrku alespoň do první polohy a odklopit zarážku je nutné i v případě tisku na menší formát, jinak tiskárna výtisk po dokončení „vystřelí“, v lepším případě na stůl.
Snadno přístupné inkoustové zásobníky a čtveřice kombinovaných tiskových hlav Čtveřice kombinovaných tiskových hlav
Snadno přístupné inkoustové zásobníky a čtveřice kombinovaných tiskových hlav

Pro ruční vkládání jednotlivých listů papíru o vysoké gramáži či speciálních médií (až do tloušťky 0,7 mm) je určen výklopný podavač s poněkud atypickým způsobem zakládání média. Není opatřen nastavitelnou vodicí lištou, ale pevnou boční zarážkou, orientačními značkami šířek standardních formátů a především přerušovanou čarou, po kterou je potřeba zasunout médium, ať se jedná o malou obálku, nebo list A3+. V okamžiku zakládání papíru je tisková mechanika průchozí a médium vystupuje ze štěrbiny v zadní části tiskárny, u které je z tohoto důvodu potřeba ponechat dostatečný prostor. Při tisku si pak zařízení papír natahuje zpět. Tento princip, připomínající řešení u plotrů, nedovoluje souběžně používat oba vstupní podavače. Přesněji, pokud je odklopen ruční podavač, nelze tisknout na médium ze spodního zásobníku, plná spodní kazeta však nevadí při manuálním podávání.


Papír musíme při ručním zakládání vsunout až po čárkovaně vyznačenou mez na výklopné opěrce podavače. Zároveň je pro takto vkládaný list potřeba ponechat dostatečný prostor za tiskárnou.

Instalace, software a speciální funkce

Hardwarová instalace tiskárny je velmi jednoduchá (za pomoci barevného ilustrovaného průvodce ji zvládne jistě každý) a totéž platí o instalaci dodané softwarové výbavy. Celým procesem provede uživatele automatický instalátor na přiloženém CD. Jak bývá obvyklé, máme k dispozici možnost instalace kompletního softwarového balíku, nebo vybraných komponent. Softwarová výbava zahrnuje, vedle ovladače, nástroje pro údržbu zařízení, software pro zpracování a organizaci fotografií (HP Photosmart Essential pro MS Windows a Macintosh), nákup spotřebního materiálu a další. Užitečnou aplikací je pro některé uživatele dodaný doplněk HP Photosmart ProPrint pro automatickou synchronizaci s Adobe Photoshopem CS2 s jedním uživatelským rozhraním. Plně je tento plug-in kompatibilní s aplikací Photoshop CS3, umožňuje z programu tisknout a zobrazovat náhledy tisku (včetně synchronizace nastavení správy barev mezi ovladačem tiskárny a Photoshopem). Dalším užitečným softwarem je HP Solution Center, který zahrnuje zjednodušené nástroje pro správu barev, podporující Adobe RGB, sRGB a ICC profily (profily pro kompatibilní papíry HP se s tiskárnou instalují automaticky). Umožňuje uživateli jednoduše přidávat a spravovat profily pro vlastní papíry, stejně jako instalovat již vytvořené ICC profily pro umělecká či foto média jiných výrobců než HP. Jedním z řady praktických softwarových nástrojů dodaných k tiskárně je grafický indikátor hladin inkoustu v jednotlivých zásobnících.

Velmi významný přínos v oblasti color managementu B8850 představuje funkce kalibrace barev za pomocí vestavěného denzitometru a barevných vzorků, které si zařízení samo na příslušný typ vloženého média vytiskne. Vzorky se automaticky změří a na základě vyhodnocení odchylek hustoty od hodnot uložených v tiskárně při tovární kalibraci se při tisku upraví „dávkování“ jednotlivých inkoustů. Tak můžeme docilovat konzistentních výstupů s požadovanými barvami. První kalibraci provádí už výrobce. Znovu pak lze barvy zkalibrovat při instalaci, nebo jednoduše kdykoliv později. Softwarový instalátor Softwarový instalátor
Softwarový instalátor nabízí možnost výběru požadovaných komponent, obsahuje také jejich stručný popis a informaci o datové velikosti

Vestavěné senzory slouží zároveň ke zjištění zda je založeno médium, k detekci jeho šířky a v případě že papír není správně zarovnán, také k automatické korekci zešikmení.

Jinou zajímavou funkci této tiskárny představuje detekce elektrostatického poklesu, jejímž hlavním přínosem je úspora drahého inkoustu při čištění tiskových trysek. Zjednodušeně se dá říci, že v případě, kdy je nutné kvůli zhoršení kvality tisku provést čištění trysek, dokáže zařízení z tisíců trysek (přesně 8448) rozpoznat a vyčistit pouze ty, které to potřebují.

Právě potřeba občasného čištění a pravidelného tisku jsou určitým neduhem všech inkoustových tiskáren. Aby se nutnost této uživatelské údržby u B8850 co nejvíce omezila, doporučuje výrobce ponechat tiskárnu trvale zapnutou, je schopna automaticky v nastavených intervalech provádět potřebnou kontrolu a údržbu.


install01.bmp + prubeh_instalace01.bmp ()
Úbytek inkoustu zobrazuje tento užitečný informační nástroj téměř spojitě
Úbytek inkoustu zobrazuje tento užitečný informační nástroj téměř spojitě

Provoz tiskárny, kvalita tisku

HP Photosmart Pro B8850 se vyznačuje velice svižným tiskem, zvláště v režimu „koncept“ při reprodukci dokumentů (maximálně 26 stran smíšeného textu a barevné grafiky za minutu). Stejný typ úlohy v normálním režimu může vytisknout rychlostí 4 str./min. Jde však o fototiskárnu, kde jsou podstatnější parametry fotografického tisku. Fotografii na fotografický papír 10×15 cm v režimu nejvyšší kvality tedy vytiskne B8850 asi za 96 sekund, tisk fotografie formátu A3+ trvá něco přes 7 minut (asi 425 s). Rychlosti tisku jsou adekvátní dané kategorii zařízení pro náročné fotoamatéry, kde počkat si několik desítek sekund, popřípadě pár minut na vysoce trvanlivý výstup ve špičkové kvalitě se jistě vyplatí.

Tato tiskárna nepatří k nejtišším. Poměrně hlučně se během testování projevovala zvláště při spouštění tisku a krátkodobě vždy i při jeho ukončení v okamžiku úplného vysunutí média. Samotný tisk (s výjimkou rychlého režimu) probíhá vcelku tiše.

Photosmart Pro B8850 dokáže potisknout řadu různých médií, k dosažení optimálních výsledků je však, stejně jako u každé inkoustové tiskárny, potřeba v ovladači zvolit odpovídající typ média. Při nevhodné kombinaci vloženého papíru a vybraného typu v ovladači snadno docílíme zcela nepoužitelných, barevně zkreslených či „stékajících“ výstupů. V tomto ohledu mě poněkud překvapila absence některých rozšířených typů fotografických papírů přímo od HP (např. HP Premium Photo nebo Premium Plus Photo Paper) v seznamu podporovaných médií. Tiskárna skutečně tato média určená pro dye-based inkousty nepodporuje a pokus o výtisk fotografie na ně při zvoleném libovolném jiném typu fotopapíru skončí zklamáním. Naproti tomu výtisky na kompatibilních médiích, z nichž celou řadu najdeme už v nabídce HP (např. zdokonalený lesklý fotografický papír, profesionální fotografický se saténovým povrchem, hladký umělecký papír, akvarelový papír Hahnemühle, matné umělecké plátno a další) vynikají špičkovou kvalitou, bohatou škálou odstínů, ostrou kresbou a velmi jemným rastrem, zároveň po vytištění okamžitě schnou. Výborných výsledků je možné dosahovat také na kompatibilních papírech jiných výrobců. Tiskárna má samozřejmě silnou podporu hlavně pro média HP, nalezení nejlepších nastavení a dokonalé odladění tisku na jiné fotopapíry může pro náročného uživatele znamenat chvíli zkoušení a hledání, k němuž mu v ovladači ovšem pomohou předvolby pro alternativní média různých typů.
Jednoduchý ovládací panel s kontrolkami pro docházející inkoust v každém ze zásobníků
Fotografie zhotovené nejen na lesklých fotopapírech s nanoporézní vrstvou vynikají kromě jiného vysokou optickou hustotou, černá je „skutečně černá“. Černobílé foto výtisky jsou díky vyloučení inkoustů CMY zcela barevně neutrální, mají velmi jemný tiskový rastr a svým charakterem jsou téměř srovnatelné s fotografiemi na klasickém fotografickém papíře. Píši „téměř“, neboť viditelný rozdíl zde přece je, a to v tzv. „bronzingu“, kdy při pohledu na výtisk z B8850 zešikma vidíme na jeho povrchu různě intenzivní „bronzové“ odlesky (dle pokrytí inkoustem). Tento nedostatek pigmentových inkoustů někdy výrobci kompenzují aplikací čiré bezbarvé látky k vyrovnání nestejnoměrného povrchového lesku, která se dodává jako samostatná „inkoustová“ náplň. Takovou možnost sice B8850 nenabízí, je však nutné zdůraznit, že tím nijak netrpí kvalita výstupů, pokud je pozorujeme normálním způsobem. A že jde o kvalitu velmi slušnou, to již bylo uvedeno.

Závěrem

Cenová dostupnost, vysoká jakost a trvanlivost výstupů, stejně jako široká škála kompatibilních tiskových médií až do formátu A3+ (483×330 mm), jsou hlavními výhodami tohoto zařízení, které, zdá se, má velmi dobré předpoklady pro uspokojení náročných fotografů. Uplatnění ale HP Photosmart Pro B8850 nemusí najít jen u fotografů a umělců, lze jej samozřejmě využívat pro tisk jakékoliv grafiky v malém objemu, u níž je zapotřebí přesné a konzistentní barevné podání. Relativně velký formát, možnost rychlého tisku i textových dokumentů a vektorové grafiky pak ve spojení s poměrně objemnými inkoustovými náplněmi dovolují této tiskárně příležitostné nasazení také v jiných než (foto)grafických aplikacích.

Výrobcem uváděná přibližná výtěžnost a doporučené ceny inkoustu (bez DPH):

  • Černý matný inkoust Vivera
    (HP 38, ~3000 fotografií 10×15 cm): 629 Kč
  • Černý fotografický inkoust Vivera
    (HP 38, ~1410 fotografií 10×15 cm): 629 Kč
  • Světle šedý inkoust Vivera
    (HP 38, ~320 fotografií 10×15 cm): 629 Kč
  • Azurový inkoust Vivera
    (HP 38, ~4700 fotografií 10×15 cm): 629 Kč
  • Světle azurový inkoust Vivera
    (HP 38, ~1270 fotografií 10×15 cm): 629 Kč
  • Purpurový inkoust Vivera
    (HP 38, ~5000 fotografií 10×15 cm): 629 Kč
  • Světle purpurový inkoust Vivera
    (HP 38, ~550 fotografií 10×15 cm): 629 Kč
  • Žlutý inkoust Vivera
    (HP 38, ~840 fotografií 10×15 cm): 629 Kč
Tiskárna HP Photosmart Pro B8850
Formát A3+ (330×483 mm)
Tisková technologie termální inkoustový tisk HP
Inkousty pigmentové, HP Vivera (HP 38): azurový, světle azurový, purpurový, světle purpurový, žlutý, černý matný, černý fotografický, světle šedý
Tiskové hlavy 4 tryskové hlavy HP 70, 1056 trysek pro každou z barev
Max. rozlišení (čb / barevně) 4800 dpi / 4800×1200 dpi
Provozní měsíční zatížitelnost 1000 stran A4
Rychlost čb tisku A4 (kvalita nejlepší / normální / koncept) 2,5 / 4,5 / 28 str./min.
Rychlost tisku čb textu+bar. grafiky A4 (kvalita nejlepší / normální / koncept) neuvedeno / 4 / 26 str./min.
Rychlost tisku barevné fotografie 10×15 cm (foto papír, nejvyšší kvalita) přibližně 96 sekund
Rychlost tisku barevné fotografie A3 (foto papír, nejvyšší kvalita) přibližně 7 minut a 5 sekund
Automatický oboustranný tisk není podporován
Vstupní kapacita 60 tvrdých listů, 200 listů kancelářského papíru; 1 list vkládaný ručně
Výstupní kapacita 50 listů
Doporučená tisková média fotografický papír, obyčejný papír, umělecká média digital fine art, brožurový papír
Doporučená gramáž média hlavní zásobník: 80-250 g/m 2 ; podávání po jednom listu: 80-300 g/m 2 (do tloušťky 0,7 mm)
Paměť 64 MB
Tiskový jazyk HP PCL 3 GUI
Ovládací panel 4 tlačítka (napájení, storno, podávání papíru, nástroje), 8 indikátorů docházejícího inkoustu, 1 indikátor stavu tiskové hlavy
Rozhraní USB
Rozměry 673,1×241,3×429-711 mm
Dodaný software HP Photosmart Essential pro MS Windows a Macintosh, doplněk HP Photosmart ProPrint pro Adobe Photoshop
Kompatibilita MS Windows XP, Vista; Mac OS 10.3.9 a vyšší
Přibližná cena
Zapůjčil
11 755 Kč (bez DPH)
Hewlett-Packard