Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Hilo mladší bratr Bowfina

Středa, 11 Březen 2009 15:04

Ne každý čtenář by si nadpis článku bez bližšího vysvětlení spojoval s velkoformátovým tiskem. Proto vám prozradíme, co se pod uvedenými označeními skrývá, i když mnoho z vás dnes již Bowfina velmi úspěšně používá a také jste měli možnost se s ním v několika letošních číslech podrobně seznámit. Nový model vychází z původní úspěšné konstrukce, ovšem přináší díky použité technologii možnost nových, velmi zajímavých aplikací s CAD i GIS úzce souvisejícími obory.

Hilo pro speciální CAD, GIS i GEO aplikace

Velkoformátová tiskárna Xerox 8254 Hilo je novinkou na českém trhu od měsíce října tohoto roku. Na rozdíl od svého staršího bratra Xerox 7142 Bowfin se může pyšnit hned několika rozdíly. Je mladší, tedy ji pozitivně poznamenal vývoj tiskových technologií a přináší oproti předchozímu modelu některé novinky. Především je zásadní rozdíl v použitém barvivu. Vodou ředitelné inkousty jeho předchůdce nahradily ředidlové barvy třetí generace s označením Eco Solvent Ultra inks, založené na bázi odlehčených ředidel. Hlavním rozdílem je vysoká odolnost proti otěru, absolutní vodovzdornost a nevyžadují složité filtrační či odvětrávací systémy, protože neobsahují žádný cyklohexanon. Změny doznala také struktura barviva. Pigmentové částice ani nosný roztok nezpůsobují zanášení tiskových hlav a v průběhu tiskového cyklu nevyžadují provádět čisticí proces. Přínosem pro uživatele je možnost nasazení této tiskové technologie ve standardním kancelářském prostředí, zvýšení produkce tisků a úspora nákladů na tisk v podobě výrazného snížení odpadů, vznikajících jinak čisticím procesem. Stále více firem dnes žádá výkresy, projekční dokumentaci a především mapy s vysokou odolností a použitelností přímo v terénu. Výtisk na této tiskárně se vám nepoškodí ani při působení venkovních vlivů počasí, drží si barevnou stálost i výrazně vyšší mechanickou odolnost.
Xerox 8254 tiskárna, vaše mapy a projekční grafický tisk v novém rozměru
Xerox 8254 tiskárna, vaše mapy a projekční grafický tisk v novém rozměru

Hilo: „Hi-Quality, Low-Price“

Rodové označení produktu by se dalo přeložit hned několika významy. Jednoznačně přináší uživatelům vysokou kvalitu tisku, barevný gamut pro grafický tisk a barevné plochy je výrazně vyšší, potisk odolává vodě, vhlkosti a mechanickému poškození, je stabilní na UV záření a navíc je i chemicky odolný. Při všech těchto vlastnostech jsou náklady na potisk vynikající. Dle použitého rozlišení, typu potisku a média vás výtisk z velkoformátové tiskárny Xerox 8254 vychází následovně:

  • výtisk výkresové dokumentace s krytím 10 % (hustý výkres) do 15 Kč
  • výtisk GIS nebo GEO aplikace s krytím 40 % (vektorová mapa s plochami) do 30 Kč
  • výtisk plné grafiky s nejvyšším rozlišením a kvalitou (prezentační foto) do 50 Kč


Náklady jsou uvedeny při potisku plochy 1 m2 na odpovídající médium a cena médií není do kalkulace započítána. S novým Xerox 8254 získáte tedy u vašich tiskových zakázek výrazných úspor na jejich zhotovení, navíc můžete zhotovit i tisky, které jsou běžnou inkoustovou technologií proveditelné jen za cenu následných povrchových úprav laminací nebo lakováním, a náklady jsou tak výrazně vyšší.

Automatická navíjecí jednotka umožňuje produkční a bezobslužný tisk

Nejlepší výkon pro rychlou návratnost

Při provedení kalkulace návratnosti případného pořízení velkoformátové tiskárny Xerox 8254 dojdeme k výsledku, že nasazení této technologie je již profitabilní od objemu 500 m2 za rok. Prostý výpočet nám tedy ukazuje, že pořízení můžete bez obav plánovat již při pouhých 40 formátech měsíčně, což znamená vytisknout přibližně 2 A0 za den. Z výše uvedeného vidíme, že investice do této technologie se bez obav vyplatí i těm, kteří „téměř“ netisknou. Tomu, kdo plánuje objemy o něco vyšší, lze tuto tiskárnu doporučit až do nějakých 2000 m2 měsíčně. V tomto objemu je zohledněno použití i kvalitnějších tisků a časů souvisejících s provozem a nejedná se o pouhé násobení tiskové rychlosti a času, ale o skutečně reálný provoz. Uživatelsky je zařízení maximálně přívětivé obsluze a nevyžaduje nasazení grafického specialisty. Inkousty jsou dodávány v uzavřených zásobnících objemu 220 ml pro každou barvu a jejich výměnu je možné provádět za plného provozu bez obav z poškození nebo přerušení tisku. Při maximální možné kvalitě tisku, nejvyšším rozlišení a použití nejvíce savého materiálu je spotřeba barviva na plné pokrytí 1 m2 přibližně 6 ml. V zásobě tak máte barvivo na 150 m2 tisku. Aby bylo možné tisk realizovat v nepřerušených dávkách nebo jej pustit bezobslužně přes noc, je tiskárna Xerox 8254 Hilo vždy standardně vybavena navíjecí rolí vytištěných zakázek. Obsluhu jistě potěší i český ovládací panel a dvě, velmi podrobné příručky v českém jazyce – rychlá příručka pro nejčastější operace a rozsáhlý, téměř 250stránkový uživatelský manuál. Většina procesů i nastavení je tiskárnou prováděna automaticky a výrazně šetří čas obsluze.
Xerox 8254

Xerox 8254 – technické parametry a možnosti

Rozsah použitelných typů médií je skutečně rozsáhlý. Potiskovat lze jak koutovaná (povrchově upravená) média s porézní i neporézní úpravou, tak i nekoutovaná média. Rozlišení lze volit v několika kombinacích od 360 až do 1440 dpi, kdy již získáte výtisk brilantní kvality fotorealistického tisku. Všechna rozlišení 360, 540, 720 i 1440 lze kombinovat s některým z deseti přednastavených tiskových modů a ještě využít impozantní technologie „Intelligent Interweaving“, což je tisk s napojením průjezdů ve vlnách, eliminující opticky jinak viditelné pruhy při průjezdech tiskových hlav. Tisková technologie používá 4 piezo tiskové hlavy s dynamicky proměnlivým tiskovým bodem a barevnou konfigurací CMYK s celkovým počtem 1440 tiskových trysek. Výška tiskové hlavy může být ze standardní hodnoty 1,5 mm snadno přepnuta na světlost 2,5 mm a potiskovat tak média s větší tloušťkou. Maximálně lze dosáhnout produkce 15 m2 za hodinu. Novinkou je také možnost volby a nastavení amplitudy tiskové vlny. Pro různé typy tisků lze tak získat mnohem vyšší kvalitu, nebo naopak produktivitu. Výběr a nastavení je snadné přizpůsobit tomu, jaká bude od aplikace tzv. pozorovací vzdálenost. Fine & Wave lze také zcela vypnout, což je vhodné například právě pro výkresy nebo projektovou dokumentaci.

Aby bylo možné hotové tisky navíjet na odebírací roli, je tiskárna Xerox 8254 vybavena standardně několika nezávislými topnými jednotkami, řízenými automaticky tiskárnou a připojeným Xerox RIPem. Operace uživatele se tak omezí pouze na výběr vhodného typu média a o vše ostatní je již postaráno. Systém sám nastaví optimální parametry pro předehřev role, správnou teplotu pro potisk i vhodnou teplotu sušicího elementu. Malé rozměry zařízení, kompaktní a robustní konstrukce s integrovaným navíječem i permanentní tiskové hlavy dávají záruku dlouhodobého bezproblémového tisku vašich zakázek.
Xerox 8254

Lépe vidět výtisk než srovnávat parametry

Velkoformátová grafická tiskárna Xerox 8254 byla uvedena na českém trhu a je dostupná u certifikovaných partnerů Xerox po celé České republice, nebo na přímém zastoupení Xerox. Nejlepším srovnáním produktu je možnost vidět vlastní tisková data na požadovaném materiálu. Přijďte se po předchozí domluvě na Hilo podívat a velmi snadno zjistíte, zdali je pro vaše zakázky tato nová tiskárna tím správným řešením. I když velmi krátce po uvedení to již někteří naši klienti ověřili a dnes již produkují reklamní tisky, navigační či orientační systémy nebo vynikající zakázkové mapy právě na tiskárně Xerox 8254.

Základní cena jednotky tiskárny včetně pojezdového stojanu, jednotky navíječe, startovních zásobníků inkoustu (4x220 ml CMYK) a 50 m role vinylu byla stanovena na 390 600 Kč.