Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Datové projektory – velké, malé, nejmenší

Středa, 18 Březen 2009 16:00

Ceny datových projektorů se během několika málo posledních let dostaly z téměř astronomických výšin do rozumných relací. Řadu jednodušších přístrojů s nižším obrazovým rozlišením (SVGA, XGA) pro méně náročné prezentace pořídíme dnes již v cenách od zhruba deseti do dvaceti tisíc korun. Pokud jsme ochotni sáhnout hlouběji do kapsy, můžeme vybírat ze široké nabídky výkonných projektorů s vysokým rozlišením, rozsáhlou konektivitou a mnoha pokročilými funkcemi, usnadňujícími projekci prakticky v jakémkoliv interiéru.
V posledních měsících byla představena řada novinek mezi dataprojektory pro různá využití. Zde je několik z nich.

Dva malé DLP projektory NEC

NEC představil své dva nové typy projektorů technologie DLP, NEC NP41 a NEC NP61, které se vyznačují snadnou přenositelností, jednoduchým ovládáním a dlouhou životností lampy 3500 hodin. Projektory poskytují kontrastní poměr 1600:1 a jas 2300 lumenů (NP41) a 3000 lumenů (NP61). Jejich hmotnost je 1,6 kg.

Přístroje jsou vhodné pro uživatele, kteří kladou velký důraz na kvalitní zobrazení i na intuitivní a rychlou obsluhu. Autofokus hlídá obrazovou ostrost přes integrovaný senzor, který měří vzdálenost k projekční ploše. Funkce se aktivuje ihned po zapnutí, vždy při použití funkce zoomu a také při změně pozice zařízení. Podobně jednoduše nastaví automatická vertikální korekce trapezoidu vhodně obraz tak, aby kompenzovala zkreslení při nakloněném projektoru, a to elektronicky až do 40°. Také barva projekční plochy se může měnit při změně místa promítání. Automatická funkce korekce barvy promítací plochy kompenzuje barevný posun (stisknutím tlačítka). Projektor automaticky rozezná zdroj připojeného signálu.

Oba modely mají obrazové rozlišení XGA (1024×768 bodů), používají technologie BrilliantColor a VIDI pro dosažení jasných barev a jsou vybaveny vestavěným 0,3W reproduktorem.

Součástí balení je síťový (4,5 m) a mini D-Sub signálový kabel, dálkové ovládání, krytka čočky, návod k obsluze na CD a průvodce rychlým nastavením. Projektor s příslušenstvím je dodáván s přenosnou brašnou. Výrobce na zařízení poskytuje tříletou záruku, na lampy se vztahuje záruka šest měsíců nebo tisíc provozních hodin.

NEC NP41
Doporučená prodejní cena (včetně DPH) modelu NEC NP41 je 16 500 Kč,
model NEC NP61 stojí 17 800 Kč.

Nové 3LCD projektory Epson pro prezentace i multimédia

EB-S6, EB-X6 a EB-W6 jsou typová označení nových cenově dostupných projektorů Epson s bohatou funkční výbavou, které poskytují jas až 2200 lumenů. Kompaktní rozměry a nízká hmotnost zajišťují projektorům snadnou mobilitu. Navíc k nim uživatelé mají k dispozici pohodlnou a stylovou brašnu pro přenášení projektoru i příslušenství. Jednoduché instalační prvky umožňují rychlou a snadnou montáž přístroje na strop.

Projektory EB-S6 a EB-X6 nabízí kontrastní poměr 2000:1 pro rozlišení SVGA a XGA. Automatická korekce lichoběžníku, dostupná v modelech X6 a W6, umožňuje samočinně upravovat úhly a rozsah projekce. Všechny modely jsou díky jasu 2000 lumenů vhodné pro interaktivní výukové projekce na bílé tabuli.

Funkce rychlého startu redukuje zahřívací dobu na pět sekund. Možnost přímého zapínání a vypínání dovoluje uživateli projektor snadno zapínat/vypínat připojením či odpojením napájecího kabelu. Model EB-W6 disponuje rozhraním HDMI, USB a čtečkou karet SD, tedy výbavou vhodnou pro multimediální prezentace. Snadno použitelná technologie USB Display umožňuje připojit projektor kabelem USB, takže lze promítat okamžitě, bez nutnosti jakéhokoli nastavování. Dálkové ovládání uživateli umožňuje ovládat také přehrávání snímků (slideshow) a nastavení digitálního zoomu. Přístroje se díky technologii E-TORL, která vyžaduje 170W lampu, vyznačují nízkou spotřebou energie.

Klíčové vlastnosti projektorů Epson EB-S6/X6/W6:

  • jeden nativní model XGA (panel 3LCD – rozlišení 1024×768) a jeden model SVGA (panel 3LCD – rozlišení 800×600) dostupné s jasem 2200 lumenů (EB-X6/EB-S6)
  • jeden nativní model WXGA (panel 3LCD – rozlišení 1280×800) dostupný s jasem 2000 lumenů (EB-W6)
  • technologie USB Display pro jednoduchý způsob projekce z počítače
  • kompletní řada připojení včetně vstupu HDMI u projektoru EB-W6
  • samostatné prezentace: prezentace na projektoru EB-W6 pomocí USB a slotů pro karty SD
  • funkce přímého zapínání a vypínání (nepotřebuje žádnou dobu pro chlazení)
  • výkonný vestavěný 7W reproduktor u modelu EB-W6 a vestavěný 1W reproduktor u EB-S6/X6
  • tříletá záruka na projektor / roční záruka na lampu

Epson EB S6
Doporučené ceny (včetně DPH) u modelu EPSON S6 je 12 829 Kč,
model EPSON X6 je za 19 662 Kč a EPSON W6 stojí 23 069 Kč.

Stylové DLP projektory od BenQ

Dva nedávno představené projektory BenQ MP623 a MP624 DLP, vyznačující se černým lesklým provedením, poskytují obrazové rozlišení 1024×768 pixelů (XGA), kontrast 2500:1 a svítivost 2500 lumenů (v případě MP623) a 3000 lumenů (model MP624 DLP). Projektory nabízejí kromě jiného možnost připojení HDMI. Jsou vhodné k datovým a video prezentacím ve středních až velkých konferenčních místnostech nebo učebnách.

Přístroje během prezentace vykazují hladinu hlučnosti jen 26 dB (A) v ekonomickém režimu. Díky důmyslnému systému chlazení je zajištěna jejich optimální teplota, čímž se prodlužuje životnost výbojky a zároveň snižují provozní náklady. Kvalitní obraz se sytými barvami zajišťuje pětisegmentové barevné kolečko a zabudovaná čipová sada DLP BrilliantColor. Všechny barvy v kolorimetrickém prostoru sRGB jsou tak živější a přirozenější i při vysoké svítivosti. Uživatel může navíc samostatně regulovat sytost červené, zelené, modré, azurové, purpurové a žluté barvy. Oba modely disponují systémem nezávislého řízení barev, díky kterému lze sladit jemné barevné odstíny a sytost.

Projektory mají kompaktní rozměry a nízkou hmotnost (2,5 kg). Nabízené funkce zaručují praktické využití v mnoha oblastech podnikání, například funkce „korekce barvy stěny“ usnadňuje projekci na různé plochy. Na přístroji lze nastavit až šest barev, aby se promítaný obraz barevně přizpůsobil pozadí. Funkce rychlého chlazení umožňuje ihned po prezentaci projektor vypnout a zabalit, neboť k ochlazení stačí 30 sekund. Dodávané příslušenství zahrnuje manuál na CD, dálkové ovládání, propojovací kabel VGA D-SUB, napájecí kabel a brašnu.

BenQ MP623
Doporučená prodejní cena včetně DPH) je u modelu BenQ MP623 14 700 Kč,
model BenQ MP624 stojí 16 000 Kč.

Výkonné bezdrátové projektory do velkých sálů

Pro pevné instalace jsou určeny dva nedávno uvedené datové projektory Optoma EP776 a EP782. Přístroje se vedle kvalitního promítaného obrazu vyznačují bohatou výbavou, vysokými hodnotami jasu 4300 a 4700 lumenů a řadou možností pro instalace ve velkých posluchárnách, konferenčních sálech a jednacích místnostech. Díky možnostem rychlého bezdrátového připojení, které je k dispozici jako volitelné příslušenství, lze sledovat plynulé video i přehrávat zvuk. Vyspělé síťové funkce modelů EP776/EP782 umožňují pomocí sítě LAN konfigurovat a ovládat více projektorů najednou přes jednoduché webové rozhraní.

Na stálost kvality podání barev poskytuje výrobce desetiletou záruku. Záruka na zobrazování pak znamená, že se po dobu nejméně 5 let neobjeví žádné vadné pixely.

Při velmi krátké projekční vzdálenosti lze dosáhnout velkých rozměrů obrazu i zblízka, což je výhodné pro instalace v menších prostorech. Poměr úhlopříčky obrazu k projekční vzdálenosti je 1,3 – 1,57.

Doporučené maloobchodní ceny nových projektorů jsou 41 690 a 46 790 Kč (včetně DPH).


Technické údaje:

  • Zobrazovací technologie: DLP Texas Instruments s úhlopříčkou senzoru 0,7" (1,8 cm) a rozlišením XGA
  • Jas: 4300 lumenů – EP776; 4700 lumenů – EP782
  • Rozlišení: 1024×768 (XGA)
  • Kontrastní poměr: 3000:1
  • Hladina hluku: 28/30 dB (režim standardní/vysoký jas) – EP776; 30/32 dB (režim standardní/vysoký jas) – EP782
  • Životnost lampy: 3000/2000 hodin (režim standardní/vysoký jas)
  • Hmotnost: 5,0 kg
  • Kompatibilita s PC: SXGA+, UXGA, XGA, SVGA, VGA s kompresí, VESA standardy, kompatibilní s PC a Mac
  • Kompatibilita s video režimy: PAL (576i/p), SECAM, NTSC (480i/p), HD (720p, 1080i)
  • Rozhraní: HDMI (HDCP), DVI-D (HDCP), 2× VGA (YPbPr/RGB/SCART), S-Video, složkový video signál, 5 audio vstupů, RS232, RJ45, VGA výstup, audio výstup, ovládání plátna 12 V a USB
  • Dálkové ovládání: IR dálkový ovladač s laserovým ukazovátkem a možností použití jako myš

Optoma EP776
Doporučená prodejní cena (včetně DPH) modelu Optoma EP776 je 41 690 Kč,
model Optoma EP782 stojí 46 790 Kč.

A něco pro malé místnosti...

Letos v létě BenQ uvedl na trh novou řadu projektorů MP Short Throw, konkrétně dva modely určené k promítání na krátkou vzdálenost, MP512 ST a MP522 ST. Ty doplňují model MP771 představený loni v listopadu. Ve všech projektorech je použit speciální asférický optický člen, díky němuž lze promítat větší obraz na kratší vzdálenost, aniž by tím jakkoli utrpěla kvalita projekce. V nabídce těchto nových přístrojů lze volit mezi vhodným řešením pro školy (MP771 a MP522 ST), firemní použití (MP522 ST/512 ST) a domácí zábavu (MP512 ST). Projektory řady MP Short-Throw řeší problémy prostorového omezení, ale zároveň přinášejí pohodlné řešení a nové možnosti pro univerzální použití.

Projektory určené k promítání na krátkou vzdálenost řeší častý problém, jak získat velký obraz v menších místnostech. Přínos modelu MP512 ST je v tom, že osoby pohybující se po místnosti nezastiňují díky umístění projektoru blízko plátna promítaný obraz. Projektor má dva zabudované reproduktory 5 W, nabízí široké možnosti připojení, včetně moderního HDMI (HDCP), světelný tok 2200 ANSI lumenů a kontrast 2500:1.

Model MP522 ST, schopný promítat obraz o úhlopříčce 55" (140 cm) ze vzdálenosti jednoho metru (podobně jako MP512 ST), přispívá k lepší využitelnosti prostoru v malých třídách a zasedacích místnostech. Posluchači i přednášející se mohou volně pohybovat po místnosti v prostoru za projektorem, aniž by vstupovali do promítaných paprsků. Reproduktory o výkonu 5 W a vysoká přidaná hodnota vyhoví požadavkům malých a středních podniků, domácností i vzdělávacích organizací, zatímco vnější provedení přístroje poslouží jako dekorativní prvek ve firemním prostředí.

Model MP771 řady Short Throw je vhodným řešením pro veřejné prezentace, k promítání ve stravovacích zařízeních, hotelech nebo ve vzdělávacích organizacích, kam přináší více akce, spontánnosti a pohybu, nejen v malých třídách, ale i v rámci většího shromáždění diváků. Přihlížející se mohou volně pohybovat, aniž by tím narušovali obraz. Schopnost modelu MP771 promítat velký obraz na extrémně krátkou vzdálenost v praxi znamená obraz o úhlopříčce 74" (188 cm) z pouhého metru, a to při světelném toku 3000 lumenů a vysokém kontrastu 2000:1. Díky technologii UNISHAPE lze upravovat intenzitu lampy projektoru ve spolupráci s čipem DMD (Digital Mirror Device) a barevným kolečkem, zvýšit tak jas o 40 % a současně v závislosti na nastavení zdůraznit vybrané barvy.

Ve všech třech modelech je použita technologie Digital Light Processing (DLP) firmy Texas Instruments, která zaručuje ostřejší vykreslení detailů, vyšší čitelnost textu a konzistentní podání barev. Optimalizaci podání barev zajišťuje zdokonalené šestisegmentové barevné kolečko Golden Ratio a technologie BrilliantColor, která zvyšuje jas až o 50 % a výrazně posiluje střední tóny barev. Barvy si mohou uživatelé doladit i sami pomocí funkce BenQ 3D Color Management, která nabízí možnosti nezávislého nastavení barevného odstínu, sytosti a jasu.

Uživatelé z řad firem, komerčních organizací i vzdělávacích institucí ocení řadu funkcí zpříjemňujících používání projektoru, jako je například časovač prezentace, rychlé autovyhledávání, rychlé chlazení, zamykání kláves na ovládacím panelu, bezpečnostní heslo a nápověda na obrazovce. K optimalizaci barev a obrazu slouží funkce korekce barev na stěně (Wall Color Correction), režim „tabule“ (Blackboard) a 11 přednastavených obrazových funkcí. Modely MP512 ST/522 ST jsou dále vybaveny funkcí titulkování.

Modely BenQ MP512, BenQ MP522 a BenQ MP 771
Doporučená prodejní cena (včetně DPH) modelu MP512 ST je 9590 Kč, modelu MP522 ST 13 350 Kč a projektoru MP 771 je 28 900 Kč.

Šedesátipalcový obraz už ze 73 cm od plátna

Také Optoma přišla na český trh s projektorem umožňujícím dosáhnout rozměrného obrazu z mimořádně krátké projekční vzdálenosti. Přístroj EX525ST dokáže promítnout obraz s úhlopříčkou 60" (152,4 cm) ze vzdálenosti jen 73 cm. Je vhodný pro umístění na stole nebo v podhledu, díky krátké promítací vzdálenosti nesvítí přednášejícímu do očí a minimalizuje problémy se stíny vrženými na projekční plochu. Projektor s jasem dosahujícím 2500 lumenů a kontrastem 2500:1 pracuje v nativním rozlišení XGA (1024×768). Disponuje vestavěným 8W reproduktorem.

Optoma EX525ST je vedle běžných vstupních a výstupních portů vybaven také zásuvkou RJ45 pro zapojení do počítačové sítě. Projektor vyžaduje minimální údržbu (není potřeba měnit filtr, neboť zde není), používá lampu s životností 4000 hodin a výrobce na něj poskytuje desetiletou záruku. Podporuje funkce rychlého startu a vypnutí, které netrvají déle než 15 sekund, časový spínač s přechodem do úsporného režimu prodlužuje životnost projekční lampy. Při projekci tento model vykazuje hlučnost jen 28 dB. Úvodní projekční obraz si může uživatel zvolit dle přání. Optoma EX525ST nabízí šest přednastavených režimů zobrazení, možnost rychlé korekce lichoběžníkového zkreslení či ochranu heslem. Dodané dálkové ovládání slouží k obsluze všech funkcí, včetně polohovacího zařízení (myši) a laserového ukazovátka. Projektor je k dostání za doporučenou maloobchodní cenu 28 790 Kč včetně DPH.


Technické údaje

  • Zobrazovací technologie: DLP Texas Instruments s úhlopříčkou senzoru 0,55" (1,39 cm)
  • Jas: 2500/1500 lumenů (vysoký jas/standard)
  • Rozlišení: nativní XGA (1280×800), maximální SXGA (1280×1024)
  • Kontrastní poměr: 2500:1
  • Hladina hluku: 28 dB
  • Životnost lampy: 4000/3000 hodin (režim standardní/vysoký jas)
  • Rozměry/hmotnost: 339×276×122 mm/4,3 kg
  • Kompatibilita s PC: SXGA, XGA, SVGA, VGA, VESA standardy, kompatibilní s PC a Mac
  • Kompatibilita s video režimy: PAL (576i/p), SECAM, NTSC (480i/p), HD (720p, 1080i)
  • Rozhraní: VGA průchozí (Loop-through), VGA vstup (D-sub) – složkové video a SCART prostřednictvím adaptéru, DVI-I – HDMI a druhý port VGA prostřednictvím adaptéru, RS232, RJ45, USB, audio vstupy a výstupy
  • Dálkové ovládání: IR dálkový ovladač s laserovým ukazovátkem a možností použití jako myš
Projektor Optoma EX525ST
Projektor Optoma EX525ST je k dostání za doporučenou maloobchodní cenu 28 790 Kč včetně DPH.

Miniaturní XGA projektor

Miniaturní datový projektor Optoma EX330 váží pouze 1,1 kg, zabere plochu formátu A5, poskytuje jas 2200 lumenů a digitální připojení. Vyznačuje se atraktivním designem se štíhlým lesklým povrchem a snadno se vejde do kufříku nebo aktovky. Mobilní využití přístroje usnadňují kromě luxusního cestovního pouzdra i funkce jako okamžitý start a zchlazení. Mezi další zajímavé vlastnosti patří konstrukce bez použití filtru a životnost lampy až 4000 hodin. Výrobce poskytuje desetiletou záruku na kvalitu barev. Digitální projektor Optoma EX330 je k dostání za doporučenou maloobchodní cenu 23 790 Kč včetně DPH.

Technické údaje

  • Zobrazovací technologie: DDR DLP Texas Instruments s úhlopříčkou senzoru 0,55" (1,39 cm)
  • Jas: 2200 lumenů s využitím lampy 165W
  • Rozlišení: nativní rozlišení XGA (1024×768)
  • Kontrastní poměr: 2000:1
  • Hladina hluku: 31/33dB (režim standardní/vysoký jas)
  • Životnost lampy: 4000/3000 hodin (režim standardní/vysoký jas)
  • Hmotnost: 1,1 kg
  • Kompatibilita s PC: SXGA+, UXGA, XGA, SVGA, VGA s kompresí, VESA standardy, kompatibilní s PC a Mac
  • Kompatibilita s video režimy: PAL (576i/p), SECAM, NTSC (480i/p), HD (720p, 1080i)
  • Vstupy a výstupy: HDMI konektor (pouze obraz), VGA (YPbPr/RGB/SCART), S-Video, složkový video signál, USB
  • Dálkové ovládání: IR dálkový ovladač s laserovým ukazovátkem a možností použití jako myš

Projektor Optoma EX330
Digitální projektor Optoma EX330 je k dostání za oporučenou maloobchodní cenu 23 790 Kč včetně DPH.

Kapesní Optoma Pico promítne obraz do úhlopříčky až 1,5 m

Ačkoliv jde spíše o zajímavost než o přístroj prakticky využitelný pro běžné firemní prezentace, stojí tato novinka, jejíž uvedení na celosvětový trh je plánováno na příští rok, jistě za zmínku. Miniaturní projektor Pico umožňuje promítat obraz z osobních přehrávačů multimédií, mobilních telefonů, PDA, fotoaparátů nebo videokamer a herních zařízení, a to do úhlopříčky až 60" (153 cm). Jedná se o samostatný projektor, menší a lehčí než mnoho smartphonů, který je napájen bateriemi a funguje na nové čipové sadě DLP Pico. Jako zdroj světla využívá Optoma Pico LED a zobrazovací technologii DLP a dle slov výrobce nabízí čistý, živý obraz s vysokým kontrastem, životnost lampy 20 tisíc hodin, značnou výdrž baterií a možnost snadného připojování díky plug-and-play.

Projektor Optoma Pico

Technické údaje

  • Hmotnost: 115 g
  • Rozměry: 50×103×15 mm
  • Projekční vzdálenost: 25 cm–2,6 m
  • Úhlopříčka obrazu: 15 cm–1,5 m (6–60")
  • Zobrazovací technologie: DLP
  • Technologie lampy: LED
  • Životnost lampy: 20 000 hodin
  • Kontrastní poměr: 800:1
  • Výdrž baterie: do 2 hodin
  • Reproduktor: 0,5 W