Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Levné velké monitory

Čtvrtek, 19 Březen 2009 08:24

Dva cenově dostupné 26“ panely (nejen) pro CAx
Velké LCD monitory s úhlopříčkami 24 až 30 palců jsou dnes narozdíl od nedávna na trhu již samozřejmé. Jejich ceny během krátké doby výrazně poklesly a například 24“, ale i šestadvacetipalcový monitor si může bez sáhnutí hlouběji do kapsy dovolit pořídit mnoho majitelů počítače. Samozřejmě ovšem není monitor jako monitor. Pokud se bavíme o levných velkých LCD monitorech „pro každého“, nemáme na mysli technologicky nejvyspělejší (foto)grafické displeje s pokročilými možnostmi kalibrace a správy barev (zdravotnické a jiné speciální panely už vůbec ne).

Zatímco v grafickém studiu či na pracovišti fotografa je zmíněná vysoká přidaná hodnota panelu více než žádoucí, z pohledu uživatelů z řady jiných oblastí by naopak jen zbytečně zvyšovala cenu monitoru. Mezi obory, kde mezi hlavními kritérii na displej jsou mimo jiné především velká úhlopříčka a dostatečné obrazové rozlišení, pokud možno při rozumné pořizovací ceně, patří CAD/CAM. Nejen pro CAx pracoviště jsou tedy vhodné dvě cenově dostupné 26palcové novinky, širokoúhlé monitory iiyama a NEC. Představme si je blíže.

Normal 0 21 iiyama ProLite E2607WS

Za necelých jedenáct tisíc korun i s DPH nám novinka od iiyamy, monitor ProLite E2607WS, nabízí 26“ širokoúhlý TFT LCD displej a slušnou výbavu pro využití nejen k „pracovním“ účelům. Zobrazovací panel je typu TN a řadí tak tento model do třídy cenově nejdostupnějších 26“ monitorů. Tomuto zařazení odpovídá také jednoduché konstrukční provedení monitoru, které nedovoluje výškově ani stranově nastavovat a natáčet displej. Panel je v zadní části osazen samostatnými konektory pro analogový a digitální obrazový signál, nechybí ani HDMI konektor, audio vstup a vestavěné reproduktory, což rozšiřuje využitelnost monitoru i do oblasti multimédií. Zatímco zejména v CAD/CAM aplikacích (a samozřejmě i mnoha jiných) najde díky velkému displeji s vysokým rozlišením velmi dobré uplatnění, rozhodně jej nelze, ostatně jako žádný displej typu TN, doporučit například pro vážně míněnou práci s fotografií či jiné náročnější grafické aplikace. Přesto zapůjčený ProLite E2607WS vykazoval nečekaně dobré barevné podání. V jednom z přednastavených obrazových módů – „Fotografie“ dokázal reprodukovat jednotlivé barevné stupnice (R, G, B, C, M, Y, K) s dostatečně zřetelným rozlišením jednotlivých odstínů, a to i v „problémových“ barvách, jakými jsou zelená, azurová či žlutá. V režimu „Standard“ již v těchto barvách „standardně“ splývaly některé navzájem sousední odstíny. Dalšími módy, které uživateli šetří čas a práci s vhodným nastavením obrazu pro různé typy aplikací jsou Filmy, Hry a Text.

Monitor se vyznačuje rovnoměrným podsvícením obrazu, ale také nepříliš širokými pozorovacími úhly. Zkreslení barev i při malé změně pozorovacího úhlu, či rozdíl v barvách různých částí obrazu při sledování zblízka, jsou patrné zvláště ve vertikálním směru. Na druhou stranu nejde v této cenové kategorii u tak velkého displeje o žádné velké překvapení. Koneckonců jak už bylo řečeno, tento monitor není určen pro grafické studio ani fotografy.

K uživatelskému nastavení parametrů slouží OSD menu a čtyři tlačítka, umístěná v řadě vpravo dole pod přední hranou panelu. Přímo pomocí tlačítka můžeme přepínat mezi připojenými zdroji signálu, stejně tak lze bez vstupu do hlavního menu regulovat jas nebo kontrast. V přehledném ikonovém menu s popiskami (nečeskými) najdeme víceméně základní nastavitelné funkce. Vstupní obrazový signál o nižším rozlišení než je nativních 1920×1200 bodů se automaticky interpoluje na celou plochu displeje, možnost volby mezi zobrazením 1:1 a „roztažením“ obrazu ProLite E2607WS nenabízí. Nabízí ale základní úpravy barev, na výběr máme mezi posunem k teplému nebo studenému odstínu, k dispozici je rovněž uživatelské nastavení barev po složkách R, G, B. Při volbě režimu zobrazení v OSD menu vidíme účinek příslušného přednastaveného módu až po potvrzení výběru dané položky, což považuji za drobný nedostatek. Naopak předností je „paměť“ menu pro poslední nastavovanou funkci, kdy se po aktivaci OSD automaticky zobrazí naposledy používaná podnabídka.

iiyama ProLite E2607WS se dodává v černém provedení. Za velmi přijatelný peníz má tento velký monitor s moderním designem potenciál odvést dobrou službu na řadě nejrůznějších pracovišť.Monitor iiyama ProLite E2607WS

NEC MultiSync EA261WM

Cenově dostupný velký monitor najdeme i v nabídce společnosti NEC. Širokoúhlý 26palcový model MultiSync EA261WM používá TFT LCD displej typu TN+film, což jej řadí do nejnižší cenové kategorie a zároveň vyřazuje ze skupiny monitorů vhodných pro grafická studia a zpracování fotografií. I přesto, že je displej výškově nastavitelný, snadno natočitelný do stran a můžeme jej otočit i na výšku, je monitor na stole díky robustní konstrukci velmi stabilní, a to při jakékoliv manipulaci s panelem.

NEC MultiSync EA261WM je vybaven analogovým (D-Sub) i digitálním (DVI-D) vstupem, mezi konektory nechybí ani 3,5mm audio vstup a sluchátkový výstup po straně panelu. Standardní součástí výbavy monitoru je vestavěný čtyřportový USB rozbočovač (dva konektory najdeme po levé straně, dva vzadu) a 1W reproduktory, nenápadně zabudované v zadní spodní části panelu tak, aby při pohledu na displej zepředu nijak nenarušovaly jeho tenké orámování. Praktické madlo v zadní části panelu usnadňuje jeho případné přenášení.

Zapůjčený monitor poskytoval brilantní obraz se zcela rovnoměrným podsvícením a živými barvami. Velký kontrastní poměr a vysoká maximální dosažitelný jas (400 cd/m2) spolu s dostatečně krátkou dobou odezvy jej předurčují také do oblasti multimédií. Při vhodnějším nastavení jasu a dalších parametrů pak tento velký WUXGA displej poskytuje dostatek komfortu pro dlouhodobou práci nejen v CAD/CAM aplikacích. Pozorovací úhly u TN+film panelu už z jeho principu nedosahují hodnot obvyklých u dražších modelů s technologiemi IPS, MVA, PVA či jejich variantami, přesto jsou u NECu MultiSync EA261WM dostatečně velké, takže obraz při sledování z obvyklé vzdálenosti vykazuje ve svých různých částech jen minimální barevnou nesourodost.

Poměrně dobrá barevná vyváženost a věrná reprodukce jsou u tehoto modelu výhodou při prohlížení fotografií či videa, při zobrazení testovacích stupnic R, G, B, C, M, Y, K však již odhalíme typické nedostatky v rozlišení některých navzájem blízkých odstínů, zejména v zelené, azurové a žluté.

Monitor má v sobě uloženo pět přímo tlačítkem volitelných módů zobrazení – DV (standard, text, movie, gaming, photo), umožňuje samozřejmě rovněž uživatelsky nastavit jas, kontrast i barevnou teplotu. Každou ze čtyř přednastavených hodnot barevné teploty, dostupných prostřednictvím OSD menu, si můžeme upravit nastavením složek R, G, B, k dispozici je také režim sRGB. V menu najdeme několik nadstandardních funkcí, jako je nastavitelná ostrost, časovač vypnutí monitoru (nastavuje se po hodinách), ECO mód pro úsporu energie, či například „drobná zbytečnost“ v podobě nastavitelné intenzity jasu malé modré LED kontrolky na tlačítku zapnutí/vypnutí. Pokud potřebujeme pracovat s obrazem o nižším vstupním rozlišení než je fyzických 1920×1200 bodů displeje, můžeme v menu zvolit zobrazení přes celou plochu, roztažení obrazu při respektování poměru stran, nebo zobrazení 1:1.

Menší výtku mám k provedení ovládacích prvků. OSD nabídka je přehledná a logicky rozvržená, navigaci v ní však ztěžuje malý joystick/tlačítko s poměrně nepřesvědčivou odezvou a náchylností k „překlepům“ při výběru funkce. Stejně jako mezi DV módy můžeme také mezi vstupy signálu přepínat přímo pomocí samostatného tlačítka.

K monitoru NEC MultiSync EA261WM se dodává CD obsahující kompletní uživatelský manuál, informační soubory pro MS Windows, barevné profily, pomocné obrazce pro nastavení obrazu a aplikaci NaViSet umožňující provádět základní seřízení obrazu pomocí myši.

Při současné ceně necelých 18 tisíc korun (s DPH) představuje tento model cenově velmi zajímavý produkt renomované značky, který se vyznačuje slušnou užitnou hodnotou pro řadu oblastí využití.


Monitor NEC MultiSync EA261WM

Monitor iiyama ProLite E2607WS NEC MultiSync EA261WM
Velikost displeje 26" (16:10) 26" (16:10)
Displej TFT LCD, TN, matný povrch TFT LCD, TN+film, matný povrch
H - kmitočet 31 - 80 kHz 31,5 - 81,1 kHz
V - kmitočet 56 - 75 Hz 56 - 75 Hz
Maximální/fyzické rozlišení 1920×1200 1920×1200
Kontrastní poměr dynamický kontrast 4000:1 (ACR, Advanced Contrast Ratio) 1000:1
Jas 300 cd/m 2 400 cd/m 2
Doba odezvy zobrazení 2 ms 5 ms
Pozorovací úhly (H / V) 170° / 150° 160° / 160° (při kontrastu 10:1; 170°/170° při 5:1)
Otáčení panelu o 90° ne ano
Výškové nastavení ne ano
Stranové natáčení ne ano
Vestavěný zdroj ano ano
Ergonomická norma - TCO'03, ISO 13406-2
Obrazové vstupy 1× DVI-D, 1× D-Sub, HDMI 1× DVI-D (podpora HDCP), 1× D-Sub
Další rozhraní audio USB rozbočovač (1× upstream, 4× downstream)
Barevné provedení černé černé
Hodnocení:    
- rovnoměrnost podsvícení ****** ******
- barevné podání ****** *****-
- ovládání *****- *****-
- výbava ***--- ******
Poměr cena / užitná hodnota *****- ******
Doporučená cena (bez DPH) 9226 Kč 15 113 Kč
Zapůjčil AT Computers NEC