Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Česká premiéra Océ ColorWave

Čtvrtek, 19 Březen 2009 09:02

Océ ColorWave 600Dne 21. října společnost Océ uvedla v prostorách Občanské plovárny svou nejnovější velkoformátovou tiskárnu Océ ColorWave 600, která používá patentovanou technologii Océ CrystalPoint. Našim čtenářům jsme tuto tiskárnu představili už v CAD 3/2008, protože někteří novináři ji měli šanci vidět na předpremiéře v sídle společnosti Océ v holandském Venlo. Do České republiky tedy tato novinka dorazila asi s půlročním zpožděním a možná o to větší byl o uvedení zájem v řadách odborné veřejnosti i zvaných zástupců zákazníků.

Slavnostní launch se nesl ve sportovním surfařském duchu, protože stejně jako surfaři někdy čekají celý život na svoji vlnu, i zákazníci čekali na první skutečně produktivní barevný velkoformátový stroj. Vedle pozvaných zákazníků se zde sešla i řada novinářů z odborných médií zabývajících se tiskem nebo IT. Všech 125 účastníků launche se mohlo v průběhu živé prezentace na vlastní oči přesvědčit, co všechno tiskárna zvládne za pouhých 20 minut.

Tiskla se zde čárová grafika v různých datových a rozměrových formátech, architektonická vizualizace, mapa Austrálie na speciální médium tyvek, ortofoto snímek, poster, obchodní grafika a jiné. Některé výkresy byly na přání zákazníka on-line poskládány. Vlastní prezentace byla doplněna o videa znázorňující tiskový proces, který je zcela odlišný než doposud známý tiskový proces elektrografický či inkoustový. Nová patentovaná technologie Océ CrystalPoint v sobě slučuje výhody z tonerového a inkoustového světa ve zcela ekologickém procesu. Tiskárna Océ ColorWave 600 používá pro vlastní tisk tonerové perly a zobrazovací jednotky Imaging device. Tonerové perly jsou zahřívány na 130 stupňů Celsia, čímž se z nich stává gel, který je následně vstřikován pomocí Imaging device na papír. Po opuštění tiskové trysky tonerový gel ochladne a zkrystalizuje v kuličku, která ulpí na papíře s naprosto přesnou adresací tiskového bodu. Tím je tiskový proces zcela dokončen a s tisky se může ihned manipulovat (skládání, stohování, kašírování apod.). Díky tomu, že tonerové perly jsou směsí pryskyřice a pigmentového barviva, jsou tisky otěru- a voděodolné, což ocení zejména pracovníci, kteří používají výkresy v terénu s celou řadou vlivů ohrožujících dokumenty. Dalším benefitem této technologie je schopnost tisknout všechny druhy aplikací na obyčejný nebo i recyklovaný papír, neboť tisková kvalita je na médiu nezávislá. Hlavním úkolem konstruktérů vyvíjecích Océ ColorWave 600 bylo vytvořit stroj s vysokou produktivitou a spolehlivostí a také co možná nejvíce zjednodušit celý tiskový proces. Pro podporu celkové produktivity stroje slouží zejména možnost až šesti rolí papíru s návinem 200 metrů a šíří až 42 palců, možnost doplňovat tonerové perly v průběhu tisku, výkonný Power M controler pro rychlé zpracování tiskových dat či on-line skládací zařízení pro kompletaci čárových výkresů.
Océ ColorWave 600 - uvedení na trh

Zjednodušení tiskového work flow výrazně napomáhá software Océ Publisher select, který rozhoduje řadu věcí za uživatele a snižuje tak celkový čas, který operátor potřebuje k zadání tiskové úlohy. Nejenže vybere správnou šíři role, ale také se podívá do souboru, o jaký typ dokumentu se jedná, a vybere i správný tiskový režim, jiný pro výkres, jiný pro plakát či vizualizaci a jiný pro fotku či ortofoto snímek. Rychlosti jednotlivých módů jsou: 115 A0 za hodinu pro ekonomický mód, 55 A0 za hodinu pro produkční mód a 20 A0 za hodinu pro prezentační mód. Fyzické maximální rozlišení stroje je 600 x 600 dpi.
Océ ColorWave 600 - uvedení na trh

Uvedení tohoto unikátního velkoformátového tiskového zařízení bylo okořeněno dalším doprovodným programem, v rámci kterého hosté zhlédli přehlídku nové kolekce dámských i pánských plavek a taneční kreaci skupiny New Wave se surfovým prknem. Slavnostní raut byl jako vždy příjemnou tečkou za společně stráveným odpolednem.