Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

imagePROGRAF iPF810/iPF820 v reprografii

Čtvrtek, 19 Březen 2009 09:12

Canon imagePROGRAF iPF810Podzimní novinkou v nabídce velkoformátových tiskáren Canon je zahájení prodeje produkčních velkoformátových tiskáren imagePROGRAF iPF810 a iPF820. V maximální šíři 44" (tedy 1118 mm) tisknou nebývale vysokou rychlostí při zachování nízkých provozních nákladů. Ve spolupráci s partnerskými firmami Canon navíc umožňují konfiguraci multifunkčního zařízení dle přesných požadavků zákazníka.

Kontinuální tisk

Prvním parametrem, který ovlivní výběr konkrétní tiskárny, je volba podávání jedné nebo dvou rolí materiálu. iPF810 nabízí standardně jednu roli a volitelnou jednotku pro odebírání potištěného materiálu umožňující kontinuální tisk z role na roli, bez dohledu obsluhy. iPF820 je vybavena automatickým podavačem dvou rolí pro střídavý tisk na různé typy materiálu anebo tisk na různé šíře stejného materiálu. Změna materiálu probíhá automaticky za méně než 30 s.

Kdo z uživatelů stávajících velkoformátových tiskáren by neznal hlášení o křivě založeném papíru? Canon proto vybavil oba modely tiskáren automatickým zarovnáním založeného materiálu, což dále zvýší komfort obsluhy.

Ovladače

Pro dosažení vysoké rychlosti tiskové produkce (24 s/A1 anebo 47 s/A0) není nutné používání specializovaného softwaru. Uživatel tak může používat tiskárnu se systémovým ovladačem komunikujícím prostřednictvím tiskového jazyka GARO, HDI ovladačem pro AutoCAD anebo tiskovým jazykem HP/GL2 a HP-RTL. Přenos dat je velmi rychlý také díky 80GB pevnému disku, který zajišťuje také ukládání dat pro opakované tisky bez nutnosti jejich opětovného odesílání. Za nadstandardní funkci na úrovni ovladačů lze považovat systém 30 uživatelských schránek pro průběžné odesílání dat a hromadný tisk a skládání dokumentů, takzvaný nesting.

Řízení tiskových procesů

V prostředí, kde je nasazeno více tiskáren, se objevuje řada dalších požadavků: rozdělení zátěže na více zařízení (load balancing), automatický výběr tiskárny dle šíře anebo typu založeného materiálu, přesměrování tisku na jinou tiskárnu v případě poruchy či účtování na uživatele anebo zakázky. V takovém případě je nutné nasazení vhodného softwarového řešení. Canon spolupracuje s předními dodavateli softwaru pro firemní a reprografickou produkci, jako je například RATIO s RIPem CadStation umožňující vzdálenou správu a konfiguraci tiskových procesů, společností SCP s tiskovými řešeními Daylight, Colorado a Reprocontrol.net nasazovanými dle konkrétního požadavku zákazníků.
Canon imagePROGRAF iPF810

Připojení skenerů

Pro potřeby reprografie, tedy především kopírování, je podstatná možnost připojení velkoformátových skenerů. Partnerem Canonu pro oblast LF skenerů je společnost Colortrac, jejíž skenery – Colortrac SmartLF – jsou nabízeny v optimální konfiguraci dle typu skenovaných či kopírovaných předloh. Základní řadou skenerů pro CAD a GIS aplikace je SmartLF Cx40 s technologií kontaktních snímačů CIS s rozlišením 600 dpi opticky pro přesné skenování i velmi jemných čar. Skenery Cx40, dodávané ve třech variantách, m – monochromatický, c – color (barevný) a e – enhanced (rychlý barevný), lze kdykoli upgradovat na vyšší verzi při změně skladby skenovaných předloh. Vyšší modelovou řadou, nabízenou ve třech výkonnostních verzích, se dvěma šířkami skeneru a volitelným motorizovaným podáváním silných předloh do 20 mm, je Colortrac Gx42 a Gx25.

Pro snadné propojení tiskárny a skeneru vyvinul Colortrac aplikaci CopySmart s velmi jednoduchou obsluhou za pomoci „Velkého zeleného tlačítka“ bez nutnosti komplikovaného nastavení. Aplikace CopySmart je vybavena algoritmem zpětné kalibrace barev za pomoci připojeného skeneru. Kopírování je možné také pomocí softwaru SCP Colorado s pokročilými volbami úpravy obrazu.

Skládací jednotky

Při celkové produktivitě nových velkoformátových tiskáren iPF přes 60 m2/h v rozlišení 1200x1200 dpi, je také na zvážení zákazníka možnost připojení on-line skládací jednotky Bay Compact s možností volby více než sta typů skládání.

Náklady na tisk

Velmi důležitým parametrem produkčního velkoformátového tisku jsou tiskové náklady. Tiskárny iPF8x0 používají velkokapacitní zásobníky inkoustu o objemu 330 ml a nebo 700 ml, dle volby uživatele. Unikátní vlastností CAD produkčních tiskáren Canon je „Hot Swap“ systém výměny inkoustů v průběhu tisku, bez zastavení tiskové produkce. Tento systém umožňuje využití inkoustových zásobníků beze zbytku.

Jednopalcová tisková hlava obsahuje více než 15 000 trysek a má šest řad trysek – CMYK + 2x MBk, každá barva používá 2560 trysek. Matný černý inkoust je tištěn 5120 tryskami. Na tiskové hlavy Canon PF-03 je poskytována prodloužená záruka na dobu 12 měsíců, takže se uživatel nemusí obávat zvýšených nákladů na výměnu termálních tiskových hlav.

Cena pořízení

Budoucí uživatele příjemně překvapí pořizovací cena za komplet tiskárny a podstavce, která je proti předpokladům, avizovaným v průběhu veletrhu Drupa, méně než poloviční: iPF810/820 za 107 000, respektive 139 000 Kč bez DPH. Tiskové náklady při produkci barevné technické dokumentace jsou srovnatelné s laserovými barevnými tiskárnami.

Autor pracuje ve společnosti Canon CZ.