Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Nový favorit ze stáje Xerox

Čtvrtek, 19 Březen 2009 09:20

Xerox 6279Společnost Xerox se ještě ke konci roku rozhodla osedlat ve své velkoformátové produkční stáji zcela nový a technologicky unikátní stroj a rozčeřit tak již delší dobu poměrně stálé portfolio ostatních značek. Než unikátní stroj Xerox 6279 opustí depo, aby se postavil na čelo startovního pelotonu, měli jsme možnost nahlédnout pod kapotu tohoto unikátu.

Jako vůz vyšší třídy

Nový velkoformátový jezdec není rozhodně určen pro občasné projížďky po okreskách, můžete s ním směle vyrazit mezi tu nejlepší konkurenci přímo na rychlostní okruh a zařadit se rovnou do nejrychlejšího pruhu. Systém je určen pro střední a vyšší objemy a zvládne hravě ujet slušných 8.000 metrů měsíčně. To v případě, že jezdíte ekonomickým stylem, tedy plynulou jízdou. Zde je na místě podotknout, že v segmentech, zabývajících se projekcí, konstrukcí a technickou dokumentací v oborech CAD nebo GIS však nikdo na nikoho nečeká a velmi často je nutno plyn pořádně sešlápnout. Pokud vás tlačí termín dodání dokumentace pro klienta, nebo se vám konkurence lepí na paty, přeřaďte. Právě na Xerox 6279 skutečně hravě ujedete každému, protože zvládnete za měsíc vyprodukovat v takových nárazech až neuvěřitelných 45 000 metrů.

Design od nejlepších návrhářů

Již při pouhém pohledu na zaparkovaný stroj vás jeho design rozhodně upoutá. Kromě příjemných tvarů je vše provedeno maximálně ergonomicky a moderně. Správná výška integrovaného skeneru umožňuje velmi pohodlné vkládání originálů při kopírování a skenování. Snadné a pohodlné je i založení role média do zásobníku, vybaveného automatickým zavedením a detekcí šíře média. Konfigurovatelné jsou zásobníky médií i podavačů volných listů, u skeneru si můžete zvolit provedení integrované nebo externí. Výstup tisků a kopií je do zadní části stroje, kde lze připojit nové, on-line integrované skládací zařízení, umožňující volitelně provádět také děrování, páskování nebo vyztužování zakládacího okraje dokumentu. Úplnou novinkou je možnost třídění poskládaných výstupů, které je provedeno velmi chytře. Na výstupní pás mohou hotové balíčky vystupovat nejen podélně (to je standardně obvyklé), ale také příčně. Tato novinka umožní velmi přehledně rozdělovat jednotlivé sady nebo dávky dokumentace i když se nacházejí společně na jednom pásu. Pro obsluhu pak není problém jednotlivé sady oddělit. Navíc toto otáčení přináší možnost zvýšení počtu a typů skládaných formátů. Zcela ojedinělá je i možnost definovat parametry skládání dálkově přes web rozhraní. Pokud není skládací zařízení požadováno, můžete se rozhodnout provozovat výstupní automatický stůl, nebo používat standardně dodávaný výstupní zásobník, který pojme slušných 100 neskládaných formátů. Design neopominul myslet ani na umístění stroje vzhledem k obsluze a údržbě. Vše je dostupné z přední části a stroj tak nevyžaduje velký prostor pro umístění a zabere tak skutečně minimum plochy.
Xerox 6279

Co je pod kapotou

Požadavky takového systému předpokládají nasazení technologií vysokého výkonu poslední generace. Pokud zvednete kapotu nového Xerox 6279, odkryje se vám skutečně to poslední, co velkoformátová digitální technologie nabízí. Komunikaci s uživatelem, datový přenos po síti i kompletní zpracování dat a řízení celého systému zabezpečuje nová generace kontroleru Xerox na ověřené platformě FreeFlow, tentokrát již ve verzi 13.x. Tato poslední verze změnila mnoho od verzí předcházejících a nabízí tak majiteli systému mnoho nových funkcí. Pod kapotou dýchá hned několik velmi výkonných procesorů a speciálního výkonného železa. Kontroler FreeFlow verze 13.x byl také ohodnocen jako nejvýkonnější systém na současném trhu. Standardně je pro přenos dat vybaven síťovým rozhraním 1Gbits, vnitřní pamětí 2GB a minimálně 120GB pevným diskem. Pod kapotou vlastní tiskárny se dále skrývá čtveřice speciálních grafických procesorů SPARC, zajišťující extrémně vysoký výkon pro zpracování a přenos plnobarevných velkoformátových dat. Takové soubory jsou ve vysokém rozlišení datově velmi náročné a jejich zpracování musí být rychlé. Připojení a integrace do prostředí zákazníka je ve většině případů realizována pomocí Windows ovladačů. Zajištěna je podpora všech současně dostupných verzí, včetně těch posledních. Microsoft certifikované ovladače jsou samozřejmostí. Xerox 6279 lze tedy bez problému zaparkovat do Windows Vista, Vista 64, XP/2000/2003/2008Server vše s podpisem Microsoft. Standardně dodávané komunikační nástroje prostředí FreeFlow podporují navíc platformy Macintosh OS X 10.4 a Solaris 2.6 – 2.10 i Linux a UNIX. Jako majitel tohoto systému se ani příliš nemusíte zabývat daty, která vám přijdou do cesty. Bez problému a přímo si RIP FreeFlow poradí se všemi standardními daty HP-GL, HP-GL/2, HP-RTL, TIFF, CALS, CALS 1 and 2, CCITT (G4, G3 1D, G3 2D, Packbits, RLE, CGM (Level 1 s ATA rozšířením),Versatec Data Standards (VRF, pořadí vector, raster v bloku i kompaktní), dále Adobe PostScript 3 / EPS / PDF V1.6, přímá data CAD systémů DWF nebo Microstation nativní formát DGN, a jako jediný systém na trhu zvládne přímé zpracování rastrových datových formátů JPEG 2000, GIF, PNG a BMP. Toto vše jsou data, která můžete přímo, aniž byste je musely otevřít v jakékoli aplikaci, odeslat na tiskárnu Xerox 6279, kde jejich zpracování obstará FreeFlow kontroler. V porovnání s tiskem přes driver je tento způsob rychlejší, nezatěžuje klientskou stanici ani datovou síť, umožňuje tisků formou dávek tisku a výsledná kvalita je vyšší.
Xerox 6279

Zpracování dat

Kromě standardního umístění skenovaných dat přichází nový systém s dalšími možnostmi pro práci s naskenovanými daty. Již v základní výbavě získáte funkci skenování Scan-to-Mailbox, kdy má k datům přístup pouze definovaný uživatel až po přihlášení do systému. Druhá možnost označená jako Scan-to-Network poskytuje umístění dat na sdílené síťové úložiště definované administrátorem, nebo přímé propojení přes FTP server zajistí přenos dat mimo vnitřní síť do libovolné destinace.

Specifikace dat pro skenování
Rendering Bitová hloubka Datový formát Typ dokumentu Typ komprese
Mono
(B&W)
1 TIFF – single page
TIFF – multi-page
PDF – single page
PDF – multi-page
CALS
Photo (halftone)
Photo (contone)
Text/Photo
Text/Line
Text/Line (clear)
CCITT 4(lossless)
Grayscale (stupně šedé) 8 TIFF – single page
TIFF – multi-page
PDF – single page
JPEG
Photo (halftone)
Photo (contone)
Text/Photo
Text/Line
Text/Line (clear)
Normal
Best compression
Best image quality
Color (barevně) 24 TIFF – single page
TIFF – multi-page
PDF – single page
JPEG
Photo (halftone)
Photo (contone)
Text/Photo
Normal
Best compression
Best image quality

Velkou výhodou u skenování je možnost si zvolit, zdali budete skenovat v módu single page (jednostránkový režim, co originál, to jeden soubor), nebo multipage (všechny požadované stránky jsou uloženy do jednoho datového souboru jako jednotlivé listy). Tato funkce je dostupná pro data ukládaná ve formátu TIFF nebo PDF. Pro datové archivy je tak možné sdružovat logické celky dokumentace do samostatných souborů a urychlit jejich indexování a vyhledávání. Vynikající poměr komprese i nové algoritmy zpracování obrazu přinášejí vynikající kvalitu naskenovaných souborů pro použití v datových archivech. Volitelná je i možnost automaticky převádět data do vektorového formátu AutoCADu (ukládaní do DWG, DXF apod.) otevírající tak možnosti následné editace či zpracování přímo v CAD prostředí.

Novinkou je také aplikace TotalAccxes TM, umožňující uživatelům skenovat data na vybranou barevnou tiskárnu a řídit skenovaná data při jejich zpracování. Kvalita obrazu, daná optimalizací způsobu zpracování tonálních křivek přímo pro tuto technologii dává zcela excelentní výstup. Výsledkem jsou velmi jemné gradace stupňů šedé i při běžném způsobu kopírování, přesné a jemné linky i vynikající zpracování barevných předloh problematických odstínů žluté nebo modré při jejich převodu na stupnici šedé.

Z nuly na sto

Úctyhodné jsou rychlostní i výkonné parametry nového favorita. Parametr FPOT (first print output time), tedy čas, za který obdržíte první výtisk, je z nulového startu za méně jak 19 vteřin. Pro upřesnění parametru uvedeme, že to je doba, kdy je na výstupu k dispozici hotový výtisk. Uvedená hodnota je vztažena k formátu A1. Jedná se nejrychlejší reakci a nejkratší čas zpracování tisku ve velkoformátové technologii. Standardní rychlost tisku i kopírování je 6,5 metru (9 A1 formátů) za minutu, bez ohledu na použité médium. Rychlosti jsou konstantní jak pro tisk, tak i pro kopírování. Pokud snímáte originál skenováním, je nutno parametr rychlosti vztáhnout k použitému rozlišení, typu snímání a pro mnohé systémy má na tuto rychlost vliv i šíře skenovaného dokumentu. Při zpracování barevného originálu velikosti A0 v plnobarevné hloubce 24 bitů a rozlišení 600 dpi je rychlost skeneru 3,05 metru za minutu. Pokud skenujete shodnou velikost originálu při stejném rozlišení v černobílém provedení, dosahujete excelentních 9,1 metru za minutu. Nová technologie zpracování obrazu poskytuje jednak tento vynikající výkon, ale především excelentní kvalitu nasnímaného obrazu. Platí to jak pro standardní papírové originály, tak i speciální předlohy typu karton, deska nebo jiná specialita až do tloušťky 13 mm.
Xerox 6279

Spotřeba, náklady a za kolik se projedete

Xerox 6279V útrobách hlavního motoru přenosového systému obrazu se skrývá technologie s označením monokomponentní. K přenosu tonerového barviva do tiskového procesu není použit žádný nosič (developer) a barvivo má takové vlastnosti, že se nanáší do procesu přímo. Odpadá tak problematické dávkování toneru ze zásobníku a nehrozí ani nebezpečí známého odbarvení stroje při vyšším zatížení. Když je tedy potřeba za to vzít a tisknout či kopírovat velké objemy nebo více zabarvené plochy, nemusíte se obávat, že vám v nejnevhodnějším okamžiku systém vysadí. Technologie Xerox 6279 je svým výkonem to nejlepší turbo, které zajistí vždy plný výkon. Proto nelze tankovat ani normál, ani speciál, a dokonce ani natural nestačí. Pod označením Ink-efficient Mono-component toner uvedl Xerox na trh také barvivo nové generace, poskytující ve srovnání s předchozími modely zásadní posun v kvalitě tisku a kopií jak pro jemné detaily, tak i pro přesné a jemné čáry, ale především naprosto bezkonkurenční interpretaci stupňů šedé a odstínů. Nová struktura barviva by se také dala popsat heslem „více za méně“, neboť díky jemné struktuře a způsobu nanášení potisknete ve srovnání s běžným tonerem daleko více plochy při stejném pokrytí. Pokud bychom se podívali na výtěžnost, tak vám jedna láhev toneru postačí při běžném krytí na plných 2.000 m2 technické dokumentace. Při přepočtu ceny je to přibližně o 10 % méně, než u stávajících strojů. Údržba i tankování je díky patentovanému dvojitému uzávěru zásobníku rychlá, snadná a zcela bezprašná. Z pohledu údržby potom zcela odpadá nutnost průběžného vylaďování kvality přenosového procesu servisem, způsobené postupným opotřebováním developeru. Obsluha monokomponentního stroje Xerox 6279 pouze tankuje palivo bez nutnosti zajíždět do depa.

Variabilita a konfigurace

Systém Xerox 6279 si můžete, ostatně tak, jako jakýkoli vůz kvalitní řady, pořídit v takové výbavě a sestavení, jaká vyhovuje požadavkům, stylu jízdy i vašim nárokům. Od klasického provedení tiskárny lze přejít na konfiguraci digitální kopírka/tiskárna, nebo nejvyšší model plně multifunkčního zařízení pro tisk, kopírování i skenování. Novinkou je skener vestavěný v těle tiskárny, tedy výrazná úspora místa nutného pro umístění zařízení. Pro uživatele starších systémů však zůstává možnost připojit si stávající Synergix skener. Pokud tedy provozujete některý z předcházejících systémů, nemusíte živit zbytečně dva skenery a můžete je sdílet pro stávající i nový systém.

Hlavní změnu však přináší možnosti na vstupech médií. Podle toho, co je pro vás důležité si můžete vybrat potřebný počet rolí, podávaných z plně automatických zásobníků. Řízení zavedení, načtení šíře i automatické přepínání médií je samozřejmostí. V základu získáte ve výbavě 2 role, můžete se rozhodnout také pro 4 role, anebo dokonce zvolit jeden nebo dva automatické zásobníky pro volné listy. Ty pojmou formáty až do rozměru 24” (610 mm) x 18” (458 mm) a kapacita každého z podavačů je úctyhodných 525 listů tohoto formátu. Zásobník role potom akceptuje návin plných 200 metrů na každé z rolí. Celková zásoba tak může činit 1050 volných listů v zásobnících a 800 metrů médií na rolích. Standardně naleznete v konfiguraci také ruční podavač volných listů. Používat lze celé portfolio médií běžných pro velkoformátový tonerový tisk.

Nové možnosti ovládání

Digitální zpracování obrazu přináší nové možnosti. Uživatel může kromě zcela běžného, ale dnes již nedostatečného nastavení ztmavení či zesvětlení kopie plně korigovat další parametry. Tak lze dosáhnout skutečně brilantních kopií a tisků. Možnost nastavování density je v rozsahu 9 různých stupňů, kontrast lze upravovat v 6 krocích, dále lze regulovat ostrost obrazu a novinkou je regulovatelné potlačení pozadí na kopii s rozsahem 7 úrovní.

Než se posadíte za pomyslný volant nového systému a sešlápnete pedál, je velmi důležité co a jak můžete řídit, a jaký komfort komunikace vám systém nabízí. Zde nás mile překvapila jedna zásadní změna. Společnost Xerox sjednotila od tohoto velkoformátového modelu komunikační rozhraní, používané již s velkým úspěchem u ostatních produkčních systémů například známých modelů Xerox DC250 Olympia nebo Xerox 700DCP Pinot. A tak pohled na plnobarevný 17“ dotykový displej potěší určitě každého. Plnobarevně provedené ikony a záložky navedou opravdu každého přesně k požadované funkci nebo nastavení. Toto rozhraní zároveň nahrazuje nutnost používat další periferie jako klávesnice nebo myš. Panel je umístěn v příjemném místě a bezproblémově dostupný.
Xerox 6279 - dotykový display
Komunikace v českém jazyce je samozřejmostí, navíc rozhraní umožní vytvořit si a uložit vlastní předdefinovaná nastavení. A tak se na startovní čáru můžete postavit bez obav ze složitého zaškolování. Zákazník tak i při používáním různých systémů pracuje ve stále stejném rozhraní a nemusí si zvykat na jiný způsob ovládání.

Nový multifunkční systém Xerox 6279 bude v České a Slovenské republice uveden pod kódovým označením JinBay v měsíci prosinci a pro žhavé zájemce sjedou z výrobní linky první kusy již v lednu 2009, kdy bude zároveň zahájen prodej. Zcela jistě si tato novinka nejde mezi konstruktéry, projektanty, architekty, ale i kopírovacími centry své nové i stávající příznivce. Vybrat si opravdu můžete přesně vybavení, jaké vám vyhovuje. Jediné, co je třeba akceptovat, a co si na rozdíl od výběru vozu zvolit nemůže, je barva. Ta bohudík zůstává v luxusním provedení Xerox.