Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Jak vybrat tiskárnu pro GIS a marketing?

Středa, 25 Březen 2009 11:21

Canon imagePROGRAF iPF820Problematika využití dat z GISu v oblasti marketingu je velmi obsáhlá a zahrnuje práci se špičkovými databázovými systémy a analýzu dat v nich obsaženou. Nicméně přes veškeré sofistikované plánování a vazbu na informační systémy je právě v marketingu velkou hnací silou pocit, vzhled a design.

Na marketing se totiž řada kolegů z jiných oddělení – ať jde o vývoj, konstrukci, výrobu a často i o obchod – dívá s neskrývaným despektem, jako na celkem zbytečnou činnost. Dobrý a kvalitní výrobek se přece prodává sám. Často tedy bývá prvním úkolem marketingu obhájit svou vlastní práci, v dobrém slova smyslu ji prodat dovnitř firmy a vysvětlit všem, jaký je její cíl a smysl. Pro práci marketingových oddělení je tedy naprosto klíčové mít v ruce nejen velmi kvalitní data, ale dokázat je i příslušným způsobem prezentovat – a to často znamená nejen prezentaci v Powerpointu, ale i tisk patřičných dat ve špičkové kvalitě.

Na první pohled by se zajištění kvalitního tisku v prostředí, kde se rutinně pracuje s daty z GISu, zdálo být jednou z nejjednodušších věcí: data prostě stačí poslat na velkoformátovou tiskárnu. Jenže není velkoformátová tiskárna jako velkoformátová tiskárna. Pokud ale při výběru velkoformátové tiskárny od počátku přemýšlíte o tom, že nebude sloužit jen pro potřeby konstrukce, ale že ji bude využívat i marketingové oddělení, je možné najít stroje, které vyhoví všem kladeným požadavkům – na technickou dokonalost a přesné podání i slabých čar pro technické výstupy na straně jedné a na schopnost vytisknout věrně barevně podané výstupy na straně druhé. Samozřejmostí je tedy plná podpora tiskových jazyků HP-GL/2, HP RTL a nabídka HDI driveru pro Windows. Na jaké parametry je nejvhodnější se zaměřit?

Snadná obsluha

Sdílenému využívání velkoformátové tiskárny se může postavit do cesty řada překážek. Například zdánlivě banální skutečnost, že jiné tiskové médium se používá pro náhledový tisk a pro běžnou práci a jiné pro finální výstup, který se předává zákazníkovi – ať internímu, nebo externímu.

Zkuste si například představit, že kvůli tisku kolegy z – nepříliš oblíbeného – marketingového oddělení musí proběhnout složitá výměna médií v tiskárně. Navíc v době, kdy se dokončuje jiný projekt, nervy jsou napjaté a tiskárna pracuje na plný výkon. Pak hrozí řada rizik: zbytečně neekonomický tisk na kvalitní média, která ale nejsou pro konkrétní výstup vyžadována, oželení důležitého tisku nebo zbytečný nárůst stresu a výbušná situace, která může vést k dalším zbytečným chybám při práci. Jinými slovy: firma buď přijde o peníze, nebo se lidé rozhádají. To není nejlepší možnost volby. Přitom by stačilo poměrně málo: disponovat velkoformátovou tiskárnou, která dovoluje vstupní média měnit rychle a jednoduše.
Canon imagePROGRAF iPF720

Například tiskárna Canon imagePROGRAF iPF720 disponuje možností zahájit podávání nového média ještě před finálním výstupem předchozí stránky.

Snadná obsluha ale rozhodně nekončí jen komfortním podáváním různých médií: jde i o pohodlnou výměnu tiskových náplní či lehké ovládání tisku na velkém displeji přímo na zařízení. Velmi užitečný může být i vestavěný disk. Nemusí sloužit jen ke zvýšení výkonu tiskárny a snížení zátěže tiskového serveru, ale jde o zásadní příspěvek k bezpečnosti tisku, k tomu, že konkrétní výstupy může tisknout jen konkrétní člověk, a tím i k ochraně firemního know-how.

Cena a kvalita tisku

Velmi důležitým parametrem je samozřejmě cena tisku při jeho co nejvyšší kvalitě. Tu lze ovlivňovat řadou způsobů. Vhodným výběrem tiskových médií, používáním tisku v náhledové kvalitě – a samozřejmě i správným výběrem tiskárny. Tisk v rozlišení 2400 dpi umožní v CAD i GIS výkresech pracovat i s velmi jemnými čarami, zatímco při využití tiskárny v rámci marketingu dovoluje díky detailnímu vykreslení jemných struktur velmi věrné podání barev a vizualizaci. Takové rozlišení ovšem vyžaduje nasazení velmi kvalitních inkoustů, zejména černého. Právě v rozlišení 2400 x 1200 dpi pracuje například tiskárna formátu A0 imagePROGRAF iPF810, která využívá pětibarevný systém inkoustů, speciálně navržený pro oblast CAD/GIS. V tomto rozlišení dokáže tisknout na médium o šíři 44", a to bez okrajů.
Canon imagePROGRAF iPF6100

Rychlost tisku

A samozřejmě velmi důležitým parametrem při výběru tiskárny je rychlost tisku. Ta je klíčová právě v kolizních situacích – například Canon imagePROGRAF iPF820 dokáže vytisknout stránku formátu A0 za pouhých 47 sekund. Rychlost tisku se však naplno projeví až při kombinaci s dalšími parametry – snadným ovládáním, rychlou výměnou médií a kvalitním tiskem. Do oblasti produktivity rovněž patří co nejmenší pracovní prostoje: již zmíněná tiskárna imagePROGRAF iPF820 využívá tiskové náplně s kapacitou 330 a 700 ml, které je navíc možné měnit při tisku.

Kvalitu tiskárny vždy určuje kombinace různých parametrů. Seberychlejší tiskárna, jejíž výstupy nebudou dostatečně kvalitní, příliš radosti nepřinese. Stejně tak koupě tiskárny, která sice tiskne úsporně, ale vinou složité obsluhy a nepříjemného ovládání obsluhu stresuje, je ve výsledku kontraproduktivní.

Při výběru vaší velkoformátové tiskárny vám přeji správný úsudek.

Autor článku, Ivo Minařík, pracuje v agentuře
CoLin na pozici Creative Director.