Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Gravírovací a 3D technologie ROLAND DG

Středa, 25 Březen 2009 13:00
Roland DGPod názvem Roland si asi každý představí něco jiného. Někdo třeba hudební nástroje. Ovšem lidem z oblasti signmakingu, aranžéři, návrháři, konstruktéři apod. téměř jistě vytanou na mysli plotry. Vždyť už téměř dvacet let jsou na trhu velmi úspěšné řezací plotry Camm-1. A všeobecné povědomí odborné i laické veřejnosti o značce Roland rozšířily i kombinované velkoformátové tiskárny SolJET a VersaCamm. Nicméně Roland se nevěnuje jen plotrům nebo tiskárnám.
V posledních deseti letech Roland investoval nemalé finanční prostředky do vývoje nové generace gravírovacích a 3D modelovacích strojů. Samostatnou kapitolou je vývoj 3D laserových skenerů. Klasická univerzální gravírka byla nahrazena čtyřmi modely, které nyní uspokojí zákazníky s různými možnostmi a požadavky. V oblasti modelovacích strojů byl důraz kladen na efektivitu a v co největší míře na jednoduchost a možnost oslovení modelářů, kteří doposud své výrobky zhotovovali buď jen velmi obtížně, nebo v podstatě ruční výrobou. Modely MDX-15 a 20, 50 a 650 a JWX-10 byly pak vysvobozením z jejich problémů. Řada tří laserových skenerů LPX-60, 600 a 1200 opět nabízí výběr podle konkrétních potřeb. Jsou řešením nejen pro výrobu 3D kopií modelářů a designérů, ale i např. dentistů.
Loňský rok 2007 byl z hlediska uvádění nových produktů v této kategorii velmi bohatý. Vedle nového typu standardní gravírky s řadou nových nebo vylepšených funkcí EGX-350 byl loňský rok startovní čarou pro model na označování předmětů MPX-80 a zejména pro velkou modelovací frézu pro modeláře MDX-540.

EGX-350

Nový gravírovací stroj EGX-350 je určen všem, kteří potřebují zařízení na výrobu štítků, tabulek, osobních dárků nebo různých reliéfních aplikací z plastických a akrylových materiálů, hliníku, mosazi, nerezové oceli a dřeva. Velikost pracovní plochy A4 a zdvih v ose Z 40 mm umožňuje vyrobit velmi kvalitně převážnou část zakázek. Konstrukce a nové technologické prvky zaručují, že výsledný text a grafika bude znatelně ostrá a přitom vyrobená velmi rychle. Tomu dopomáhá i nový vřetenový bezkomutátorový motor s dlouhou životností, výkonem 50 W a otáčkami až 20 000 ot/min. Pro rovnoměrnou hloubku řezání v průběhu celého výrobního procesu je ve stroji zabudovaný detektor povrchu, který přesně detekuje výšku materiálu. Univerzálnost stroje dokládá možnost použití různých jednobřitých nebo dvoubřitých fréz s mnoha tvary zakončení.

Roland MDX-540
Nedílnou součástí dodávky gravírky je nový pokročilý Software EngraveStudio Design. Nabízí řadu prvků, které zajišťují jednoduchost přidání a editování grafik a textů, stejně jako kombinaci různé hloubky zpracování pro opravdově vypadající vzhled ruční výroby. Pro úsporu času i materiálu umožňuje EngraveStudio Design uživateli provést náhled návrhu na obrazovce, což je provedeno simulační funkcí, která předvede oboje – cesty nástroje a očekávané výsledky obrábění.
EngraveStudio Design podporuje data Adobe Illustrator (ai a aps) a data programu CorelDraw (eps), což zákazníkovi umožňuje používat vlastní nástroj pro navrhování.

MPX-80

Fotogravírovací stroj MPX-80 přenese motiv bez ztráty materiálu na kov nebo plast. Je vhodný do prodejen s upomínkovými předměty, do klenotnictví nebo do fotolaboratoří, prostě do míst, kde jsou vyráběny šperky, suvenýry nebo reklamní předměty. Velikost předmětu, který lze tímto strojem potisknout, je 100 mm x 100 mm x 40 mm (tloušťka). Tento nový typ MPX gravírky dokáže gravírovat i v jednom směru 3D, takže lze potisknout i zaoblené předměty, jako jsou např. tužky, zapalovače apod. Protože trh s tímto sortimentem neustále roste, jeví se tento stroj velmi profitním. Je unikátní ve dvou směrech, a to v extrémně jednoduchém použití a v kompletním řešení pro jakékoli předměty, na něž je potřeba nastálo nanést krásně jména, iniciály, vzkazy, fotografie nebo ilustrace. Nejkvalitnějších výsledků se dosáhne na platinu, zlato, stříbro, měď, nerezovou ocel, hliník a tvrdou pryskyřici. Jednoduché použití a podpora jako u stolní tiskárny nevyžaduje žádný speciální trénink nebo zkušenosti z obrábění.
Nedílnou součástí dodávky stroje je nový software METAZAStudio Design. Software akceptuje umělecké práce, návrhy a fotografie z různých zdrojů, zahrnující digitální kamery, mobilní telefony, soubory typu jpg nebo bmp a běžné typy souborů s návrhy z programů Adobe (ai a eps). Podporuje celou řadu fontů písem TrueType a umožňuje uživatelům zalamovat texty okolo okraje nebo kontur návrhu. METAZAStudio Design také generuje oba typy fontů (čárové a vyplněné).

MDX-40 a MDX-540

Modelovací frézy nabízí všechny možnosti gravírování, frézování a modelování. Stroje jsou určeny nejen pro výrobce reklamy, ale i pro techniky, průmyslové návrháře, vzdělávací pracovníky a další lidi, kteří se podílejí na designu výrobků. Jsou ideální pro interní použití, kdy mohou uživatelé využívat plnou paletu možností techniky SRP (Subtractive Rapid Prototyping) přímo na svém pracovním stole. Umožňují návrhářům ponechat si vlastní nápady uvnitř vývojového pracoviště, protože se nemusí předávat dokumentace vnějšímu výrobci. Současně se odbourají s tím související vícenáklady a časové ztráty.
Podle požadavků lze vybírat ze dvou výkonnostních tříd. Střední třídu reprezentuje typ MDX-40, vyšší třídu řada MDX-540.
Typ MDX-40 je určen pro opracování pryskyřice, ABS, chemického dřeva a podobně tvrdých materiálů. Velikost pracovního prostoru je 305 x 305 x 105 mm. Vřeteno má výkon 100 W a pracuje s otáčkami 4500 až 15 000 ot/min. Přesnost frézy je 0,1 mm. Pro reverzní modelování lze ke stroji pořídit skenovací jednotku pro 3D mechanické snímání ZSC-1. Snímání je založeno na revoluční technologii RAPS společnosti Roland.

Roland MDX-540
Řada MDX-540 je určena pro opracování pryskyřice, ABS, chemického dřeva a neželezných kovů, jako je hliník, měď či mosaz. Velikost pracovního prostoru je 500 x 400 x 155 mm. Na výběr jsou 4 modely – základní model MDX-540 a pak tři další podle vybavení: MDX-540S, MDX-540A a MDX-540SA. Fréza typu S má přesnost 0,02 mm díky přesnějšímu vedení ve všech osách, zatímco fréza bez označení S má přesnost jen 0,05 mm. Fréza typu A je vybavena automatickou výměnnou jednotkou nástrojů ZAT-540. Typ SA je kombinací obou předešlých typů. Tento typ v podstatě nevyžaduje v průběhu procesu obsluhu ani dozor, vše probíhá automaticky. Ke všem typům lze pořídit pracovní stůl s T-drážkami ZTT-540 nebo bezpečnostní prachový kryt ZBX-540E.     
Frézy této řady disponují robustní konstrukcí, rychlým zpracováním se zdokonalenými vlastnosti pro uhlazení materiálu, moderním pracovním stolem a dalšími technickými novinkami. Téměř každá část a vlastnost má ty nejlepší technologické parametry. Například jsou vybaveny digitálním AC servomotorem pro posun ve všech osách (DAC-FFP), který se běžně používá ve velkých, mnohem nákladnějších NC strojích. Tato výhodná technologie zajišťuje optimální točivý moment a rychlost během výrobního procesu. Velice přesné vřeteno má výkon 400 W a pracuje s otáčkami 400 až 12 000 ot/min.

Roland DG
Frézy se poměrně jednoduše ovládají. Ruční kontrolní panel usnadňuje nastavení a provedení operací zejména strategickým seskupením nejvíce běžně užívaných nastavení. Za pomoci tlačítek lze velmi rychle a jednoduše přemístit nástroje a přizpůsobit rychlost vřetene bez nutnosti přerušení procesu frézování. Další nastavení se provádí na obrazovce monitoru v ovládacím operačním panelu, kde jsou jednoduché navigační ikony.
Ke všem frézám lze pořídit rotační jednotku. Otáčení rotační hlavy v osách umožňuje bezobslužné frézování ze dvou a ze čtyř stran, což umožňuje snadnou výrobu prototypů, dílů a přesných modelů. K typu MDX-40 lze pořídit rotační jednotku ZCL-40, k řadě MDX-540 rotační jednotku ZCL-540.

Ovládací software pro frézy

I u modelovacích fréz je nedílnou součástí dodávky stroje ovládací software. Uživatelé mohou využívat dokonce dva modelovací softwary Roland MODELA PRO II a SPR Player a dva softwary pro klasické gravírování Dr. Engrave a 3D Engrave. Zavedení a používání všech softwarů umožní i nováčkům jednoduše používat frézy a dosáhnout při jejich použití profesionálních výsledků.

Roland DG - ovládací software
Novinkou mezi všemi softwary je SPR Player, který byl vyvinut exkluzívně pro MDX-540. Používání se tak osvědčilo, že byly vyvinuty ovladače i pro všechny ostatní 3D modelovací frézy ROLAND. Do softwaru lze importovat soubory IGES, DXF, 3DM a STL exportované z většiny populárních průmyslových 3D CAD softwarů. Nastavení parametrů se provádí tak, že jednoduše se vloží postupně do pěti skupin a software SRP Player udělá zbytek. Mimo jiné automaticky detekuje nejlepší nástroje a další požadované detaily, aby se vytvořila optimální cesta nástroje. Ručně se na závěr může provést jen drobné doladění. Zkušení operátoři mohou zadat všechny parametry ručně. Pro ochranu před nákladnými chybami, kterými se ztratí mnoho času, software SRP Player umožňuje provést na obrazovce náhled dokončeného návrhu v jakémkoli okamžiku, a tak lze kdykoli zkontrolovat kvalitu zpracování.

Roland DG - ovládáci software

JWX-10

Modelovací stroj JEWELA JWX-10 je určen zejména pro vytváření voskových prstenových modelů pro výrobu šperků. Klasickým příkladem jsou prsteny, náramky nebo různé přívěsky. Stroj vytváří modely rychle a přesně. Dokáže vyrábět různě velké a přitom naprosto identické třídimenzionální modely až do průměru 85 mm a šířky 50 mm. Pracuje v osách X, Y a Z s rotací v ose A. Kromě válcovitého frézování pracuje i jako normální gravírka s pracovní plochou 14 x 10,5 cm. Tento kompaktní stroj pracuje s otáčkami až 20 000 ot./min a velice slušnou přesností 0,002 mm/krok. Kdo chce snižovat dopad chyb, měnit návrhy a docílit kvalitního výsledku při nižších časových a materiálových nárocích, aniž by se musely jakkoli změnit ostatní prvky procesu kreativního návrhu šperků, měl by zvážit nevýhodu tento stroj nemít. Ani návrhy šperků vytvořené v CAD nejsou pro tento stroj problémem.
Součástí dodávky stroje je software Roland MODELA PRO II a nový software SRP Player.

LPX-60, LPX-600 a LPX-1200

3D laserové skenery jsou stroje pro jednoduché a přitom profesionální skenování pouhým stiskem tlačítka. Jednoduše skenují různorodé objekty a generují je do podoby přesných 3D digitálních dat. Všechny tři typy jsou určeny jak pro průmyslové využití, tak i pro modelářské firmy nebo vědecké instituce. Klasické 3D skenery při srovnání s laserovými vyžadují pokročilé znalosti zkušeného profesionála pro dosažení aspoň přibližné kvality výsledných dat. Laserové 3D skenery přinášejí nesrovnatelně jednodušší užívání k jinak komplexnímu procesu bezprostřední inovace v 3D CAD/CG. 3D digitální data vysoké kvality nemůže standardně vytvářet kdokoli. Ve skutečnosti používání 3D skenerů je podobně jednoduché jako používání plochého skeneru. Nicméně podává profesionální výsledky, automaticky vyplňuje mezery a maže polygony tam, kde je třeba jemný povrch, a jednoduše je upravuje.

Roland DG
Rozdíly mezi jednotlivými typy jsou v kvalitě a ve velikosti snímání. Typ LPX-600 nasnímá objekt o průměru max. 254 mm a výšce 406 mm s přesností min. 0,2 mm. Hmotnost skenovaného objektu může být až 5 kg. Typ LPX-1200 je velmi podobný typu LPX-600. Základní rozdíl je v přesnosti skenování a velikosti skenovaného předmětu. Je určen pro velmi jemné detaily, je dvakrát přesnější, ale pro dvakrát menší objekty. Typ LPX-60 je také velmi podobný typu LPX-600. Základní rozdíl je ve velikosti skenovaného objektu. Typ LPX-60 nasnímá objekt o průměru max. 203 mm a výšce 304 mm.
Nedílnou součástí dodávky strojů je skenovací software Roland LPX EZ Studio. Software kontroluje celý proces od počátečního LPX skenu po vytvoření 3D CAD/CG dat v celé řadě formátů souborů včetně STL, 3D CAD, GSF a 3DM. EZ Studio automaticky eliminuje zvlášť polygony a vyplňuje mezery k dosažení hladkého souvislého povrchu.

Redakčně upraveno