Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Monitory (nejen) pro konstruktéry a grafiky

Středa, 25 Březen 2009 14:18

HP LP2465Všechny v současné době běžné velikostní kategorie širokoúhlých LCD monitorů od dvaceti až do třiceti palců úhlopříčky pokrývá „vzorek“ čtyř tentokrát testovaných modelů. Stejně jak se jednotlivé recenzované displeje různých výrobců vzájemně liší velikostí, liší se i výbavou a cenou, a to poměrně výrazně. Všem společné jsou nicméně dobré předpoklady pro uplatnění v konstrukčních kancelářích a na běžném kancelářském pracovišti, s tím, že větší a pokročilejší zástupci zmiňované čtveřice mohou z více důvodů výborně obstát také na stole velmi náročných uživatelů – grafiků. Zde je tedy seznámení s jednotlivými modely.

HP LP2465

Nezaměnitelný design HP, velmi slušná výbava i kvalita obrazu ve spojení s příznivou cenou charakterizují tento širokoúhlý 24" LCD monitor. HP LP2465 nabízí dostatečně velkou obrazovou plochu a vysoké rozlišení 1920×1200 bodů pro nejrůznější náročné aplikace v čele s CAD/CAM. Nejedná se o čerstvou novinku, ale o model již nějakou dobu v nabídce HP zavedený.
HP LP2465 je vybaven TFT panelem s technologií S-PVA, vyniká vysokým kontrastem i jasem, stejně jako širokými pozorovacími úhly. Konstrukce monitoru umožňuje uživateli snadno si libovolně uzpůsobit pozici displeje. Mimořádně snadné je u tohoto modelu také úplné odejmutí panelu ze stojanu pomocí uvolňovací páčky (obráceným postupem se LP2465 ostatně sestavuje po vybalení z krabice). Případné přenášení displeje usnadňuje zapuštěné madlo v jeho zadní části.
Zapůjčený monitor nabízel zcela rovnoměrně podsvícený, barevně neutrální obraz. Vcelku dobře si poradil se zobrazením testovacích barevných stupnic (R, G, B, C, M, Y, K), menší problémy se vzájemným splýváním některých odstínů se projevovaly prakticky jen v obvykle problémové zelené, azurové a žluté škále.
Nastavení parametrů se u HP LP2465, stejně jako u ostatních současných monitorů HP, provádí prostřednictvím čtyř dostatečně velkých, vedle sebe umístěných tlačítek a velmi přehledného grafického menu s ikonami i textovými popisy. Určitou nežádoucí vlastností OSD menu je jeho pomalejší reakce na tisknutí tlačítek. Vyloženě speciální funkce v nabídce nenajdeme, nechybí zde ale nic podstatného pro bezchybné nastavení obrazu podle průměrných požadavků uživatelů, pracujících s CAD/CAM či běžnými kancelářskými aplikacemi. Pokud potřebujeme občas pracovat se vstupním rozlišením menším, než je nativních 1920×1200 bodů, máme možnost volby mezi zobrazením 1:1 a dvěma režimy interpolace obrazu (maximální vyplnění plochy displeje a maximální zvětšení se zachováním poměru stran). Kromě dvou přednastavených barevných teplot a obvyklé možnosti doladění barev pomocí kanálů R, G, B je v menu k dispozici také volba sRGB. V závislosti na způsobu práce může někdy přijít vhod funkce „sleep timer“, časovač vypnutí a zapnutí displeje.
HP LP2465 je vybaven dvěma hybridními DVI-I vstupy a samostatně napájeným USB 2.0 rozbočovačem pro připojení až čtyř různých zařízení. Potřebné propojovací kabely jsou součástí balení monitoru.
HP LP2465

Lenovo ThinkVision L200pW

Černým, spíše strohým provedením hranatých tvarů, typickým pro většinu produktů Lenovo, se vyznačuje i tento 20" širokoúhlý monitor s výškově, stranově, i co do orientace (šířka/výška) nastavitelným panelem. ThinkVision L200pW je, podobně jako recenzovaný model HP, vybaven zapuštěným madlem pro přenášení, konstrukčně dobře vyřešené pohyblivé prvky umožňují uživateli pohodlně nastavit displej do požadované pozice. V jakékoliv nastavené pozici pak monitor drží velmi stabilně. V zadní části stojanu vytvořil výrobce praktický „tunýlek“, který umožňuje úhledněji uspořádat připojené kabely.
Zcela rovnoměrné podsvícení, vysoký dosažitelný jas i kontrast a slušně krátká doba odezvy, ale také již na první pohled nápadné studené podání charakterizují obraz produkovaný zapůjčeným L200pW. Právě silnější nádech do modra ve všech barevných nastaveních (dokonce i v sRGB) tomuto monitoru komplikuje uplatnění v aplikacích, kde záleží na přesném, nebo přinejmenším oku lahodícím barevném podání. Pomocí uživatelských nastavení se mi bohužel nepodařilo barvy u testovaného displeje uspokojivě „zneutralizovat“, studený charakter dává obrazu pravděpodobně již samotné podsvícení. Zatímco fotografie na displeji vycházejí poněkud mdle, v běžných kancelářských a CA.. aplikacích samozřejmě nemusí být takovéto podání na závadu. Jinou otázkou, spíše otázkou vkusu, je působení na uživatele.
Lenovo ThinkVision L200pW disponuje pěti tlačítky, originálně stylizovanými do jedné spojité vlny. OSD menu je graficky velmi jednoduché a přehledné, snadná a rychlá je rovněž navigace v nabídce. Najdeme v ní všechny potřebné základní funkce, včetně možnosti volby způsobu zobrazení malých rozlišení (1:1 s nevyužitým černým okrajem, nebo interpolace na celou plochu displeje). K úpravě barevného podání slouží čtyři předvolby (do červena, sRGB, neutrální, do modra) a uživatelské nastavení jednotlivých složek R, G, B. Nastavení monitoru je možné provádět také softwarově, pomocí dodané aplikace Soft OSM.
ThinkVision L200pW je dobrý, cenově dostupný monitor s širokoúhlým displejem, který je pro svoji ani malou, ani velkou úhlopříčku, analogový i digitální vstup a další vlastnosti, univerzálně využitelný. V jeho standardním balení najdeme potřebné kabely i CD s českou příručkou, instalačními soubory ovladače a zmíněnou ovládací aplikací Soft OSM.
Lenovo ThinkVision L200pW

NEC MultiSync LCD3090WQXi

Tento třicetipalcový monitor je výjimečný v mnoha ohledech. Ojedinělý není ani tak velikostí úhlopříčky displeje, jako ve své velikostní kategorii výbavou a funkcemi, které nabízí. Jedná se o vlajkovou loď řady NEC MultiSync 90, monitor určený pro náročné aplikace z oblasti CAD/CAM a zejména DTP, kde také najde uplatnění jeho speciální funkčnost, vylepšený systém kalibrace, který nevyžaduje propojení s PC ani použití softwarové aplikace. Vnitřní obvod panelu dokáže provést nastavení jasu, bílého bodu a gama křivky za použití komerčně dostupné kalibrační sondy i bez připojení k počítači, prostřednictvím nabízených hodnot v OSD menu. MultiSync LCD3090WQXi, používající technologii H-IPS, se pyšní pokrytím až 97,8 % prostoru Adobe RGB a možností seřízení barev v šesti osách (R, G, B, C, M, Y). Dosažení dlouhodobé přesnosti barevného podání mu pomáhá technologie X-light Pro, podsvit, specificky polarizovaný díky prvkům barevných složek (R, G, B) se zpětnovazebním měřením a kontrolou hodnoty jasu a barvy referenčního bílého světla. Konstantní nastavení hodnot se udržuje automaticky. Monitor je vybaven také čidlem okolního osvětlení, sloužícím v jednom z modu funkce „auto brightness“, ve druhém režimu automatického nastavení jasu se zohledňuje procento bílé plochy v obraze.

NEC MultiSync LCD3090WQXi
Podobně jako ostatní LCD monitory NEC není ani tento panel žádný „drobek“. Naopak, vyznačuje se mimořádně robustním provedením, za své ostatně hovoří už samotná hmotnost přes 19 kg. Přesto dokonce disponuje možností rotace panelu o 90°, což je v kategorii 30" displejů skutečně neobvyklé (na druhou stranu v praxi, snad s výjimkou zdravotnictví, jen diskutabilně využitelné). A co víc, i v pozici „portrét“ můžeme obrazovku ještě výškově posouvat. Zvláště důležitou roli zde už pak hraje možnost „předklonu“ displeje, který, stejně jako snadné natáčení do stran, MultiSync LCD3090WQXi dovoluje. I přes masívní provedení konstrukce se s panelem manipuluje poměrně snadno.
Monitor nabízí neobvykle rozsáhlé možnosti uživatelských nastavení. Funkce můžeme nastavovat jak prostřednictvím OSD menu, tak softwarově s využitím aplikace NaViSet, která s displejem komunikuje přes signálový kabel. Ovládací tlačítka jsou rozmístěna v pravém dolním rohu panelu do tvaru obráceného „L“, což usnadňuje ovládání i při práci s obrazem otočeným na výšku. Bohaté je už základní menu, v rozšířeném menu (aktivuje se zvláštní kombinací tlačítek, popsanou v návodu) pak najdeme celou řadu specialit. Jmenujme např. automatické i ruční nastavení úrovně černé (i po složkách R, G, B), volby pro funkci automatického nastavení svítivosti, doladění pozice a ostrosti jednotlivých barevných složek u analogového signálu, několik možností nastavení gama pro různé zdroje signálu, pokročilou správu barev včetně nastavení odstínu, saturace a jasu pro každou z barev R, G, B, C, M, Y. Dále zde najdeme funkce pro úpravu ostrosti, několik předvoleb parametrů pro vstupy signálu, časovač vypnutí a plánovač časů zapnutí/vypnutí a volby vstupu pro jednotlivé dny, funkci zlepšení odezvy pro snížení rozmazávání pohyblivého obrazu, vyrovnání uniformity (redukuje celkový maximální jas obrazu), několik režimů zamčení nabídky OSD, volitelnou průhlednost či barvu menu, vestavěné funkce spořiče displeje, možnost připojení dlouhými kabely. Najdeme zde dokonce takové „zbytečnosti“, jako je nastavitelný jas a barva LED kontrolky na monitoru, stejně jako celou řadu dalších různě užitečných nastavení, s kterými se u běžně dostupných monitorů zdaleka nesetkáváme. Mnohdy uživatel ke svému monitoru nepotřebuje žádnou příručku, v případě modelu MultiSync LCD3090WQXi však nepochybně ocení kvalitně zpracovaný český návod, dodaný v tištěné i elektronické podobě.
Zapůjčený NEC produkoval podle očekávání velmi kvalitní, čistý a kontrastní obraz s výbornou homogenitou podsvícení. Nejen vzhledem k rozsáhlým možnostem individuálního nastavení, doladění (i rozladění) barev, hodnoty gama, jasu, kontrastu a dalších parametrů by bylo bez exaktního proměření zcela nekorektní polemizovat s výrobcem o pravdivosti jeho tvrzení o reprodukovatelném barevném rozsahu, přesnosti či stálosti barev. Omezuji se proto v hodnocení kvality obrazu skutečně na celkový subjektivní dojem podpořený posouzením zobrazení základních testovacích obrazců, včetně barevných stupnic R, G, B, C, M, Y, K (při 100% jasu a 50% kontrastu). V tomto smyslu nezbývá než konstatovat, že přes trochu slabší vizuální rozlišitelnost některých navzájem sousedících tónů ve středních oblastech barevných stupnic (s výjimkou šedé) vykazoval obraz, jak při práci s fotografiemi či videem, tak s kancelářskými aplikacemi, špičkovou kvalitu. Pokud jde o samotný provoz přístroje, mám drobnou výtku jen k poměrně silnému zahřívání v zadní části panelu. Ta, s trochou nadsázky, bohužel figuruje jako „radiátor“ na pracovním stole, což zvláště v létě není žádoucí. Uváděný běžný příkon tohoto monitoru je 143 W, v režimu EcoMode 2 pak výrobce udává příkon poloviční.
Pro velmi náročné uživatele, kteří vybírají velký monitor z toho nejlepšího v současné nabídce, představuje NEC MultiSync LCD3090WQXi oprávněně velmi lákavou volbu.
NEC MultiSync LCD3090WQXi

Samsung SyncMaster 275T Plus

Už samotná úhlopříčka 27 palců a rozlišení 1920×1200 bodů jsou u displeje dostatečně zajímavé parametry pro řadu uživatelů, kteří hledají co největší obrazovou plochu pro své nejrůznější aplikace, nejen ty pracující s grafikou. Pokud se k těmto parametrům přidají ještě vlastnosti, jako velmi vysoký dosažitelný dynamický kontrast a jas, široké pozorovací úhly, krátká odezva, bohatá funkční výbava, nadstandardně rozsáhlá konektivita, atraktivní design a cena s DPH pod 25 tisíc, jde nepochybně o model zasluhující pozornost i velmi náročných uživatelů. Samsung SyncMaster 275T Plus je vhodný pro většinu aplikací, včetně grafických a multimediálních, k jejichž využití má k dispozici např. rozhraní HDMI či volitelnou reproduktorovou lištu, stejně jako již přednastavené mody zobrazení.
Pořízení tohoto modelu přímo do specializované CAD/CAM kanceláře je vzhledem k jeho výbavě, která by zde patrně nebyla plně využita, a tudíž i vzhledem ceně poněkud diskutabilní. Rozhodně jej ale může ocenit uživatel, jehož zaměření a charakter práce je univerzálnější.
V zadní části panelu najdeme nezvykle mnoho konektorů. Vedle obvyklých DVI-D (s podporou HDCP) a D-Sub jsou to videovstupy, konektor moderního rozhraní HDMI, audiovýstup a USB rozbočovač se dvěma downstream porty. V levém boku pak vedle dalších dvou portů USB rozbočovače najdeme dokonce trojici konektorů komponentního videovstupu. Zmíněná volitelná zvuková lišta už je jen logickým doplňkem takto vybaveného monitoru.
Zapůjčený SyncMaster 275T Plus poskytoval brilantní obraz s velkou rezervou v jasu, kontrastu i barevné sytosti. Homogenní podsvícení displeje a barevně neutrální podání jsou zde solidním základem pro plné využití mnoha nabízených možností úpravy charakteru obrazu. Monitor disponuje technologií MagicBrite, která umožňuje prostřednictvím šesti přednastavených a jednoho uživatelského módu pohotově volit vhodná nastavení pro různé typy aplikací. K dispozici jsou mody: textový, internetový, hrací, sportovní, filmový a dynamický, v němž monitor využívá další speciální funkci, již zmíněný dynamický kontrast, kdy se automaticky upravuje jas a gama každého snímku a optimalizuje kontrast. Mody jsou přístupné jak prostřednictvím přímého tlačítka, které je pro přepínání nutné opakovaně tisknout, tak v OSD menu či v softwarové aplikaci, ovladatelné myší. OSD nabídka je přehledně členěná a graficky dobře propracovaná, s velkými ikonami i popiskami, lze ji zprůhlednit.
Z mnoha užitečných funkcí tohoto monitoru stojí za pozornost především ty, které souvisí s nastavením barev. Zvláště zajímavý je například nastavitelný odstín a sytost, a to samostatně pro každou ze šesti barev R, G, B, C, M, Y. Můžeme také, jak bývá obvyklé, jednoduše upravovat barevnou teplotu, buď pomocí několika přednastavených „posunů“ do studených a teplých odstínů, nebo obvyklou korekcí složek R, G, B (naopak režim sRGB, s kterým se setkáváme i u podstatně méně vybavených modelů, zde není). Ručně nastavitelná je také hodnota gama. Za zmínku stojí nabídka Color Innovation. Zahrnuje šest nastavení barevného podání, přičemž například v režimu „normal“ získáme příjemný obraz s tlumenějšími barvami (v testovacích stupnicích R, G, B, C, M, Y, K jsou zde všechny odstíny všech barev zřetelně odlišitelné), zatímco v režimu „brilliant“ je obraz velice živý, s výrazně sytou červenou a zelenou.
V menu najdeme také řadu dalších zajímavých voleb, jako například možnost pojmenování jednotlivých vstupů signálu z nabízeného seznamu, či samostatné nastavení parametrů (kontrast, jas, ostrost, barvy, velikost a umístění v ploše displeje apod.) vnořeného obrazu ze zvoleného druhého vstupu (funkce PIP – picture in picture). K dispozici je i přepínání mezi formáty 16:10 a 4:3, bez ohledu na vstupní rozlišení. Při všech těchto možnostech jsem u modelu 275T Plus bohužel postrádal nastavitelný způsob zobrazení menších rozlišení. Máme sice možnost zvolit zobrazení 4:3 nebo širokoúhlé, ale nikoliv již zachování 1:1 (bod obrazu na bod displeje), obraz se automaticky interpoluje na celou plochu displeje, resp. na jeho výšku.
V balení monitoru najdeme vedle napájecí šňůry už jen VGA a USB kabel, DVI výrobce z nějakého důvodu nepřibalil, stejně tak video- a audiokabely si již musíme v případě potřeby opatřit samostatně. Součástí balení je CD s podrobnou příručkou v mnoha jazycích včetně češtiny, ovládací utilitou, ladicí aplikací NaturalColor, soubory ovladače a dalšími informacemi.
Samsung SyncMaster 275T Plus

 

HP LP2465

Nezaměnitelný design HP, velmi slušná výbava i kvalita obrazu ve spojení s příznivou cenou charakterizují tento širokoúhlý 24" LCD monitor. HP LP2465 nabízí dostatečně velkou obrazovou plochu a vysoké rozlišení 1920×1200 bodů pro nejrůznější náročné aplikace v čele s CAD/CAM. Nejedná se o čerstvou novinku, ale o model již nějakou dobu v nabídce HP zavedený.
HP LP2465 je vybaven TFT panelem s technologií S-PVA, vyniká vysokým kontrastem i jasem, stejně jako širokými pozorovacími úhly. Konstrukce monitoru umožňuje uživateli snadno si libovolně uzpůsobit pozici displeje. Mimořádně snadné je u tohoto modelu také úplné odejmutí panelu ze stojanu pomocí uvolňovací páčky (obráceným postupem se LP2465 ostatně sestavuje po vybalení z krabice). Případné přenášení displeje usnadňuje zapuštěné madlo v jeho zadní části.
Zapůjčený monitor nabízel zcela rovnoměrně podsvícený, barevně neutrální obraz. Vcelku dobře si poradil se zobrazením testovacích barevných stupnic (R, G, B, C, M, Y, K), menší problémy se vzájemným splýváním některých odstínů se projevovaly prakticky jen v obvykle problémové zelené, azurové a žluté škále.
Nastavení parametrů se u HP LP2465, stejně jako u ostatních současných monitorů HP, provádí prostřednictvím čtyř dostatečně velkých, vedle sebe umístěných tlačítek a velmi přehledného grafického menu s ikonami i textovými popisy. Určitou nežádoucí vlastností OSD menu je jeho pomalejší reakce na tisknutí tlačítek. Vyloženě speciální funkce v nabídce nenajdeme, nechybí zde ale nic podstatného pro bezchybné nastavení obrazu podle průměrných požadavků uživatelů, pracujících s CAD/CAM či běžnými kancelářskými aplikacemi. Pokud potřebujeme občas pracovat se vstupním rozlišením menším, než je nativních 1920×1200 bodů, máme možnost volby mezi zobrazením 1:1 a dvěma režimy interpolace obrazu (maximální vyplnění plochy displeje a maximální zvětšení se zachováním poměru stran). Kromě dvou přednastavených barevných teplot a obvyklé možnosti doladění barev pomocí kanálů R, G, B je v menu k dispozici také volba sRGB. V závislosti na způsobu práce může někdy přijít vhod funkce „sleep timer“, časovač vypnutí a zapnutí displeje.
HP LP2465 je vybaven dvěma hybridními DVI-I vstupy a samostatně napájeným USB 2.0 rozbočovačem pro připojení až čtyř různých zařízení. Potřebné propojovací kabely jsou součástí balení monitoru.
HP LP2465

Lenovo ThinkVision L200pW

Černým, spíše strohým provedením hranatých tvarů, typickým pro většinu produktů Lenovo, se vyznačuje i tento 20" širokoúhlý monitor s výškově, stranově, i co do orientace (šířka/výška) nastavitelným panelem. ThinkVision L200pW je, podobně jako recenzovaný model HP, vybaven zapuštěným madlem pro přenášení, konstrukčně dobře vyřešené pohyblivé prvky umožňují uživateli pohodlně nastavit displej do požadované pozice. V jakékoliv nastavené pozici pak monitor drží velmi stabilně. V zadní části stojanu vytvořil výrobce praktický „tunýlek“, který umožňuje úhledněji uspořádat připojené kabely.
Zcela rovnoměrné podsvícení, vysoký dosažitelný jas i kontrast a slušně krátká doba odezvy, ale také již na první pohled nápadné studené podání charakterizují obraz produkovaný zapůjčeným L200pW. Právě silnější nádech do modra ve všech barevných nastaveních (dokonce i v sRGB) tomuto monitoru komplikuje uplatnění v aplikacích, kde záleží na přesném, nebo přinejmenším oku lahodícím barevném podání. Pomocí uživatelských nastavení se mi bohužel nepodařilo barvy u testovaného displeje uspokojivě „zneutralizovat“, studený charakter dává obrazu pravděpodobně již samotné podsvícení. Zatímco fotografie na displeji vycházejí poněkud mdle, v běžných kancelářských a CA.. aplikacích samozřejmě nemusí být takovéto podání na závadu. Jinou otázkou, spíše otázkou vkusu, je působení na uživatele.
Lenovo ThinkVision L200pW disponuje pěti tlačítky, originálně stylizovanými do jedné spojité vlny. OSD menu je graficky velmi jednoduché a přehledné, snadná a rychlá je rovněž navigace v nabídce. Najdeme v ní všechny potřebné základní funkce, včetně možnosti volby způsobu zobrazení malých rozlišení (1:1 s nevyužitým černým okrajem, nebo interpolace na celou plochu displeje). K úpravě barevného podání slouží čtyři předvolby (do červena, sRGB, neutrální, do modra) a uživatelské nastavení jednotlivých složek R, G, B. Nastavení monitoru je možné provádět také softwarově, pomocí dodané aplikace Soft OSM.
ThinkVision L200pW je dobrý, cenově dostupný monitor s širokoúhlým displejem, který je pro svoji ani malou, ani velkou úhlopříčku, analogový i digitální vstup a další vlastnosti, univerzálně využitelný. V jeho standardním balení najdeme potřebné kabely i CD s českou příručkou, instalačními soubory ovladače a zmíněnou ovládací aplikací Soft OSM.
Lenovo ThinkVision L200pW

NEC MultiSync LCD3090WQXi

Tento třicetipalcový monitor je výjimečný v mnoha ohledech. Ojedinělý není ani tak velikostí úhlopříčky displeje, jako ve své velikostní kategorii výbavou a funkcemi, které nabízí. Jedná se o vlajkovou loď řady NEC MultiSync 90, monitor určený pro náročné aplikace z oblasti CAD/CAM a zejména DTP, kde také najde uplatnění jeho speciální funkčnost, vylepšený systém kalibrace, který nevyžaduje propojení s PC ani použití softwarové aplikace. Vnitřní obvod panelu dokáže provést nastavení jasu, bílého bodu a gama křivky za použití komerčně dostupné kalibrační sondy i bez připojení k počítači, prostřednictvím nabízených hodnot v OSD menu. MultiSync LCD3090WQXi, používající technologii H-IPS, se pyšní pokrytím až 97,8 % prostoru Adobe RGB a možností seřízení barev v šesti osách (R, G, B, C, M, Y). Dosažení dlouhodobé přesnosti barevného podání mu pomáhá technologie X-light Pro, podsvit, specificky polarizovaný díky prvkům barevných složek (R, G, B) se zpětnovazebním měřením a kontrolou hodnoty jasu a barvy referenčního bílého světla. Konstantní nastavení hodnot se udržuje automaticky. Monitor je vybaven také čidlem okolního osvětlení, sloužícím v jednom z modu funkce „auto brightness“, ve druhém režimu automatického nastavení jasu se zohledňuje procento bílé plochy v obraze.

NEC MultiSync LCD3090WQXi
Podobně jako ostatní LCD monitory NEC není ani tento panel žádný „drobek“. Naopak, vyznačuje se mimořádně robustním provedením, za své ostatně hovoří už samotná hmotnost přes 19 kg. Přesto dokonce disponuje možností rotace panelu o 90°, což je v kategorii 30" displejů skutečně neobvyklé (na druhou stranu v praxi, snad s výjimkou zdravotnictví, jen diskutabilně využitelné). A co víc, i v pozici „portrét“ můžeme obrazovku ještě výškově posouvat. Zvláště důležitou roli zde už pak hraje možnost „předklonu“ displeje, který, stejně jako snadné natáčení do stran, MultiSync LCD3090WQXi dovoluje. I přes masívní provedení konstrukce se s panelem manipuluje poměrně snadno.
Monitor nabízí neobvykle rozsáhlé možnosti uživatelských nastavení. Funkce můžeme nastavovat jak prostřednictvím OSD menu, tak softwarově s využitím aplikace NaViSet, která s displejem komunikuje přes signálový kabel. Ovládací tlačítka jsou rozmístěna v pravém dolním rohu panelu do tvaru obráceného „L“, což usnadňuje ovládání i při práci s obrazem otočeným na výšku. Bohaté je už základní menu, v rozšířeném menu (aktivuje se zvláštní kombinací tlačítek, popsanou v návodu) pak najdeme celou řadu specialit. Jmenujme např. automatické i ruční nastavení úrovně černé (i po složkách R, G, B), volby pro funkci automatického nastavení svítivosti, doladění pozice a ostrosti jednotlivých barevných složek u analogového signálu, několik možností nastavení gama pro různé zdroje signálu, pokročilou správu barev včetně nastavení odstínu, saturace a jasu pro každou z barev R, G, B, C, M, Y. Dále zde najdeme funkce pro úpravu ostrosti, několik předvoleb parametrů pro vstupy signálu, časovač vypnutí a plánovač časů zapnutí/vypnutí a volby vstupu pro jednotlivé dny, funkci zlepšení odezvy pro snížení rozmazávání pohyblivého obrazu, vyrovnání uniformity (redukuje celkový maximální jas obrazu), několik režimů zamčení nabídky OSD, volitelnou průhlednost či barvu menu, vestavěné funkce spořiče displeje, možnost připojení dlouhými kabely. Najdeme zde dokonce takové „zbytečnosti“, jako je nastavitelný jas a barva LED kontrolky na monitoru, stejně jako celou řadu dalších různě užitečných nastavení, s kterými se u běžně dostupných monitorů zdaleka nesetkáváme. Mnohdy uživatel ke svému monitoru nepotřebuje žádnou příručku, v případě modelu MultiSync LCD3090WQXi však nepochybně ocení kvalitně zpracovaný český návod, dodaný v tištěné i elektronické podobě.
Zapůjčený NEC produkoval podle očekávání velmi kvalitní, čistý a kontrastní obraz s výbornou homogenitou podsvícení. Nejen vzhledem k rozsáhlým možnostem individuálního nastavení, doladění (i rozladění) barev, hodnoty gama, jasu, kontrastu a dalších parametrů by bylo bez exaktního proměření zcela nekorektní polemizovat s výrobcem o pravdivosti jeho tvrzení o reprodukovatelném barevném rozsahu, přesnosti či stálosti barev. Omezuji se proto v hodnocení kvality obrazu skutečně na celkový subjektivní dojem podpořený posouzením zobrazení základních testovacích obrazců, včetně barevných stupnic R, G, B, C, M, Y, K (při 100% jasu a 50% kontrastu). V tomto smyslu nezbývá než konstatovat, že přes trochu slabší vizuální rozlišitelnost některých navzájem sousedících tónů ve středních oblastech barevných stupnic (s výjimkou šedé) vykazoval obraz, jak při práci s fotografiemi či videem, tak s kancelářskými aplikacemi, špičkovou kvalitu. Pokud jde o samotný provoz přístroje, mám drobnou výtku jen k poměrně silnému zahřívání v zadní části panelu. Ta, s trochou nadsázky, bohužel figuruje jako „radiátor“ na pracovním stole, což zvláště v létě není žádoucí. Uváděný běžný příkon tohoto monitoru je 143 W, v režimu EcoMode 2 pak výrobce udává příkon poloviční.
Pro velmi náročné uživatele, kteří vybírají velký monitor z toho nejlepšího v současné nabídce, představuje NEC MultiSync LCD3090WQXi oprávněně velmi lákavou volbu.
NEC MultiSync LCD3090WQXi

Samsung SyncMaster 275T Plus

Už samotná úhlopříčka 27 palců a rozlišení 1920×1200 bodů jsou u displeje dostatečně zajímavé parametry pro řadu uživatelů, kteří hledají co největší obrazovou plochu pro své nejrůznější aplikace, nejen ty pracující s grafikou. Pokud se k těmto parametrům přidají ještě vlastnosti, jako velmi vysoký dosažitelný dynamický kontrast a jas, široké pozorovací úhly, krátká odezva, bohatá funkční výbava, nadstandardně rozsáhlá konektivita, atraktivní design a cena s DPH pod 25 tisíc, jde nepochybně o model zasluhující pozornost i velmi náročných uživatelů. Samsung SyncMaster 275T Plus je vhodný pro většinu aplikací, včetně grafických a multimediálních, k jejichž využití má k dispozici např. rozhraní HDMI či volitelnou reproduktorovou lištu, stejně jako již přednastavené mody zobrazení.
Pořízení tohoto modelu přímo do specializované CAD/CAM kanceláře je vzhledem k jeho výbavě, která by zde patrně nebyla plně využita, a tudíž i vzhledem ceně poněkud diskutabilní. Rozhodně jej ale může ocenit uživatel, jehož zaměření a charakter práce je univerzálnější.
V zadní části panelu najdeme nezvykle mnoho konektorů. Vedle obvyklých DVI-D (s podporou HDCP) a D-Sub jsou to videovstupy, konektor moderního rozhraní HDMI, audiovýstup a USB rozbočovač se dvěma downstream porty. V levém boku pak vedle dalších dvou portů USB rozbočovače najdeme dokonce trojici konektorů komponentního videovstupu. Zmíněná volitelná zvuková lišta už je jen logickým doplňkem takto vybaveného monitoru.
Zapůjčený SyncMaster 275T Plus poskytoval brilantní obraz s velkou rezervou v jasu, kontrastu i barevné sytosti. Homogenní podsvícení displeje a barevně neutrální podání jsou zde solidním základem pro plné využití mnoha nabízených možností úpravy charakteru obrazu. Monitor disponuje technologií MagicBrite, která umožňuje prostřednictvím šesti přednastavených a jednoho uživatelského módu pohotově volit vhodná nastavení pro různé typy aplikací. K dispozici jsou mody: textový, internetový, hrací, sportovní, filmový a dynamický, v němž monitor využívá další speciální funkci, již zmíněný dynamický kontrast, kdy se automaticky upravuje jas a gama každého snímku a optimalizuje kontrast. Mody jsou přístupné jak prostřednictvím přímého tlačítka, které je pro přepínání nutné opakovaně tisknout, tak v OSD menu či v softwarové aplikaci, ovladatelné myší. OSD nabídka je přehledně členěná a graficky dobře propracovaná, s velkými ikonami i popiskami, lze ji zprůhlednit.
Z mnoha užitečných funkcí tohoto monitoru stojí za pozornost především ty, které souvisí s nastavením barev. Zvláště zajímavý je například nastavitelný odstín a sytost, a to samostatně pro každou ze šesti barev R, G, B, C, M, Y. Můžeme také, jak bývá obvyklé, jednoduše upravovat barevnou teplotu, buď pomocí několika přednastavených „posunů“ do studených a teplých odstínů, nebo obvyklou korekcí složek R, G, B (naopak režim sRGB, s kterým se setkáváme i u podstatně méně vybavených modelů, zde není). Ručně nastavitelná je také hodnota gama. Za zmínku stojí nabídka Color Innovation. Zahrnuje šest nastavení barevného podání, přičemž například v režimu „normal“ získáme příjemný obraz s tlumenějšími barvami (v testovacích stupnicích R, G, B, C, M, Y, K jsou zde všechny odstíny všech barev zřetelně odlišitelné), zatímco v režimu „brilliant“ je obraz velice živý, s výrazně sytou červenou a zelenou.
V menu najdeme také řadu dalších zajímavých voleb, jako například možnost pojmenování jednotlivých vstupů signálu z nabízeného seznamu, či samostatné nastavení parametrů (kontrast, jas, ostrost, barvy, velikost a umístění v ploše displeje apod.) vnořeného obrazu ze zvoleného druhého vstupu (funkce PIP – picture in picture). K dispozici je i přepínání mezi formáty 16:10 a 4:3, bez ohledu na vstupní rozlišení. Při všech těchto možnostech jsem u modelu 275T Plus bohužel postrádal nastavitelný způsob zobrazení menších rozlišení. Máme sice možnost zvolit zobrazení 4:3 nebo širokoúhlé, ale nikoliv již zachování 1:1 (bod obrazu na bod displeje), obraz se automaticky interpoluje na celou plochu displeje, resp. na jeho výšku.
V balení monitoru najdeme vedle napájecí šňůry už jen VGA a USB kabel, DVI výrobce z nějakého důvodu nepřibalil, stejně tak video- a audiokabely si již musíme v případě potřeby opatřit samostatně. Součástí balení je CD s podrobnou příručkou v mnoha jazycích včetně češtiny, ovládací utilitou, ladicí aplikací NaturalColor, soubory ovladače a dalšími informacemi.
Samsung SyncMaster 275T Plus

Monitor HP LP2465 Lenovo ThinkVision L200pW NEC MultiSync LCD3090WQXi Samsung SyncMaster 275T Plus
Velikost displeje 24"" (16:10) 20"" (16:10) 30"" (16:10) 27"" (16:10)
Displej TFT LCD, S-PVA, matný povrch TFT LCD, matný povrch TFT LCD, H-IPS, matný povrch TFT LCD, H-IPS, matný povrch
Velikost bodu 0,270×0,270 mm - 0,251×0,251 mm 0,303×0,303 mm
H - kmitočet 30 - 94 kHz (analog.) / 30 - 92 (dig.) 30 - 83 kHz (analog.) / 30 - 83 (dig.) 24 - 93,8 kHz (analog.) / 31,5 - 98,7 (dig.) 30 - 81 kHz
V - kmitočet 48 - 85 Hz 50 - 75 Hz 50 - 85 Hz 56 - 75 Hz
Maximální/fyzické rozlišení 1920×1200 1680×1050 2560×1600 1920×1200
Kontrastní poměr 1000:1 1000:1 1000:1 1000:1 (dynamický kontrast 3000:1)
Jas 500 cd/m2 - 350 cd/m2 500 cd/m2
Doba odezvy zobrazení 6 ms (šedá - šedá) / 13 ms (černá - bílá - černá) - 6 ms (šedá - šedá) / 12 ms (6 černá - bílá, 6 bílá - černá) 6 ms (šedá - šedá)
Pozorovací úhly (H / V) 178° / 178° - 178° / 178° (kontrast 10:1) 178° / 178°
Otáčení panelu o 90° ano ano ano ne
Výškové nastavení ano ano (110 mm) ano (190 mm) ano (80 mm)
Stranové natáčení ano ano ano ano
Vestavěný zdroj ano ano ano ano
Ergonomická norma TCO'03 TCO'03 TCO'06 TCO'03
Obrazové vstupy 2× DVI-I 1× DVI-D, 1× D-Sub 1× DVI-I, 1× DVI-D 1× DVI-D (s HDCP), 1× D-Sub, 1× HDMI, 1× S-video in, 1× video-in, component in (Y, PB, PR)
Další rozhraní USB 2.0 rozbočovač (samostatné napájení, 1× upstream, 4× downstream)   USB port kalibračního senzoru, výstupní DC konektor pro externí zařízení USB rozbočovač (samostatné napájení, 1× upstream, 4× downstream), audio-out
Volitelné příslušenství - - zvuková lišta MultiSync Soundbar 90, komerčně dostupné USB kalibrační sondy zvuková lišta
Barevné provedení postříbřený přední rám, ostatní části černé černé postříbřený přední rám, světle šedá zadní stěna; černý přední rám i zadní stěna černé
Hodnocení:       
- uniformita (rovnoměrnost podsvícení) ++++++
++++++ ++++++ ++++++
- barevné podání +++++- +++--- +++++- ++++++
- ovládání +++++- ++++++ ++++++ ++++++
- výbava ++++-- ++++-- ++++++ +++++-
Poměr cena / užitná hodnota ++++++ ++++++ ++++++ ++++++
Celkové hodnocení +++++- ++++-- ++++++ ++++++
Přibližná cena (Kč bez DPH) 13 420 5730 55 793 / 56 513 (model v černém provedení) 24 590
Zapůjčil Hewlett-Packard Lenovo NEC Samsung