Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

drupa a Canon

Středa, 25 Březen 2009 15:29

Stánek Canon na veletrhu drupaZhruba v době, kdy vyšlo předchozí číslo IT CADu, skončil v Düsseldorfu veletrh drupa: nejvýznamnější evropská událost v oblasti tisku a tiskařských technik. Přestože na výstavní ploše převažovaly stroje určené pro produkční tisky, řada zajímavostí se našla i v oblasti velkoformátových tiskáren – ostatně ostrá hranice mezi jednotlivými druhy tisku mizí a tiskaři využívají to zařízení, které poskytne optimální funkčnost. Velkoformátové tiskárny tak už dávnou slouží nejen pro tisk výkresů nebo fotografií, ale i pro kontrolní tisky barevných publikací.

 

 

A0 za 47 sekund

Tento trend bylo možné sledovat především na stánku Canonu. Hlavní pozornost soustřeďovala dvojice modelů imagePROGRAF iPF810 a iPF820, které nabízí šíři tisku 44", tedy 1118 milimetrů. Nejde ale zdaleka jen o šíři potiskované plochy: při rozlišení 1200 dpi přesahuje rychlost tisku 60 m2, což jinými slovy znamená, že na těchto velkoformátových tiskárnách vytiskne zákazník fotografii nebo výkres formátu A0 za pouhých 47 sekund. Vysokou rychlost tisku je možné plně využívat díky propracovanému systému zásobníků papíru, které dovolují okamžité přepínaní mezi různými druhy papíru.
Návštěvníci stánku Canon měli také možnost zhlédnout velkoformátovou tiskárnu imagePROGRAF iPF6100, která získala prestižní ocenění Nejlepší tiskové zařízení roku 2008. Zároveň s tím byly tiskárnám imagePROGRAF iPF5100 a imagePROGRAF iPF6100 uděleny vysoce uznávané certifikáty FOGRA za jejich špičkové vlastnosti a tiskařské kvality.

O 34 % úsporněji

Nedlouho před veletrhem proběhlo nezávislé testování velkoformátových tiskáren, kterému se podrobily výrobky společností Canon (imagePROGRAF iPF8000S a imagePROGRAF iPF8100), HP (HP DesignJet Z6100) a Epson (Epson Stylus PRO 9880). Test se zaměřil na náklady na tisk, tedy na parametr, který je pro všechny uživatele čím dál zajímavější – samozřejmě při nutnosti zachovat špičkovou kvalitu. Výsledky, prezentované rovněž na stánku Canonu, byly jednoznačné:
Tiskárna imagePROGRAF iPF8000S spotřebovala o 34,5 % méně inkoustu než konkurenční zařízení HP DesignJet Z6100. V ekonomickém modu spotřebovala tiskárna ještě o dalších 8 % inkoustu méně. Snímky vytištěné pomocí imagePROGRAF iPF8100 dosahovaly stejných kvalit jako Epson Stylus PRO 9880 při téměř o třetinu nižší spotřebě inkoustu (o 31,6 %).
Testeři rovněž zjistili, že tiskárna imagePROGRAF iPF8000S dosáhla lepších výsledků než HP DesignJet Z6100 ve velikosti barevného prostoru, imagePROGRAF iPF8100 ve srovnání s Epson Stylus PRO 9880 poskytuje shodný barevný prostor při nižší spotřebě.
Tiskárna Canon iPF8000S

Sken velkých formátů

Dalším bonbónkem, který Canon na drupě v oblasti zpracování velkoformátových dokumentů představil, byl skener Colortrac Smart LF Ci 40, určený především pro skenování technické dokumentace. Smart LF Ci40 dokáže skenovat dokumenty o šíři až 40" (tedy 101 centimetrů) při rozlišení 600 dpi, které plně postačuje pro skenování technické dokumentace, vznikající v prostředí CAD a GIS aplikací. Konstruktéři skeneru si byli vědomi, že mezi kritické činnosti při skenování velkoformátových dokumentů patří i sama manipulace s nimi, velmi náročná na prostor. Colortrac SmartLF Ci 40 proto nabízí podávání skenovaných dokumentů potištěnou stranou nahoru a vstup i výstup skenovaných materiálů z přední strany. Tím dochází k významné úspoře místa. Při propojení s velkoformátovými tiskárnami tak Canon nabízí i kompletní vybavení pro kopírování velkých formátů. Stroj je tak ideální volbou pro architektonické ateliéry a konstrukční kanceláře. Rychlost skenu, kompaktní rozměry přístroje, kvalitu skenu a možnost připojení do počítačové sítě ocení také knihovny, vládní instituce a průmyslové podniky.
Vysokorychlostní skener pro oblast CAD/GIS SmartLF Ci 40 plynuje doplňuje produktovou řadu skenerů Colortrac, obsahující modely SmartLF Cx 40 pro CAD/GIS a SmartLF Gx 42, vyvinutý pro oblast produkčního skenování.

Nejen hardware

Canon zároveň zveřejnil nové softwarové řešení „Software Imaging’s XPS technology“ určené všem velkoformátovým tiskárnám, které tisknou z aplikací AutoCAD a AutoDesk. Program zajišťuje rychlé a perfektní výstupy technického kreslení, dokonalou přesnost a špičkové podání barev. Zároveň jde o řešení, které díky využití formátu XPS, vyvinutého Microsoftem, výtečně podporuje i prostředí Windows Vista.

Kdo chvíli stál...

I pro konstruktéry je důležitá schopnost dokonalého barveného podání – zákazníci jsou čím dál náročnější a perfektní vizualizace výsledku je dnes již samozřejmostí. Velkoformátové tiskárny proto směřují k univerzálnosti: pro zlepšené podání barev a dosažení velkého barevného prostoru se zvyšuje počet inkoustových náplní (špičkové stoje jich používají až 12), pro jednoduchou práci s různými typy médií slouží propracované zásobníky.
Nové stroje nabízejí vyšší rychlost tisku, levnější provoz a nové funkce. O tom, že vývoj ve světě velkoformátového tisku jde neustále kupředu, jsme se mohli přesvědčit i v Düsseldorfu.

Barevné cartridge tiskárny Canon iPF8000S