Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Nové velkoformáty a nový manažer HP

Středa, 10 Červen 2009 14:05

Zákazníci a partneři společnosti HP již několik let při prezentacích velkoformátových tiskáren vídali Jiřího Paletu a ještě před ním Daniela Prince. To už od letošního roku není pravda a na tuto marketingovou pozici u HP nastoupila čerstvá síla – Roman Klimek. Navštívili jsme ho v pražském sídle HP, abychom ho trochu vyzpovídali, hlavně v souvislosti s uvedením nových modelů, které novinářům představilo HP formou webové on-line prezentace 30. března 2009.

Vaši předchůdci byli k vidění snad na všech akcích svých partnerů a dealerů. Už jste si to také zkusil?

Ano, minulý týden jsem se zúčastnil akce pořádané HP pro slovenské partnery a distributory New Product Introduction, také jsem byl přizván na školení u partnera Xanadu a z 29. na 30. dubna se koná česká New Product Trainning pro české partnery a distributory.
HP DesignJet 510
HP DesignJet 510

Třicátého března bylo na internetu pro novináře předvedení nových velkoformátových strojů, které jsem propásl. Můžete nám novinky přiblížit?

HP uvádí na trh šest nových hardwarových produktů. Jedná se o obměnu řady T1100 za řadu T1120 a obměnu DesignJetu 4000 a 4500 za řadu 4020 a 4520. Zásadní rozdíl mezi předchozími a novými řadami je ve všech případech větší harddisk a více paměti – to znamená zrychlení zpracování dat. U řady 4000 je další novinkou gigabitová síťová karta umožňující rychlejší přenos dat, což je také krokem ke zvýšení produktivity tisku. Pro uživatele free OS je určitě zajímavý PostScriptový Linux driver u plotrů DJ 4020ps a DJ 4500ps. Zásadní novinkou na trhu je nová multifunkce T1120 SD-MFP s integrovaným barevným CIS skenerem. Předchozí multifunkce využívaly ke skenovaní pouze technologii CCD. Nyní je řada T1100 MFP rozdělena na dvě nové – T1120 HD-MFP používající ke skenování CCD technologii a T1120 SD-MFP používající CIS technologii. Nově použitá technologie CIS je určena pro skenování technických výkresů a textu, kde díky většímu rozlišení (1200 DPI) jsou naskenovaná data ostřejší a čitelnější. Slabinou této technologie je skenování bitmap, kde výstup není tak dobrý jako u technologie CCD.
HP DesignJet T1120 SD-MFP
HP DesignJet T1120 SD-MFP

Byly provedeny i nějaké designové změny na nových modelech?

Koncem loňského roku byla na trh uvedena tiskárna HP DesignJet 510 jako nástupce úspěšného plotru 500, respektive 500+. Zde je patrná změna v designu, ale i v hardwaru – plotr je výrazně rychlejší, má větší paměť, rychlejší procesor a následné zpracování dat. V současně oznámené nové řadě je designovou novinkou již zmíněný T1120 SD-MFP s CIS technologií skenování. Tento multifunkční systém je určen především do menších kanceláří, kde spojení plotru a skeneru do jednoho zařízení přináší úsporu místa. Srdcem T1120 SD-MFP je ovládací 9" panel s USB portem, který velmi jednoduše umožňuje uživateli kopírování, skenování a tisk bez nutnosti použití PC.
Detail ovládacího panelu
Detail ovládacího panelu

Novým řadám většinou odpovídají i nové ceny. Jaké jsou?

Tuto otázku Roman Klimek obratně zamluvil, jak už to bývá při konkrétních otázkách na cenu u marketingových pracovníků všech firem zvykem.

Jaké je předpokládané využití nových zařízení?

Nová řada výkonných dvourolových 42" plotrů 4520 a multifunkcí 4520, kde je u skenerů využita CCD technologie, je primárně určena do CopyShopů, ReproHousů a centralizovaných tiskových středisek, kde se předpokládá vyšší produkce. Řada T1120 HD-MFP s jednorolovým plotrem šíře 44" je určená pro menší produkci – CopyShopy, decentralizovaná tisková střediska a rovněž pro zákazníky, kteří potřebují kopírovat i grafické materiály. Nová, nejnižší řada multifunkcí T1120 SD-MFP, je primárně určena pro architekty, inženýry, konstruktéry, tedy obecně pro lidi, kteří pracují s čárovými výkresy.
Tři černé inkousty HP DesignJet T1120
Tři černé inkousty HP DesignJet T1120

Už jsou tyto produkty i na našem trhu?

Oficiální představení plotrů českému a slovenskému trhu proběhlo 1. dubna 2009. Zákazníci je budou mít k dispozici v nejbližší době.

Jaká myslíte, že bude reakce zákazníků na nové produkty?

Veškeré prezentace nové řady byly určeny pouze pro partnery a distributory. Z mého pohledu bývalého obchodníka velkoformátových systémů, který působil na trhu ještě v lednu tohoto roku, je určitě zajímavá již zmíněná T1120 SD/HD-MFP multifunkce. Důvodem je především prostorové využití a intuitivní jednoduché ovládání. Velmi snadno na dotekové obrazovce nastavíte typ vstupních dat (mapa, čáry a text, atd.), jaký chcete výstup (černobílý/barevný, zvětšení/zmenšení, případně do ISO formátu, rozlišení atd.) a kam výstup exportovat (integrovaný plotr, síťové okolí, USB paměť). Další výhodou HP plotrů a multifunkcí je velmi přesné sledování nákladů na tisk, jež pomáhá kontrolovat a následně snižovat cenu provozu. Tato funkce přes webové rozhraní ukáže, kdo tiskl, v jaké kvalitě, na jaké médium, a na setinu mililitru přesně určí spotřebu inkoustu právě vytištěného výkresu. Dále HP pro své zákazníky k podrobnějšímu sledování nákladů připravilo freewarové utility, které jsou ke stažení na HP internetových stránkách.
HP DesignJet 4520 - detail čisticí jednotky
HP DesignJet 4520 - detail čisticí jednotky

Říkal jste, že se dá sledovat i druh použitého materiálu. Zde se ovšem počítá s přesným zadáním uživatelem. Není to třeba dnes tak, že by materiál měl na roli třeba RFID čip, který by jednoznačně určoval vložený materiál?

Čipování médií zatím není aktuální. Je na uživateli, aby zadal správné médium, tím nastaví i tiskový profil a následný výstup pak bude barevně věrný. Naše grafické tiskárny řady Z navíc umí při vyndávání nespotřebované role provést označení čárovým kódem, který v sobě nese informaci o druhu média a zbývající délce. Po opětovném založení si plotr tuto informaci přečte a uživatel již nemusí nic zadávat.
HP DesignJet 4020
HP DesignJet 4020

Co ještě dodat?

HP uvolnilo některé zajímavé softwary. Jde například o Serif Poster Designer, který je určen pro tvorbu plakátů. Obsahuje 200 tematických předloh, pomocí kterých si vyberete design. Poté vás software provede rychlými předvolbami vložení textu a grafiky. Během několika minut můžete připravit tematicky sladěnou kampaň od malých plakátů až po velké bannery, můžete vyzdobit obchod, výlohu nebo stánek na výstavě. Software může být zajímavý pro malé CopyShopy, které mohou přinést zákazníkovi novou službu, stejně tak i pro firmy používající plotry dosud pouze pro výkresovou dokumentaci. Abych uvedl příklad, náš produkt si například pořídí společnost, jež má plotr v projekci, ale pokud vystavují na veletrzích, jsou schopni si pomocí Serif Poster Designu a plotru vytvořit vlastní prezentaci včetně reklamní plochy stánku. S tím souvisí i široká nabídka HP médií. Zvláště bych rád zdůraznil HP Cockle-free Coated Paper 100 g/m2 a HP Cockle-free Heavy Coated Paper 170 g/m2 materiály, které dokáží absorbovat inkoust bez známého zvlnění papíru a zachovat proporce vytištěného obsahu.
HP DesignJet 4520 MFD-HD s výstupním stolem
HP DesignJet 4520 MFD-HD s výstupním stolem

Co třeba prodejní řetězce?

Pro HP jsou řetězce důležitý segment a důležití zákazníci. HP má dlouhou historii s řadou obchodních sítí, snažíme se poskytnout ty nejlepší služby a podporu, ale to platí pro všechny zákazníky.

Jaké jsou důvody pro změnu firem u marketingových pracovníků?

Pokud chcete pracovat v oboru velkoformátového tisku, společností fungujících na trhu není mnoho. Můj předchozí zaměstnavatel mi poskytl vynikající obchodní zázemí a velmi profesionální školení. Už při nástupu do obchodnické pozice jsem oznámil své ambice poznat trh a následně pracovat v marketingu. Protože jsem neměl možnost se dále rozvíjet v tomto směru, rozhodl jsme se uplatnit své zkušenosti ve společnosti HP.

Přeji vám za redakci CADu
hodně úspěchů a děkuji za rozhovor.