Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Monitory pro konstruktéry i grafiky

Pátek, 13 Květen 2011 15:05

Tags: Eizo | Monitory | Nec

monitory01Dva přední výrobci profesionálních monitorů pro CA.. a grafiku nám tentokrát zapůjčili své zajímavé zástupce. Ačkoliv se monitory už napohled liší, Eizo má čtyřiadvaceti-, zatímco Nec třicetipalcový displej, mají tyto modely mnoho společného, především skupinu uživatelů, kteří dokážou využít jejich možností. Eizo FlexScan S2433WFS a Nec MultiSync PA301W nepatří k nejlevnějším, avšak náročným profesionálním uživatelům nabízejí to, co jim řádově levnější monitory stejných úhlopříček nabídnout nemohou.

Eizo FlexScan S2433WFS

FlexScan S2433WFS je 24palcovým zástupcem třídy „grafických" LCD monitorů značky Eizo. Jedná se o model vybavený panelem typu S-PVA III s rozšířeným gamutem (96% Adobe RGB) a v jeho výbavě najdeme jak pokročilé funkce pro práci s barvami, bez kterých se neobejde mnoho profesionálních grafiků, tak nástroje, jež ocení i ostatní z řad uživatelů, pro které je tento univerzální monitor vhodný. Displej s rozlišením 1920×1200, a tedy poměrem stran 16:10 nabízí dostatečně velkou plochu pro CAx či GIS aplikace, s rezervou je samozřejmě využitelný také ve většině ostatních oblastí (kancelář, multimédia). Monitor má ergonomickou konstrukci, flexibilní vícepolohový stojan FlexStand umožňuje vysunutí panelu až do výšky 225 mm, možné je jednoduché naklápění, natáčení do stran, stejně jako otočení displeje o 90°. Z ergonomického hlediska je u tohoto modelu zajímavý také senzor Auto EcoView či funkce EyeCare Utility. Zatímco senzor hlídá úroveň osvětlení v místnosti a přizpůsobuje mu jas displeje, EyeCare Utility umožní uživateli individuálně nastavit automatické výzvy pro „zrakové přestávky".

monitory03

Vedle klasického digitálního (DVI-D) a analogového (D-Sub) konektoru je FlexScan S2433WFS vybaven i moderním DisplayPortem, který umožňuje bezztrátový přenos digitálního signálu na několik metrů, a pokud potřebujeme připojit skutečně dlouhý kabel, oceníme integrovaný posilovač digitálního signálu (až 30 metrů). Monitor disponuje vestavěným USB hubem, jehož vstup najdeme spolu s ostatními konektory vzadu, pro dva downlink porty zvolil výrobce snáze dostupné umístění zboku. Ačkoliv to není na první pohled znát, má S2433WFS také malé reproduktory, ukryté v zadní spodní části panelu a nasměrované dolů.

Desetibitové zpracování obrazového signálu má zásluhu na hladkém a neutrálním podání šedého gradientu, kterým se zapůjčený displej vyznačoval. Obraz vykazoval rovnoměrné podsvícení a vyvážené, neutrální barvy, pouze zobrazení barevných testovacích stupnic odhalilo méně přesvědčivou vizuální rozlišitelnost některých blízkých „středních" odstínů v barvách, které v tomto směru monitorům obvykle dělají problémy (zelená, azurová, žlutá).

Přímé ovládání, respektive uživatelská přívětivost menu a způsobu navigace v něm nikdy nepatřila k silným stránkám panelů Eizo, na rozdíl od funkcí samotných, které v nabídkách těchto monitorů obvykle nacházíme a od softwarové ovládací aplikace ScreenManager Pro. FlexScan S2433WFS v tomto směru není výjimkou, prostřednictvím nepříliš ergonomického řešení, řady deseti tlačítek a známého malého OSD menu (nebo i bez něj – některé funkce lze nastavovat přímo) se dostaneme k základním i pokročilým nastavením. V nabídce nechybí funkce jako korekce gama v rozsahu 1,8 až 2,2, sytost, odstín, nastavení barevné teploty z předvoleb (od 4000 do 10 000 K) či ručně po složkách R, G, B. Monitor nabízí šest přednastavených obrazových režimů uzpůsobených různým typům aplikací nebo způsobům práce (Eye Care, sRGB, Text, Picture, Movie i Custom, tedy uživatelské nastavení). Mezi těmito módy můžeme přepínat pomocí přímého tlačítka, stejně tak jako mezi vstupy signálu či volbou Auto EcoView zapnuto/vypnuto. Samostatné tlačítko je vyhrazeno také ukazateli EcoView index, což je malá „zelená stupnice" v pravém spodním rohu obrazovky, která při každé změně jasu graficky informuje o aktuální spotřebě energie.

Součástí balení monitoru jsou signálové kabely (vyjma DisplayPort kabelu), audio i USB kabel, stejně jako CD s ICC profily, ovládací aplikací ScreenManager Pro, utilitami i manuálem v PDF.

Eizo FlexScan S2433WFS můžeme pořídit buď ve světle šedém, nebo celočerném provedení.

Nec MultiSync PA301W

Robustní, asi 12,5 centimetru silný panel s P-IPS displejem o úhlopříčce 30 palců a úctyhodném obrazovém rozlišení 2560×1600 pixelů (16:10) patří novince od NECu, modelu MultiSync PA301W. Monitor je i přes své rozměry a celkovou hmotnost téměř 19 kilogramů snadno polohovatelný, panel můžeme kromě slušně velkého výškového posunutí bez námahy otočit i o 90 stupňů, ve všech pozicích drží pevně a je velmi odolný vůči nežádoucímu rozhoupání. Občas se u LCD panelů setkáváme s praktickým madlem pro přenášení. Nahoře v zadní části PA301W jsou tato madla z pochopitelných důvodů dvě. Dole pak najdeme všechny konektory s výjimkou jednoho ze tří downlink USB portů, ten se nachází v pravé straně panelu. Poněkud nezvyklá je u USB rozbočovače v monitoru výbava dvěma vstupními (uplink) porty, hub zde umožňuje soustředit USB rozhraní ze dvou připojených počítačů do jednoho místa, přičemž přepínání se provádí stejným tlačítkem jako přepínání mezi obrazovými vstupy. Těmi jsou u PA301W dva konektory DVI-D a dva DisplayPorty, „analogový" D-Sub zde již není.

monitory04

Tento profesionální monitor je určen pro podobnou skupinu uživatelů jako výše popsaný FlexScan. Velmi dobře jej mohou využít jak specialisté ve všech oblastech CAx technologií a GIS, tak nároční grafici, fotografové a samozřejmě mnozí další profesionálové či nadšenci, kteří mají na pracovním stole dostatek místa a jsou připraveni investovat do bohatě vybaveného monitoru přibližně padesát tisíc korun.

Také MultiSync PA301W zpracovává signál desetibitově, dokáže pokrýt 107 % prostoru Adobe RGB, a vyznačuje se tedy velmi vyváženým barevným podáním a schopností hladké a neutrální reprodukce jak šedého, tak barevných gradientů.

Obraz se u zapůjčeného monitoru vyznačoval zcela rovnoměrným podsvícením a přirozeným, barevně neutrálním podáním. Panel však disponuje několika přednastavenými obrazovými módy (s možností detailního upravení barevné teploty, odstínu, sytosti a jasu jednotlivých barev R, G, B, C, M, Y pro každý z nich), které reprodukují obraz jak barevně, tak z hlediska jasu či sytosti zcela rozdílně. Ani u tohoto monitoru a ani v jednom z režimů se ovšem nezobrazily zelená, azurová a žlutá testovací stupnice zcela „čitelně" v plném rozsahu. Větší nebo menší vzájemné splývání některých blízkých „středních" odstínů v těchto barvách je nicméně obvyklé u naprosté většiny displejů a v praxi většinou nepředstavuje žádný problém. Zmíněnými přednastavenými módy jsou u PA301W sRGB, Adobe RGB, eciRGB_v2, DCI (digitální kino), REC-Bt709 (pro TV vysílání ve vysokém rozlišení), High Bright (vysoký jas – nastavení z výroby), Full (nativní barevná škála displeje, vhodné nastavení k použití ICC profilu dodaného na CD), DICOM (nastavení pro zobrazení lékařských rentgenových snímků) a uživatelský.

Pro ovládání monitor nabízí několik tlačítek s popisky zobrazovanými po stisknutí na displeji a graficky velmi jednoduché a přehledné menu. Tlačítka jsou rozmístěna v pravém spodním rohu do tvaru zrcadlového L, takže po otočení displeje na výšku zůstává ovládání podobně jednoduše dostupné. Již v základním menu najdeme celou řadu pokročilejších funkcí, například nastavitelnou úroveň černé v cd/m2, jas v cd/m2, volbu ze dvou úsporných režimů, již zmíněné nastavení odstínu, sytosti a jasu barevných složek, stejně jako ostrost či výběr způsobu zobrazení menších rozlišení (vedle zachování 1:1 s nevyužitým okrajem, roztažení přes celou plochu a maximálního zvětšení při zachování poměru stran je zde méně obvyklá možnost uživatelského nastavení velikosti). V OSD menu však najdeme ještě jednu nenápadnou, ale podstatnou položku „advanced setting", přes kterou se dostaneme do rozsáhlé nabídky pokročilých funkcí a úprav výchozích nastavení. Zde jsou kromě mnoha jiných i takové speciality, jako emulace vnímání barev lidmi s různými zrakovými vadami, uniformita – kompenzuje jemné odchylky bílé a jiných barev a zajišťuje rovnoměrnost jasu displeje, pět voleb nastavení gama, úprava složek R, G, B pomocí souřadnicového systému, funkce pro zlepšení odezvy či metamerismus – zlepšuje shodu bílých bodů, pokud je displej použit vedle monitoru se standardní barevnou škálou. V menu najdeme například také řadu nastavení pro obraz v obraze (této funkci – PIP – je navíc vyhrazeno samostatné přepínací tlačítko), nastavení pro jednotlivé vstupy signálu, funkci automatické regulace jasu obrazu s využitím vestavěného světelného čidla nebo kompenzaci zažloutnutí displeje v důsledku jeho dlouhodobého používání. Třešničkami na dortu jsou pak třeba nastavitelná barva a jas LED kontrolky zapnutí, barva OSD menu, de/aktivace loga při zapnutí, počítadlo provozních hodin či ceny spotřebované elektrické energie.

Monitor lze barevně zkalibrovat pomocí sondy 2 X-Rite i1, a pokud na pracovišti používáme více displejů, můžeme bílý bod zkopírovat z jednoho monitoru na druhý a sladit tak jejich barevné podání.

Nec MultiSync PA301W se dodává v „obří" krabici, v níž najdeme všechny signálové kabely, napájecí šňůru i USB kabel, stejně jako CD s ovladači, utilitami Long Cable a Adjustment Pattern, podrobným českým návodem v PDF a dalším obsahem.

monitory02


Mohlo by vás zajímat: