Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Dva větší monitory (nejen) pro CAx za rozumnou cenu

Autor článku: Václav Buk   
Pátek, 26 Říjen 2012 13:57

Tags: LCD | Monitory | Nec | Philips | Recenze

Nec_Philips_recenzeDisplej s velkou úhlopříčkou a slušná výbava za relativně rozumnou cenu. Tyto a mnohé další zajímavé parametry mohou nabídnout dva nové LCD monitory, které nám byly zapůjčeny k redakčnímu otestování. Jak se tedy 24palcový displej NEC a 27" zástupce Philipsu předvedli?



 

NEC MultiSync EA243WM

Jednoduchý a vkusný, nijak výstřední, zato praktický a ergonomický design charakterizuje 24palcový NEC MultiSync EA243WM. Monitor má flexibilní konstrukci, která uživateli umožňuje snadno si nastavit pozici zobrazovacího panelu, ať už jde o jeho natočení do stran, naklopení v úhlu od –5 do 30 stupňů, výškový posun ve slušně velkém rozsahu (do 130 mm) či rotaci o 90 stupňů. Displej ve všech pozicích drží dostatečně pevně a přitom se s ním dobře manipuluje, případné přenášení celého monitoru navíc usnadňuje madlo v zadní části panelu. S výjimkou dvou z celkem čtyř upstream portů USB rozbočovače a sluchátkového výstupu najdeme všechny konektory vzadu, kde je také kryt pro úhlednější uspořádání připojených kabelů do jednoho svazku. MultiSync EA243WM nabízí slušné možnosti připojení, vedle standardního analogového rozhraní VGA (15pin D-Sub) je vybaven třemi digitálními rozhraními a již zmíněným USB 2.0 rozbočovačem, nechybí ani nenápadně vestavěné 1wattové stereo reproduktory pro jednoduché základní ozvučení.

Monitor má displej s poměrem stran 16:10, což v době, kdy je tento formát již výrazně na ústupu, jistě můžeme považovat za plus. Rozlišení 1920×1200 pixelů při úhlopříčce obrazu 24 palců je solidním předpokladem pro práci v nejrůznějších aplikacích. Totéž už ale bohužel nelze tvrdit o typu LCD displeje TN+film a z něj plynoucích omezení. Jak známo, monitory NEC obecně patří mezi špičku, nicméně obraz u zapůjčeného modelu MultiSync EA243WM kvalitou nijak neoslnil. Zejména nevelké reálné pozorovací úhly a drobné odchylky od neutrálního podání v různých odstínech šedé stojí za méně přesvědčivým celkovým dojmem z obrazu, který má charakter zobrazení u laciných monitorů. Zkrátka, EA234WM dobře poslouží v prostředích, do kterých je primárně určen, tedy v běžných kancelářích, rovněž jistě najde velmi dobré uplatnění na CAD konstrukčních pracovištích, nemůžeme ale od něj čekat více. Pro seriózní práci s fotografiemi vhodný není, video přehraje v kvalitě odpovídající parametrům a možnostem použitého displeje.


NEC-EA243WM
Nec MultiSync EA243WM


Monitor má však dobrou ergonomii, kterou kromě zmíněných možností polohování displeje podtrhují i senzory pro automatické nastavení jasu a pro detekci ne/přítomnosti uživatele, stejně jako jednoduché, uživatelsky přívětivé ovládání. OSD nabídka, tvořená ikonami i popisky, je členěna velmi přehledně a snadno a rychle v ní najdeme požadované funkce. Mezi nimi najdeme základní barevné korekce (přednastavené barevné teploty od 5000 K do 9300 K – včetně módu sRGB, uživatelské nastavení i možnost doladění předvoleb po složkách R, G, B), ECO mód, ale také například zamčení menu, časovač vypnutí či speciality typu nastavitelného svitu LED kontrolky nebo informace o nákladech na spotřebovanou elektřinu. S malým vstupním rozlišením si monitor poradí roztažením obrazu na celý displej, popřípadě na maximum při zachování původního poměru stran, možnost zobrazení pixelů 1:1 bez ztráty kvality bohužel nenabízí.

Ovládání se provádí dotekovými tlačítky s popiskami zobrazovanými na displeji. Situována jsou do rohu panelu tak, že dovolují jednoduchou obsluhu i v případě jeho otočení na výšku.
K monitoru jsou standardně přibaleny mimo jiné signálové VGA – VGA a DVI-D – DVI-D kabely, USB a audio kabel, příručka a CD-ROM. Výrobce na MultiSync EA243WM poskytuje tříletou záruku, vztahující se i na podsvit.

Philips Brilliance 273P3Q

Stejné horizontální rozlišení jako zapůjčený 24palcový NEC, ovšem při úhlopříčce o tři palce větší nabízí Philips Brilliance 273P3Q. Větší obrazový bod tohoto 27" displeje se odráží v méně jemném zobrazení, které je ale zároveň také příjemnější z hlediska namáhání zraku. Model 273P3Q se vyznačuje zdařilým moderním designem, tvarově i barevně atraktivním provedením a flexibilní konstrukcí, umožňující pohodlné nastavení panelu do požadované pozice. Displej můžeme natáčet do stran, naklápět v úhlu –5 až 20 stupňů, výškově posouvat prakticky již od desky stolu do 110 milimetrů a otočit o 90 stupňů (i když je displej vysunut do nejvyšší pozice, musíme jej při tomto úkonu naklopit). Také tento panel drží ve všech polohách pevně a monitor je na stole velmi stabilní.

Philips Brilliance 273P3Q má, s výjimkou jednoho bočního USB upstream portu rozbočovače, soustředěny všechny kontektory do zadní části panelu. Tam najdeme jak standardní 15pinový D-Sub konektor VGA rozhraní, tak porty DVI-D, DisplayPort, audio vstup, konektor na sluchátka i zbývající porty vestavěného USB rozbočovače. Stereo reproduktory má tento monitor rovněž ukryté v zadní – horní části panelu. Stejně jako u testovaného displeje NEC slouží i u Philipsu Brilliance 273P3Q k nastavení funkcí doteková tlačítka, umístěná ovšem v centrální části spodní lišty panelu.


Philips_Brilliance_273P3QPYEB-1
Philips 273P3Q


Při továrním nastavení vykazoval obraz zapůjčeného monitoru velmi nepřirozené barvy s výrazným posunem do růžova až fialova, a to v různé míře ve všech přednastavených obrazových režimech. Barvy, jas, kontrast i úroveň gamma bylo po vypnutí funkce SmartImage (obrazové režimy Office, Photo, Movie, Game, Economy a off) naštěstí možné relativně snadno doladit k uspokojivému výsledku, kdy obraz působil podstatně přirozeněji a vyváženě. I u tohoto displeje můžeme pozorovat malé, ve své kategorii vcelku obvyklé barevné odchylky od neutrální šedé v různých jejích odstínech. Po potřebném nastavení ale zapůjčený monitor poskytoval po všech stránkách dostatečně kvalitní obraz, jaký jistě plně vyhoví nárokům řady uživatelů na nejrůznějších typech kancelářských pracovišť i v domácnostech. Bezpochyby jej lze používat i při nenáročné amatérské práci s fotografií či videem.

Philips Brilliance 273P3Q nabízí slušnou funkční výbavu. V přehledně členěném OSD menu najdeme vedle základních funkcí například také nastavení gamma (1.8, 2.0, 2.2, 2.4, 2.6), volby SmartContrast, SmartResponse (vypnuta, rychlá, rychlejší, nejrychlejší), Over Scan či Pixel Orbiting, které má zabránit „vypálení“ obrazu při dlouhodobém zobrazení statického motivu. Barvy můžeme nastavovat výběrem z předvolených barevných teplot od 5000 K po 11 500 K nebo uživatelským doladěním jednotlivých kanálů R, G, B. K dispozici je i sRGB. Monitor umožňuje zobrazení přes celý displej nebo v poměru 4:3, pro menší vstupní rozlišení než 1920×1080 pixelů zde však chybí volba zobrazení 1:1, obraz se vždy automaticky roztahuje. Také tento přístroj je vybaven detektorem přítomnosti uživatele s příslušnými možnostmi nastavení pro úsporu energie.

Funkce monitoru můžeme nastavovat buď pomocí dotekových tlačítek, nebo podstatně pohodlněji prostřednictvím dodané, propracované a graficky atraktivní softwarové aplikace SmartControl Premium. V ní najdeme i pokročilé funkce, které v základním menu nejsou, jako například rozdělení obrazovky na několik oken pro různé vstupy signálu, kalibrace barev, časovač vypnutí či zabezpečení proti krádeži. Stejně jako OSD menu není ovládací software v češtině, kvalitně provedená elektronická příručka česká je.

Philips Brilliance 273P3Q se dodává se všemi potřebnými propojovacími kabely, včetně DisplayPort a audio šňůry, v krabici najdeme i CD-ROM a papírového průvodce instalací.

2-monitory-tabulka


Mohlo by vás zajímat: