Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Prezentace hrou – Virtual Building Explorer v akci

Úterý, 19 Květen 2009 13:36

VBEGraphisoft Virtual Building Explorer pro ArchiCAD je unikátní interaktivní 3D prezentační nástroj pro architekty, kteří chtějí prezentovat svou práci neotřelým způsobem. Navigace ve 3D v reálném čase a funkce, jako jsou přitažlivost, zapínání a vypínání vrstev (hladin), průletový mód, rozpoznání možnosti průchodu (zeď/otevřené dveře), přednastavené „procházky“ a měření reálných rozměrů konstrukce, dělají prezentaci prostě „sexy“.

Virtual Building Explorer (VBE) umožňuje vytvářet fotorealistický průlet archicadovým modelem projektu. Díky tomuto prezentačnímu nástroji lze ukládat 3D modely jako samostatně spustitelné soubory, které navíc mohou obsahovat přednastavené pohledy a průlety budovou. V rámci „procházení“ objektem lze získat Informace o konstrukcích, jako jsou povrchová úprava, objemy, rozměry a množství. Rovněž lze „odečítat“ zcela přesné rozměry. Virtuální realita je tak nejen prezentací, ale i pomůckou pro odhad nákladů spojených s realizací projektu.

Po instalaci Virtual Building Exportního doplňku přibude do ArchiCADu funkce Exportovat pro Virtual Building Explorer.
Po instalaci Virtual Building Exportního doplňku přibude do ArchiCADu funkce Exportovat pro Virtual Building Explorer.

Procházený model lze zobrazit různým způsobem, od skrytých hran k „barevně rozhozenému“ pro prohlížení se „3D brýlemi“.
Procházený model lze zobrazit různým způsobem, od skrytých hran k „barevně rozhozenému“ pro prohlížení se „3D brýlemi“.

VBE pracuje se dvěma typy zobrazení: stínované Open-GL (pouze ray-tracing; označení produktu je VBE) nebo Global Illumination (i radiozita; označení produktu je VBEG). Dále lze přepínat mezi módy zobrazení odstíny šedi, skryté hrany a obrysové kontury, prezentace je tak jednoznačně srozumitelná. Součástí nastavení „scény“ jsou i parametry jako poloha slunce, výška kamery a zorný úhel, stejně jako jas zobrazení a průhlednost.

Kliknutím na konstrukci (resp. část konstrukce) se zobrazí okno s informacemi o ní.
Kliknutím na konstrukci (resp. část konstrukce) se zobrazí okno s informacemi o ní.

Jejich nastavení dává prezentaci profesionální charakter a přispívá ke srozumitelnému vysvětlení návrhu.
VBE je pomůckou k prezentování záměrů projektanta a konzultaci virtuálně s každým, a to bez nutnosti instalace jakéhokoli programu nebo s požadavkem se naučit ovládat nový software. Všichni zúčastnění – klienti, konzultanti, realizační firmy, atd. – mohou prohlížet a testovat srozumitelným způsobem kompletní návrh v jakékoli fázi projektu v uživatelsky příjemném 3D prostředí. A to vše bez nutnosti vlastnit licenci ArchiCADu nebo Virtual Building Exploreru!

Ti, kteří někdy hráli počítačovou hru, se budou v prostředí VBE cítit jako ryba ve vodě.
Ti, kteří někdy hráli počítačovou hru, se budou v prostředí VBE cítit jako ryba ve vodě.

VBE si lze vyzkoušet díky zdarma stažitelné sedmidenní zkušební verzi (http://www.graphisoft.com/products/archicad-solutions/virtual-building-explorer/vbe-trial-version.html),
Nebo si lze „pohrát“ s již vytvořenou prezentací, např. „pilotního“ projektu ArchiCADu 12, budovy ING, Vörösmarty 1., architektů Györgyho Fazakase a Jeana-Paula Viguiera (http://www.graphisoft.com/ftp/marketing/ac12/vbe/vbe-vorosmarty.zip).

Jak VBE a VBEG funguje

VBE instalace obsahuje dvě části, Virtual Building Exportní doplněk pro ArchiCAD 12, který umožňuje export archicadového modelu přímo do Virtual Building Exploreru, a vlastní Virtual Building Explorer, samostatnou aplikaci, která umožňuje živou prezentaci modelu a její následné uložení do samostatně spustitelného souboru (*.exe).

V procházeném modelu lze jednoduše odměřovat reálné rozměry konstrukcí.
V procházeném modelu lze jednoduše odměřovat reálné rozměry konstrukcí.

Standardní postup převodu mezi ArchiCADem a VBE je následující. V ArchiCADu je vytvořen model s příslušnými povrchovými texturami a materiály jednotlivých prvků a ten je pomocí exportního doplňku odeslán do VBE k dalšímu zpracování. Ve VBE je model zobrazen, a to buď pomocí enginu stínovaného OpenGL, nebo globálního osvětlení (pouze ve verzi VBEG). Přičemž s modelem lze následně definovat a uložit také cesty průletů a samostatné pohledy kamer. Z VBE je model uložen do samostatně spustitelného souboru (.exe), který lze již zaslat např. vlastníkovi nebo dodavateli, aby si mohli jednoduše prohlédnout projekt. Rozhraní VBE se skládá z navigačního okna a nabídky. Mezi nimi se přeskakuje klávesou ESCAPE. Toto rozhraní je totožné i pro samostatně spustitelný prezentační soubor, pro jehož prohlížení není potřeba komerční licence VBE.

Orientaci ve scéně dokáže značně zpřehlednit možnost zobrazení půdorysu, který se navíc automaticky aktualizuje dle výšky kamery.
Orientaci ve scéně dokáže značně zpřehlednit možnost zobrazení půdorysu, který se navíc automaticky aktualizuje dle výšky kamery.

SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY

  • Operační systém: Windows XP Professional x32 a x64 Edition, Windows Vista Ultimate, Business a Enterprise Edition
  • Software: ArchiCAD 12 (build 2420) nebo vyšší, Java 6 nebo pozdější potřebná pro spuštění instalace.
  • CPU: Intel Pentium 4 nebo vyšší požadován. Pro plné využití kapacit výkonu ArchiCADu 12 je doporučen vícejádrový procesor.
  • RAM: 1 GB RAM je požadován, 2 GB nebo více je doporučeno pro práci se složitějšími modely.
  • Pevný disk: pro plnou instalaci 1GB. Další 2 GB volného místa pro práci se složitými projekty a 3D vizualizacemi.
  • Monitor: 1024*768 nebo vyšší
  • Grafická karta: doporučená grafická karta kompatibilní s Open GL 1.4 a DirectX 9 s minimálně 256 MB vlastní paměti


Pozn. Pro operační systém počítačů Apple by měl být VBE připraven ještě v první polovině roku 2009.

Příklad nastavení zobrazení modelu

Příklad nastavení zobrazení modelu

Příklad nastavení zobrazení modelu

Příklady nastavení zobrazení modelu

Autor pracuje ve společnosti Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR.
benes@cegra.cz