Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Jak se navrhuje dům snů

Úterý, 19 Květen 2009 14:30

Arcon 3DPoněkud nezvyklým dodavatelem levného softwarového CAD produktu se stala společnost US-ACTION, která podniká v počítačové herní oblasti. Přináší totiž na český trh stavební software – Arcon 3D Home Designer. Program nabízí jednoduchou cestou prakticky každému uživateli počítače navrhnout si dům či byt a své využití může samozřejmě najít i při plánovaní menších úprav v domácnosti.

Musím přiznat, že mi v první chvíli úplně nezapálilo, co znamená jméno firmy Arcon v názvu, a teprve po obdržení produktu jsem si uvědomil, že produkt ArCon ve verzi 9 dodává v současnosti na náš trh společnost SOFTconsult. Ostatně stačí se podívat na web www.arcon3d.cz a porovnáním zjistíte, že máte v rukou nejspíš nějakou ořezanou nebo starší verzi stejného produktu. Pro toho, kdo si koupí 3D Home Designer od US-Action, může být potěšením, že si pořídil tento produkt za 999 Kč, zatímco verze ArCon 9 Profesionál má tzv. list price 35 000 Kč a verze pro malé podnikatele ArCon 9 Small Business "jen" 6 000 Kč.

Plná česká lokalizace?

Marketingové materiály 3D Home Designeru hovoří o plné české lokalizaci softwaru a jediném softwaru tohoto druhu v českém jazyce. Jak však záhy po nainstalování zjistíte, je toto tvrzení poněkud nadnesené, neboť lokalizace je pouze částečná, značně lajdácká, i s pravopisnými prohřešky. Příkladem mohou být anglické názvy typů dveří v databázi výběru, stejně jako většina typů oken (jde o okamžitou nápovědu, která se zapíná a vypíná v nabídce Nápověda pod označením Tipy nástrojů).
Prostě na angličtinu narazíte na každém kroku.

Arcon 3D

Práce se softwarem

Možná se mi budete smát, ale já jsem k 3D Home Designeru přistupoval jako opravdu úplný amatér a začátečník, tedy asi jako většina budoucích majitelů tohoto produktu. Ovládání je sice poměrně jednoduché, ale bez určitých znalostí se neobejdete. A tak pochybuji, že by se s prací v tomto softwaru vypořádal každý, kdo ovládá jen zapnutí/vypnutí počítače e-mail, internet a dejme tomu balíček Office. Určitou výhodu mohou mít uživatelé, kteří už přičichli třeba ke kreslení v Corelu, Paint Shopu Pro a v jim podobných editorech. Přesto je asi nejlepší cestou k rychlému vplutí do úskalí ovládání programu shlédnutí základního naučného videa. Já jsem jedno takové obdržel od US-Action, takže jsem věděl, že mohu začít od stavění zdí. Pak se přidají okna, dveře, případně další patra a střecha.

Přepínáním z 2D plánu do 3D zobrazení můžete okamžitě kontrolovat, co jste „postavili“. Ve 3D je k dispozici nabídka Katalog, ze které technikou drag&drop přetahujete do 3D objektu textury na stěny a podlahy, objekty vybavení, atd. Bleskově tak svoji stavbu vybavíte vším potřebným. Ale i zde můžete občas narazit na problémy.

Žádný učený z nebe nespadl

Toto otřepané přísloví stále platí. Pokud se do programu „zažerete“, pak možná za jeden den vytvoříte něco, co se vám bude líbit a bude pěkné na oko. Nikdo ale nezaručí, jestli vaše stavba bude realizovatelná, splňuje normy a nezhroutí se po první zimě od realizace. Víte třeba, jaká jsou pravidla pro umístění komínů? Já tedy ne.
Milovníci manuálů ocení 332stranovou a českou pdf instruktážní knížku, kde jsou popsány kompletně všechny funkce programu, takže máte možnost si cokoliv zjistit. Já bych uvítal víc naukových videí. Po instalaci jich najdete v místě, kam se nainstaloval program, asi devět. Všechna jsou anglická a jsou pro starší verzi. Proto bych možná raději poradil web arcon3d.cz. Najdete zde také videa, jsou kvalitněji zaznamenaná a základní funkce programů pracují stejně. A kdo ví, možná se vám více zalíbí produkt od SOFTconsultu. Až tak, že nebudete váhat do něho investovat.

Arcon 3D

Podle reklamního letáku 3D Home Designeru, můžete na www.eleco.com/3d_architect stahovat online nápovědu, aktualizace a výuková videa. Nevím, ale já tam žádná videa nenašel. A to je má poslední výtka v této recenzi.

Na recenzi poskytla společnost US - ACTION, s.r.o.

Arcon 3D Home Architect je k dostání v síti kamenných prodejen GameShop, v internetovém obchodě www.gameshop.cz a v široké síti prodejen.


Systémové požadavky:
Windows XP(SP2)/Vista
640 MB volného místa na pevném disku
Omezení verze programu:
maximálně 2 budovy
maximálně 3 podlaží