Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

SOFTconsult řešení pro značky HOBIS, Office Pro, EXNER

Autor článku: Petr Randula   
Středa, 17 Prosinec 2014 13:48

Tags: Architektura | EXNER | HOBIS | Interiér | kancelář | Office Pro | SOFTconsult

Kontrolní vizualizace návrhu kanceláře z ArConuSpolečnost SOFTconsult je v prostředí CAD známá přes svoje aktivity v AEC/CAD software a tvorbě 3D dat pro grafické systémy. Od roku 1997 ale zároveň intenzívně pracuje v oblasti tvorby CD/WEB prezentací a 3D konfigurátorů. V současnosti je uváděn do praxe projekt pro značky kancelářského a manažerského nábytku HOBIS, Office Pro, EXNER.

Propojení internetu a návrhu kanceláře

Projekt pro značky HOBIS, Office Pro, EXNER propojuje website se sortimentem všech značek s 3D konfigurátory. Na website je navázán systém poptávek klasickým systémem e-shop. Inovací pro zákazníky je web planer „Navrhněte si kancelář", v kterém si zákazník zadává svoje potřeby dispozičního řešení kanceláře. Detailní kalkulace a profesionální řešení obchodník vytváří v ArConu po automatickém přenesením z web planeru. Celý systém v průběhu všech procesů si pamatuje výrobní kód výrobku, který přesně definuje vstupní parametry pro výrobu.

SOFTconsult-schema

3D model je základ

SOFTconsult dbá na kvalitu vytvářených 3D modelů. V případě tohoto projektu sloužila za základ data přímo od výrobce. Tato data jsou tradičně detailní více, než je nutné pro aplikování v 3D návrhu, a naopak nemají připravené detaily pro vizuální přesvědčivost. Všechny modely prošly revizí právě z hlediska úrovně detailu, vedle 3D reprezentace bylo vytvořeno kvalitní 2D zobrazení. U vizualizace nábytku je dnes velmi důležité mít k dispozici kvalitní textury povrchů. SOFTconsult zavedl pro své klienty standard 1400×1400 mm navazujících textur, což zajišťuje kvalitní zobrazení a jednoduchou změnu směru let u dřevodekorů. Modely mají vnitřní členění pro změnu povrchů na desky stolu, boky, podnože, kování... Takto připravený model je využit pro 3D grafické formáty a zároveň pro 3D web konfigurátory. Každý model výrobku je vygenerován v tradičních 3D formátech: aco, dwg, max, 3ds, dxf. Tato data slouží jak obchodníkům s kancelářským nábytkem, tak designovým a architektonickým kancelářím. 3D modely pro ArCon (aco formát) mají v sobě obsažené zjednodušené 2D zobrazení výrobku a napojení na cenovou databázi přes modul Soupiska.

Titulní strana internetové prezentace značky ExnerTitulní strana internetové prezentace značky Exner

3D web konfigurátor sortimentu Exner
3D web konfigurátor sortimentu Exner

Moderní řešení website značek HOBIS, Office Pro, EXNER

V tomto odstavci budu nucen odchýlit se od odborných výrazů, na které jsou čtenáři CAD magazínu zvyklí. Website pro zmíněné tři značky jsou vizuálně odlišné, ale vzájemně jsou propojeny. Jedná se hlavně o členění website a propojení poptávkového seznamu. Ten je důležitý jak z hlediska 3D konfigurátorů, tak pro přenos do dalšího zpracování. To je zajištěno formou výrobního kódu, který přesně popisuje každou komponentu výrobku. Website HOBIS – kancelářský nábytek a Office Pro – kancelářské židle jsou z hlediska ovládání a layoutu směrovány stejným směrem. Pro značku EXNER – manažerský nábytek jsme website navrhli v duchu současných web design trendů a v responzivním designu – dynamická změna zobrazení dle zařízení (mobil, tablet, desktop). Hlavní vazbou website na návrhy interiérů jsou 3D konfigurátory výrobku u všech tří značek. Jak to funguje? Vedle klasických informací o výrobku je u kancelářského nábytku potřeba modifikovat povrchy (desky stolu, boky, podnože...), úchytky, zámky. Změna těchto parametrů má vliv na cenu a samozřejmě i na zadání do výroby. Zákazník získá přidanou hodnotu, může si vyzkoušet barevné kombinace a hlavně ty kombinace, které se skutečně vyrábějí. 3D model v rámci website se zobrazuje on-line s možností otáčení modelu, a především lze měnit v reálném čase dle parametrů vizuální zobrazení. Podle parametrů se mění cena výrobku a především na pozadí výrobní kód pro další zpracování (poptávka, grafický návrh, objednávka, výroba). Z technického hlediska je ještě důležité, že obsah stránek a sortimentu je řízen z našeho vlastního redakčního systému.

Internetová aplikace Navrhněte si kancelář – editační režim

Web planer „Navrhněte si kancelář"

Tato aplikace je speciální řešením vyvinutým v SOFTconsultu dle potřeb zadavatele. Původní záměr byl daleko skromnější, než je současná podoba. Zadavatel chtěl jen pomůcku na internetu pro asistentky ředitelů při zadávání představ o nových dispozicích kanceláří. V průběhu vývoje se tato představa ukázala jako moc minimalistická, prakticky se rovnou vyvíjela verze 2. Systém zadávání je řešen formou postupného průvodce krok za krokem. V pracovní ploše si může uživatel užívat funkce zoom a posun kresby ve scéně a další, které zná z desktop aplikací. V prvním kroku uživatel vybere tvar místností a zadá její rozměry. V druhém kroku uživatel přidává stavební prvky: okna, dveře, volné stěny, sloupy. Pro editace stavebních prvků ve scéně jsou k dispozici funkce: parametrické kóty, změny konfigurace stavebních prvků, kopírování, otáčení, vymazání. Ve třetím kroku se vkládají výrobky od všech tří značek. Informace jsou propojeny s databází website (přes redakční systém) a uživatel vybírá z klasického katalogu s náhledy. Každý vložený výrobek lze individuálně konfigurovat, měnit polohu myší nebo parametrickou kótou. K dispozici jsou i klasické uchopovací body s možností „přilepit" výrobek ke stavebním prvkům nebo ostatním výrobkům. Čtvrtý krok zobrazuje návrh ve 3D, zákazník může měnit interaktivně pohledy a provádět hromadně změny povrchů výrobků. Vytvořenou dispozici zašle zákazník vybranému prodejci (přenese se prolink na projekt zákazníka) a prodejce může návrh modifikovat a zaslat zpět zákazníkovi. Přidanou hodnotou pro prodejce je přenos návrhu z web planeru do ArConu a v 3D programu možnost vytvářet varianty dle dispozice zákazníka.

Prostředí ArConu při návrhu kanceláře včetně cenové kalkulaceProstředí ArConu při návrhu kanceláře včetně cenové kalkulace

3D návrh v ArConu a cenová kalkulace

Nasazení ArConu v síti prodejců těchto značek začalo v roce 1998. Za tak dlouhou dobu prošel sortiment řadou změn, ale hlavní cíl zůstal: rychle vytvořit 3D návrh kanceláře za pomoci vyráběného sortimentu. ArCon s modulem Soupiska propojuje 3D návrh s podrobnou cenovou kalkulací a rozpisem nábytku po místnostech. Prodejce může lehce provádět hromadné změny povrchů nebo vybraných výrobků ve scéně. Z hlediska výstupů je důležité 2D zjednodušené zobrazení výrobků s ohledem na přenos do jiných CAD programů. Přidanou hodnotou je načtení zákaznické dispozice z web planeru. Tento nový servis zrychluje komunikaci prodejce a zákazníka.

Výstup cenové kalkulaceVýstup cenové kalkulace

Závěr

Projekt propojení internetových prezentací a 3D návrhu směrem k výrobě je z naší strany rozvíjen v několika obchodních skupinách. Popsané řešení pro značky HOBIS, Office Pro, EXNER je v naší historii výjimečné hlavně tím, že došlo k souladu našich myšlenek a potřeb zadavatele.

www.softconsult.com


Mohlo by vás zajímat: