Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Solidworks a dřevozpracovatelské projekty

Autor článku: Josef Novotný   
Pátek, 12 Červen 2015 00:00

Tags: Architektura | Design | EFICAD | Lanete | Nábytek | SWOOD

SWOOD – integrovaný software pro automatizaci návrhu a výroby nábytku

swood ilustracniSolidworks již sám o sobě umožňuje velmi pokročilý návrh nábytku, kancelářského vybavení, kuchyňských sestav. V tomto 3D CAD softwaru se meze nekladou. Kde představivost konstruktéra končí, tam nastupuje Solidworks. Podívejme se blíže na návrh kuchyňského nábytku.

V samotném Solidworksu lze připravit kompletní výrobní dokumentaci pro jakoukoli skříňku či sestavu kuchyně, můžeme přiřadit různé materiály, dekory a barvy, poté nastupuje modul PhotoView 360, kde jednoduše bez jakéhokoliv speciálního zaškolení uděláme fotorealistické zobrazení. Můžeme tu například přidat vyfotografované pozadí, snadno tak získáme představu, jak bude náš návrh ve skutečnosti vypadat.
swood ilustracni 2

Pojďme však náš návrh pozvednout na novou úroveň, využijme k tomu integrovaný modul SWOOD Design a SWOOD CAM.SWOOD Design a SWOOD CAM jsou dva plně integrované moduly do Solidworks od francouzské společnosti EFICAD. Tito vývojáři našli cestu, jak celý proces více zautomatizovat a ulehčit. Pomocí tohoto nástroje lze vysoce zefektivnit návrhy sestav nábytku a zautomatizovat přípravu jejich výroby. SWOOD nabízí všem uživatelům zcela novou úroveň práce, velkou pružnost v návrzích, tím myslíme zejména rychlé a bezchybné změny, schopnost reagovat na přání zákazníků bez rozdílu, zda jste malá, nebo velká firma.

swood 1

A co nám vlastně přinese kvalitní a rychlý návrh? Především odstraňuje chybovost a následnou zmetkovitost výroby, což nám přináší velké finanční úspory. SWOOD Design je velmi efektivní nástroj pro návrhy kuchyňských a nábytkových sestav. Pomůže jednak s rychlejším návrhem, ale i s jednoduchým přidáváním: spojovacích prvků, kování, mechanických prvků (např. tlumičů nebo dorazů). Vše probíhá poloautomaticky na základě knihovních prvků, desek (s kontrolou směru vláken a tloušťky). Díly se samy přizpůsobují rozměrům nebo nacházejí správné vzdálenosti. Důležitou částí SWOOD Designu je výrobní dokumentace včetně seznamu polotovarů k objednání. Vytváření nábytkových sestav či jejich rozměrových variant již nemůže být jednodušší. K samotné výrobě využijeme modul SWOOD CAM.

SWOOD CAM pracuje se všemi CNC stroji, které jsou specializované na opracování dřeva ve výrobě nábytku. Rozhodně nebudeme omezeni pouze na konvenční obráběcí stroje. Hravě zvládá práci se specifickými technologiemi pro tuto výrobu, jako jsou olepovací stroje, vícenásobná vřetena, vícenásobné obráběcí hlavy, vrtací agregáty, vodorovná vřetena, skládané tvarové nástroje, stavitelné vakuové upínky, laserové zaměření, odsávání, automatická regulace rychlosti podle směru vláken, frézování drážek nebo profilů, řezání pilou ve všech osách, upnutí a obrobením více dílů a deskovým hospodářstvím. Výstup je na NC stroje typu Biesse, SCM, CMS, Homag Weeke, Masterwood a podobné.

swood 2

O společnosti EFICADEFICADH 400

Byla založena v roce 1989. EFICAD začal svůj CAD/CAM s výukovými produkty ve strojírenském odvětví. V roce 1991 získala EFICAD firma SCM proto, aby přinesla konkrétní CAM řešení pro jeden z prvních NC routerů, který byl instalován ve Francii.

S rostoucím zájmem o zpracování dřeva začaly být realizovány konkrétní technologie tohoto odvětví v našem CAM systému. Od té doby EFICAD pomáhal zpracovatelům dřeva při výrobě oken, dveří, schodů, nábytku a mnoha dalších produktů a zůstával v kontaktu s nejnovějšími technologiemi, jako je číslicově řízený pracovní stůl, který programuje od roku 2007.

14 let jako partner Solidworksu

EFICAD a Solidworks začaly své partnerství v roce 2001 s EFICNSW, strojírenským CAM softwarem, který je nyní prodán do více než 2000 míst ve Francii. V roce 2009 se k řešením Solidworksu připojil také SWOOD.

Autor pracuje ve společnosti Lanete.


Mohlo by vás zajímat: