Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Krása transmisního pohybu

Autor článku: Karel Heinige   
Úterý, 23 Únor 2010 10:36

Tags: Design | Výstavy

lagneau1.jpgBrněnska nákupní Galerie Vaňkovka byla v září loňského roku ve znamení pohyblivého kartónového světa obřích mechanických strojů i zcela malých pohyblivých sošek, chaloupek a jiných výtvorů. Někdo kolem instalovaných exponátů procházel bez povšimnutí zaujat pouze sám sebou či vytyčeným úkolem. Jiní se zastavovali, četli popisky u jednotlivých exponátů, fotografovali, další sledovali pohyb papírových pásů a kol, proplétajících se mezi jednotlivými poschodími pasáže, z pohodlí sedaček a stolků s naservírovanou kávou či zákuskem, hamburgerem, kuřecími kousky nebo dalšími pochutinami.

Obří mechanické stroje ve Vaňkovce představil francouzský umělec Bernard Lagneau pod oficiálním názvem „Bernard Lagneau – Lieux Mécanisés, Pohyblivé kartónové světy“. V České republice se tak prezentoval vůbec poprvé. Po celém světě již ale vytvořil více než osmdesát obřích kartónových konstrukcí, kromě mnoha míst ve Francii s nimi navštívil například také Německo, Švýcarsko, Maďarsko a Polsko. Podle oficiálních informací se nechává inspirovat architekturou daného místa, a jeho díla jsou proto vždy originální a zcela odlišná. Své pohyblivé světy výtvarník přizpůsobuje prostoru i v průběhu výstavy, hlavně v nočních hodinách, kdy exponáty „odpočívají“. Stále přidává nové prvky a přetváří své dílo podle proudění návštěvníků do posledního dne, což podtrhuje neopakovatelnost a osobitost každé z jeho výstav.

„Jsme pochopitelně velmi šťastní, že se tuto světoznámou výstavu podařilo uspořádat poprvé v České republice právě v našem nákupním centru. Lagneauova díla jsou vždy jedinečná, originální a neopakovatelná. Pevně věřím, že si lidé tuto nejvýznamnější expozici letošního roku nenechají ujít a přiláká do naší galerie davy návštěvníků, “ uvedl Martin Kondrát, ředitel Galerie Vaňkovka.

lagneau4.jpgNávštěvníci nákupního centra měli možnost sledovat umělce a jeho sedmičlenný tým přímo při instalaci výstavy, která se rozrostla po celé ploše Galerie Vaňkovka. Tým Bernarda Lagneaua začal s instalací expozice 1. září, přičemž práce probíhaly jak za plného denního provozu nákupního centra, tak v noci. Konstrukce gigantických objektů, často několik desítek metrů dlouhých i vysokých, je tvořena pouze z kartónů a řemenů poháněných elektromotorem. Základním materiálem je vlnitá lepenka, ze které jsou vytvářeny trubky, kliky, „bubny“ až do průměru 200 cm, ozubená kola a řemeny. Většina použitého materiálu se po skončení brněnské výstavy využije na další umělcova díla a výstavy, ostatně už na brněnské výstavě byly použity součástky z dřívějších výstav, jak můžeme zjistit třeba porovnáním s fotografiemi z budapešťské výstavy v nákupním centru Árcád v roce 2003.

„Kartón nabízí nekonečnou variabilitu, což je podstatou mých děl. Tvořím na nejrůznějších místech. Rád pracuji pod širým nebem, ale také na nádražích či ve výrobních halách. Do nákupních center umísťuji své objekty často, protože jsou pro mne zajímavé svou velikostí a množstvím lidí, které jimi prochází. Jsem zvědavý, jak bude má expozice v České republice vnímána,“ sdělil francouzský výtvarník Bernard Lagneau.

lagneau3.jpgWorkshop s umělcem
Výstavu gigantických kartónových strojů v Galerii Vaňkovka ozvláštnil 4. září netradiční workshop. Bernard Lagneau na něm představil zájemcům své dílo ve Slévárně. Výtvarník diskutoval s přítomnými a osobně provedl účastníky výstavou. Workshop rovněž nabídl návštěvníkům příležitost vytvořit vlastní kartónové stroje. Studenti výtvarných škol pod vedením umělkyně Andrey Štekrové se nechali inspirovat dílem Bernarda Lagneaua, který v závěru workshopu zhodnotil jejich snahu, a vytvářeli objekty z kartónu a provázků. Lagneau se na díla mladých umělců těšil, protože si cení jejich kreativity a neotřelého pohledu na svět, jak sám řekl. Byl zvědavý, jak se studenti zhostí svého úkolu a jaká díla z kartónu vytvoří. „Mladí lidé jsou průbojní a nebojí se ptát, proto se těším rovněž na zajímavou diskusi.“

Doprovodná tipovací soutěž
Protože lidé jsou soutěživí, mohli si v průběhu trvání výstavy na infostánku v přízemí Galerie Vaňkovka vyzvednout hrací kartu a napsat svůj tip, kolik kilogramů kartónů se spotřebovalo v rámci přípravy výstavy Lieux Mécanisés – Pohyblivé kartónové světy. Soutěže se zúčastnilo téměř 2000 lidí a správná odpověď byla 1226,5 kg. Na prvních třech místech skončili Petr Odstrčil, Bzenec, Radomíra Šilcová, Brno a Jiří Hampl, Želešice. Výherci byli odměněni dárkovými poukázkami v hodnotách 5000, 2000 a 1000 Kč.

lagneau2.jpgBernard Lagneau se narodil 27. března 1937 v Courbevoie ve Francii. Pracoval jako grafik a ilustrátor knih. Do roku 1992 pobýval a pracoval v Paříži, posléze v jižní Francii ve městě Luc-en-Diois (Drôme). Jeho práce jsou již řadu let vystavovány po celém světě. Od roku 1970 vytváří gigantické instalace, které se převážně skládají z vlnité lepenky, kol a pásů. Lagneau pro svá díla využívá různých výstavních prostor, muzeí, nákupních center i továrních hal. Často své objekty umisťuje pod širé nebe, jedno z nejimpozantnějších děl vytvořil na největší duně v Evropě v Pyla u města Arcachon.


Mohlo by vás zajímat: