Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Přehled CAE v roce 2009

Autor článku: Derrek Cooper   
Čtvrtek, 18 Březen 2010 09:46

Tags: CAE

cae_derrek.jpgPoukážu na zjevné a uvedu, že rok 2009 byl pro mnohé brutálním. Mnoho organizací se zpytováním kousku duše a rýpáním se v něm pokoušelo znovu objevit samy sebe. Doufejme! My z CAE a CAD průmyslu se moc nelišíme. I když podnikání je pomalejší než obvykle, očekávání nikdy nebyla vyšší. Je zajímavé, jak velký počet organizací po mnoho měsíců tiše našlapoval a nyní začíná ukazovat své tváře a některé velké, velké plány. Pojďme se podívat na některé z nosných témat roku 2009.

Bitvy přímého modelování
Přímé modelování bylo jedním z větších témat, které v posledních pěti letech MCAD trh zasáhlo. Chlapci ze SpaceClaimu pronikli na trh kázáním koncepce jako další potřeby od časů lámání chleba. Je zajímavé, že pobrali pěknou dávku kritiky od „tradičních“ parametrických fanatiků. Ale rok 2009 viděl přeběhy k vítězným stranám u všech hlavních MCAD prodejců. Někteří se zcela vyčerpali a jiní mají integrované přímé modelování do velmi úspěšného parametricky založeného systému.

autodeskmafusion.jpgsiemensmast.jpg

Autodesk má Fusion

Siemens má Synchronní technologii

ptcmacocreate.jpg spaceclaim.jpg
PTC má CoCreate

Multidotykovou technologií povyšuje SpaceClaim
přímé modelování na vyšší úroveň

Ve skutečnosti nevěřím, že jsme opravdu viděli začátek, kdy tato technologie dobude konstruktérskou komunitu. Nemyslím si, že se někdo ptal, kde jsou zřejmé výhody možnosti modelovat a upravovat geometrii odkudkoli. Koncept je stále poměrně nový a poněkud nebezpečný pro masové přijetí. Mám pochybnosti, že se letos budou dít v této aréně nějaké velké věci.

Předem prováděné simulace
Oblast, která byla v posledních dvanácti letech blízká a drahá mému srdci. Věřil jsem jí od samého počátku.
Zdá se to tak jednoduché. Podrobit svůj stávající 3D model předem opakovaně simulacím ve fázi raného návrhu, dokud nezískáme optimální návrh, a ten poté fyzicky otestovat a ověřit. Redukuje se návrhový cyklus, snižuje se možnost neúspěchu, atd. Ale tento koncept je stále pomalý na to, aby byl přijat.
V roce 2009 jsme v této oblasti zaznamenali velké pokroky. Jak Solid Edge, tak Inventor mají vestavěná FEA řešení. Významnější zprávou je, že obě společnosti, Siemens i Autodesk, mají mnohem obsáhlejší plány, pokud jde o simulace, nad rámec jednoduchého vestavěného řešení. Obě jsou několik let pozadu za produktem Pro/Mechanica a za chlapci ze SolidWorks, ale jasně odhalují tento koncept celé skupině nových inženýrů.
Computational Fluid Dynamics (CFD – jedno z odvětví mechaniky tekutin) se nyní stává zdomácnělým názvem. A býval to tak děsivý termín, že o něm byli schopni diskutovat pouze nejpodivínštější z podivínů. A nyní vidíme, že jde o nejrychleji rostoucí trh v CAE. ANSYS to potvrdili a proměnili se ze skalní firmy strukturálních simulací v CFD firmu akvizicí Fluentu.
Na opačném konci spektra my v CFdesignu měníme způsob, jakým lidé interagují s CFD. Pokračujeme v zaměření na inženýry konstruktéry a ukazuje se znovu a znovu, že CFD může přispět k redukci množství fyzických prototypů úsporou v oblasti chyb a podporou inovací. Ale ještě důležitější je, že vše může být řízeno rodinou konstruktérů a nemusí to být pouhý analytický nástroj. Zavedení prostředí multiscénářové konstruktérské studie otevírá stavidla tomu, co mohou konstruktéři s CFD dělat.

Akvizice Goliášů
Je jakousi obrovskou slavností lásky, když každý si kupuje každého. To, co kdysi bylo poměrně širokou krajinou malých softwarových firem, se nyní samo zužuje na pár monster. ANSYS se etabloval jako eso v soustředěném obchodu se simulacemi. Zatím je to dobré, co se týče jejich postavení na trhu (rozumné ceny akcií), ale mají před sebou běh na dlouhou trať. Udržovat specializované uživatelské základny každé akvizice šťastnými není jednoduchá záležitost. To sahá daleko za hranice ceny akcií. Pokud nejste opatrní, riskujete ztrátu své nyní tak nafouklé specializované uživatelské základny. Čas ukáže.
Autodesk také udělal seriózní posun do simulací akvizicí společností Algor a Moldflow. Zajímavá kombinace přinejmenším kompletního konce spektra. Ale v perfektním chování Autodesku se nic neděje bez dobře vypočítaného plánu. Z mého pohledu se integrace zdá pomalá, ale z rozhovorů s některými vyššími představiteli Autodesku vyplývá, že vše by mělo být na dobré cestě. Po rozhovorech s některými oddanými uživateli na Autodesk University 2009 (AU2009) bych řekl, že jejich hodnocení není daleko od pravdy.
Dassault, jak se zdá, hraje v poslední době šachovou hru. Dělá velmi pomalé, ale údajně strategické tahy. Mám na mysli DS jako celek. Myslím, že kluci v SolidWorks vždy zvyšují laťku. Ale větší V6 iniciativa mne mate. Myslím si, že koncepčně to má nějaký potenciál, ale ať se propadnu, jestli můžu vysvětlit, o co přesně jde. Zveřejnil bych na You Tube video, které to vysvětluje, ale nemohl jsem najít nic, co by dávalo smysl. Sledujete-li DS, rád bych napsal posudek o V6, ale potřebuji někoho, kdo by mi to vysvětlil. Tím jsem si jistý.

Apple vstupuje do hry
Tuny a tuny fám o tom, kdo podporuje platformu Apple. Původně jsem si myslel, že jde o snůšku reklamních triků, ale zdá se, že u všech se dostává do hry. Macy byly všude na AU2009, spousta fám na PLM Worldu a teď jsem nervózní z odezvy na SWW2010. (Článek vznikl ještě před SolidWorks Worldem 2010 – pozn. red.) Musím se přiznat, že jsem skeptický. Myslím, že Apple vyrábí některé pěkné výrobky, které se docela dobře vezou na vlně zájmu. Ale komunity konstruktérů jsou z úplně jiného těsta, nemají tendenci se rychle stát fanoušky. Jistě, existují výjimky, ale cena hardwaru může být pro Apple příčinou pádu pro masové přijetí v konstruktérských firmách. Předpovídám, že uvidíme pomalé (možná stejnoměrné) přijetí mladými pokročilými uživateli, to je tak zatím vše.

Oblačná předpověď
Zdá se, jako by se všichni připravovali na „mrak“. Každý ho má na radaru, ale jen málokterý do něho skočil rovnýma nohama. Jak jsem psal z AU2009, Carl Bass byl asi tak adresný jako jakýkoliv úředník, kterého jsem viděl uvádět velkou podívanou. Zdá se logické, že „cloud“ budeme považovat za jeden z rychleji rostoucích trendů v CAE. Velkou otázkou je, zda to vydrží. Správa dat a spolupráce se jeví jako velmi jednoduché. Ale stoje na straně simulací mám podezření, že výpočetní výkon bude největší „ránou za babku“.
Problémem je uživatelská praxe. Všichni se shodneme, že běh na clusteru v cloudu je rychlejší, ale implementace rychlost ihned vysaje. Šířka pásma se konečně stává spolehlivou, ale myslet si, že mám „sílu na obloze“, není součástí mainstreamového workflow. Myslím, že slavná změna proběhne v blízké budoucnosti.

Mobilní inženýrství
Není pochyb, že iPhone změnil způsob, jakým lidé vnímají mobilní výpočetní techniku. Zdá se, že jedinou správnou věcí v roce 2009 bylo utíkat a vytvořit iPhone aplikaci pro váš produkt. Dassault to udělal. Autodesk to udělal. Původně jsem myslel, že jde jen o módní výstřelek. Ale teď si myslím, že bude v našich konstruktérských životech hrát čím dál větší roli. Pravděpodobně ne ve formě, která dnes existuje, ale faktem je, že lidé jsou dnes se svými telefony propojeni více než kdy jindy. Nepochybně budou přirozeně rozptýlení v CAE prostoru. Potenciál je nekonečný. Je zřejmé, že skicovací nástroje a přístupy ke kresbám budou standardem. Ale interakce se simulacemi bude mít zásadní význam. Modely budou stále větší a do „oblak“ bude tlačeno více výpočtů, takže bude větší potřeba monitorovat, ovlivňovat a publikovat při současném růstu surových dat.

Sociální média zde zůstanou
Ano, dokonce i technici jsou tweeteři a blogeři a dokonce i facebookři. Zdá se to být velmi neinženýrské, být tak sociální. Ale jsem přesvědčen, že přijetí těchto nástrojů bude i nadále narůstat. Možná ne nástrojů, jak je známe dnes, ale neexistuje jiná skupina rozmanitější, umíněnější a více toužící po poznání než konstruktéři.
PTC šla tak daleko, že razí frázi „Sociální rozvoj produktů“. Vím, že je to docela do očí bijící, ale nemyslím si, že jsou daleko od pravdy. Koncepčně, to znamená, že realizace bude klíčová.
Jak mnozí z vás víte, jsem velký fanoušek Twitteru, Facebooku, LinkedInu, Flickru a You Tube. Je to pro mne více než móda, je to součást mého osobního a profesního života. Klíčem je prostě být spojen s těmi kolem sebe. Pokud jde o sociální média, je výzvou probrodit se kravinami. Mnohá z nich jsou zahlcena, nevíte, kde začít, a neměli byste být obtěžováni. Co vám mám říkat? Udělejte si čas, otevřete svou zónu pohodlí a zjistěte, co je tam venku. Možná vás překvapí, že tam existují nástroje, které vám skutečně pomohou udržet krok s dobou a komunikovat se světem, o kterém byste jinak nevěděli, že existuje. Začátečníkům doporučuji článek Jeffa Watterse na webu Life Upfront (www.lifeupfront.com/2009/12/27/unsuckifying-social-media).

Na závěr
Výše uvedené je jen malým kouskem toho, co se stalo v roce 2009. Vzrušující na této části je, že mnohá ze zmíněných témat jsou v našem světě poměrně nová. CAE je v posledních několika letech na stálém vzestupu výkonem a uživatelskými zkušenostmi. Tato témata stále mílovými kroky rostou, ale to se od nich očekává. Opravdoví vizionáři se myšlením liší od ostatních, nedbají na nesnáze a nepohodlí.
Osobně jsem s tím zcela smířen.

O autorovi
Sám sebe charakterizuje jako strojního inženýra posedlého technologiemi. Je produktovým manažerem pro CFdesign a pracuje ve virtuální kanceláři ve Philadelphii, PA USA. Provozuje vlastní webové stránky s hlavičkou The Virtual Engineer. Mimo technologie je zaníceným stoupencem FC Liverpool a kapely Phish.
www.derrekcooper.com


Mohlo by vás zajímat: