Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

3D modelování s Autodesk Inventorem 2011

Autor článku: Karel Heinige   
Pátek, 26 Březen 2010 09:24

Tags: Autodesk | Simulace | Software | Vizualizace

ai_boxshot1012.jpgJedním z řady nových softwarových produktů, které připravil Autodesk s označením 2011, je Inventor  2011. Přináší vlastnosti, které pomohou uživatelům pracovat se skutečnými digitálními prototypy. Přesné digitální prototypy pomohou výrobním společnostem rychleji a efektivněji uvádět na trh lepší a technologicky vyspělejší produkty. Inventor 2011 nově definuje jednoduchost používání. Inženýrům, kteří navrhují, vizualizují a simulují své produkty, nabízí jeho zcela nové návrhové prostředí velké výhody.
Produktovou řadu Autodesk Inventor 2010 tvoří následující aplikace:
  • Autodesk Inventor – Umožňuje uživatelům ve výrobních firmách přejít z 3D na digitální prototypy, s jejichž pomocí mohou digitálně navrhovat, vizualizovat a simulovat své výrobky.
  • Autodesk Inventor LT – Posouvá produktivitu při navrhování o třídu výš s účinnými a cenově dostupnými funkcemi pro 3D navrhování na úrovni součástí, které zkvalitňují komunikaci a podporují pracovní postupy s digitálními prototypy.
  • Autodesk Inventor Professional – Definuje konstrukční a konfigurační pravidla a automatizuje tvorbu výrobků navržených nebo přizpůsobených na zakázku.
  • Autodesk Inventor Simulation – Poskytuje integrované simulační nástroje na trhu, včetně nástrojů pro výpočty a simulaci tlaků, průhybů a posunů. Ty umožňují konstruktérům optimalizovat a ověřovat digitální prototypy před předáním návrhu do výroby.
  • Autodesk Inventor Tooling – Nabízí komplexní, integrovanou funkčnost pro tvorbu plastových vstřikovacích forem přímo z modelů nebo plastových dílů aplikace Inventor.
Novinky verze 2011
Nová zkušenost při navrhování
  • Autodesk zásadně zdokonalil proces konstrukčního navrhování pomocí principů přímé manipulace. Nové modelování dílů přímou manipulací nabízí kontinuální pracovní postup, který nejen pomáhá urychlit návrh, ale také podporuje větší kreativitu. Díky přímé manipulaci je možné ovládat veškeré vstupy potřebné pro příkaz právě v místě, kde uživatelé přímo mění geometrii. Tzv. dynamické zadání v prostředí náčrtu rovněž pomáhá konstruktérům kreslit volněji a přímo, bez přerušení tvůrčího procesu.
  • Novinkou v softwaru Inventor 2011 je výrazně jednodušší metoda sestavování návrhu z komponent. Uživatelé mohou nyní snadno manipulovat součástmi pomocí nového nástroje Assemble, který funguje podobně jako Osnap z aplikace AutoCAD. Díky tomu lze snáze přesouvat součásti bez nutnosti zabývat se vazbami sestavy, což umožňuje uživatelům rychle zkoušet alternativní uspořádání sestav.
  • Návrhové a automatizační nástroje založené na pravidlech urychlují práci na návrzích automatizací běžných úkolů. Obsahují plně integrovanou technologii iLogic, která každému uživateli aplikace Inventor dramaticky zjednodušuje navrhování založené na pravidlech. I uživatelům s minimálními nebo nulovými zkušenostmi s programováním umožňuje snadno zachytit a vložit konstrukční a produktové znalosti přímo do virtuálních modelů.

ai_directmanipulation1012.jpg

Vizualizace

  • Inventor 2011 s výrazně zdokonalenými vizualizačními funkcemi přináší špičkovou odbornost Autodesku v oblasti vizualizací návrhů. Pomůže uživatelům lépe koncepčně zpracovávat a komunikovat návrhy. Vizuální zobrazení nyní ve výchozím pracovním prostředí nabízí výrazně lepší stínování, osvětlení a vlastnosti materiálu, takže uživatelům ve všech situacích poskytuje realističtější znázornění jejich návrhů.
  • Knihovna vizuálních materiálů byla podstatně rozšířena, aby uživatelé mohli zobrazovat své výrobky ještě přesněji. Vyšší rozlišení textur při následném renderingu znamená, že návrháři mohou s vedením a zákazníky sdílet obrázky ve vyšší kvalitě.
  • Pro další zlepšení vizuální zkušenosti nabízí Inventor vylepšené řízení osvětlení a jeho stylů, jež poskytuje možnost zvýraznit určité aspekty návrhů.

ai_visualization_feat1012.jpg

Snadno použitelné simulace

  • Výkonné simulační nástroje softwaru Autodesk Inventor 2011 ještě více usnadňují vytváření a ověřování různých variant návrhů. Nový Průvodce simulací provádí uživatele postupem definování nejlepšího scénáře, který bude věrně reprezentovat konkrétní zátěže nebo interakce. Zpřístupňuje simulaci i novým a příležitostným uživatelům, neboť jim pomáhá nastavit zatížení, omezení a kontakty, generovat a interpretovat výsledky.
  • Simulační nástroje také umožňují konstruktérům rychle a efektivně simulovat chování modelů nosných konstrukcí pomocí Analýzy rámu. Analýza rámu plně integrovaná s Generátorem rámů nabízí ucelené prostředí pro digitální prototypování.
  • Software Inventor 2011 nabízí možnost graficky zobrazit vzduchové pasti a linie svaru podložené výsledky analýz z aplikace Moldflow. Zobrazení vzduchové pasti a ukazatelů linií svaru ve spojení s výsledky simulace pomáhá uživatelům lépe pochopit vliv jejich návrhářského rozhodnutí. Srozumitelněji naznačuje příčiny problémů spojené s formou.

Mohlo by vás zajímat: