Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

SolidWorks Electrical

Autor článku: Martin Dočkal   
Čtvrtek, 05 Březen 2015 16:55

Tags: ECAD | Electrical | Lanete | routing | Rozvaděče | Software | SolidWorks

SolidWorks ElectricalO kreslicích elektroprogramech toho bylo napsáno již mnoho, o úspoře času, kompletní dokumentaci, o automatickém generování, křížové referenci, bohaté knihovně přístrojů a zařízení či o pokročilé inteligenci. To je jen malé připomenutí toho, jak může software posloužit v naší práci. SolidWorks Electrical Schematics, elektrické vedení, se kterým se neztratíte na cestách, doma, v kanceláři či na montáži. Takto bych uvedl software, o kterém vám chci napsat. Když zavzpomínám u dobových fotografií na svého předka, který stavěl sloupy elektrického vedení, říkám si, jak mnoho si jeho práce vážím a jak bych mu mohl práci ulehčit.

Doba se vyvíjí, jakož i společnost Dassault Systemes SolidWorks Corp., která přichází s produktovou řadou SolidWorks Electrical Schematics 2D, 3D a Professional, který umí spojit mechanickou a elektrickou část návrhu. Oboustranná provázanost zaručuje plynulost práce pro konstruktéra i elektroprojektanta. O tom svědčí i to, že obě oddělení pracují se stejnou strukturou projektu a jakákoliv změna je okamžitě vidět pro obě strany v reálném čase. To zaručuje aktuálnost dat a informací, které můžete použít z jedné knihovny díky jednotné platformě při zachování konzistence. Máte-li archív dokumentů či právě pracujete a listujete vaší stávající dokumentací nebo hledáte nové možnosti pro multifunkční výkonný software na trhu, našli jste. Databázový systém SolidWorks Electrical Schematics najde uplatnění v průmyslové automatizaci, energetice, MaR, u výrobců strojů a všude tam, kde je třeba kvalitní projekt a elektrodokumentace. Zde je cítit jeho komplexnost a robustnost. Elektrické sloupy vám sice nepostaví, nicméně zkvalitní a zjednoduší práci elektroprojektantům a konstruktérům.

Příklady uplatnění

SolidWorks Electrical - buben s návinemV roce 2014 jsem se setkal s firmou, která vyrábí bubny pro navíjení elektrických kabelů. S úžasem jsem sledoval výrobní proces a pochopil, jak je důležitá předvýrobní dokumentace pro kvalitní produktivitu práce. Tím bych chtěl demonstrovat vlastnosti robustního systému SolidWorks a jeho produktových řad v jednom uživatelském prostředí. V systému SolidWorks můžete vytvářet 2D výkresy, 3D modely, jako např. náš zmíněný buben či sestavy nebo technologické celky; a co více, ptáte se? Představte si, že máte plně navinutý buben drátu či kabelu a nyní přemýšlíte, kolik budete potřebovat odmotat pro montáž. SolidWorks Electrical Schematics umí spočítat, jakou délku elektrického vedení budete potřebovat pro vaše elektroschéma, jakou při modelování 3D rozváděče, sestavy či technologického celku. V případě, že modelujete v prostředí 3D, můžete vykreslit elektrické svazky či vedení přímo ve vašem modelu – např. lokomotivy, stroje, automobilu, traktoru, letadla, výrobní linky, na robotizovaných pracovištích atd. 3D parametrický modelář SolidWorks vstoupil rokem 2014 již do svého 22. vydání a já pevně věřím, že tohoto čísla a dalších pokroků se dočkáme i v případě SolidWorks Electrical Schematics, který je na trhu několik let, a to při zachování jednoduchosti. To mi dává pocit jistoty, že pokud se rozhodnu pro SolidWorks Electrical Schematics již nyní, mám z hlediska investice vydlážděnou cestu pro rentabilitu podniku a ulehčenou (věčnou) manuální práci. Hra je důležitá součást života už od útlého dětství, která nás stimuluje k pohybu vpřed. Pojďme se tedy hýbat s možnostmi, které pro vás SolidWorks Electrical Schematics nabízí.

Vlastnosti a charakteristiky

SolidWorks Electrical SchematicsNa závěr bych chtěl shrnout několik charakteristik a vlastností od automatického generování projektové dokumentace, zachování manuální práce, podpory opakovaného využití již navržených elektrických okruhů, integraci systému a kabeláže, využití architektury databáze SQL, přímý import stávajících DWG a DXF symbolů včetně atributů a návazností, plně automatizovaný výstup do PLC schémat, možnost širší spolupráce a synchronizace mezi návrhy elektrických a mechanických systémů přes eliminaci skrytých nákladů, snížení výrobních chyb a „zmetků" až po spokojeného zákazníka a obchodního partnera při zachování zdravého rozumu během práce s programem.

Pro jaký návrh použijete SolidWorks a SolidWorks Electrical

Se SolidWorks Routing můžete například vymodelovat návrh elektrických svazků, vytvářet ploché kabely, využít funkce trasování pro určení délky vodičů a mnoho více.

Navštívil jsem firmu, která vyrábí elektrické svazky a jako výkresovou dokumentaci využívá konektory s barevným označením svazků připojených na svorkovnici. V mnoha ohledech toto může být dostačující.

Se SolidWorks Electrical můžete vytvořit k danému konektoru elektrický obvod pro plnohodnotnou dokumentaci. Tím chci demonstrovat možnosti, které přináší propojení a komunikace mezi elektromechanickými částmi. Umožňuje ověřit elektrické součástky ve 3D a zajištění nutného prostoru. K dispozici je možnost stažení 3D modelů z webových stránek, jako například 3D ContentCentral.

SolidWorks Electrical je silný nástroj pro vaši práci, ať děláte rozvody na akubloky s řízením, solární panely na střeše, přípojky, rozvaděče, rozvody závlahového systému, čerpadla, kabeláž k motorům nebo další.

K dispozici je knihovna obsahující přístroje a zařízení v počeštěné verzi od výrobců jako například OEZ, Eaton, Schneider.

SolidWorks Elexctrical Web 3D ContentCentral

Pozvánka

Jestli jste dočetli mé řádky až sem, děkuji a tímto vás chci pozvat na semináře, školení či prezentace, které pro vás společnost Lanete nabízí. Pro další informaci můžete využít vašich stávajících kontaktů na zaměstnance společnosti, naši infolinku či web www.lanete.cz. Co pro vás můžeme udělat více? Přeji šťastnou ruku při výběru softwaru pro tvorbu vaší projektové dokumentace, která je automaticky generována.

Autor pracuje ve společnosti LANETE.


Mohlo by vás zajímat: