Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

SolidVision World 2008

Středa, 25 Únor 2009 14:52

Tradiční a tento rok již jubilejní desáté setkání uživatelů SolidWorks a SolidCAM a zákazníků společnosti SolidVision se konalo v Mílovech v OREA hotelu Devět skal ve dnech 13. a 14. května. Od brzkého rána přijížděla auta účastníků, kteří pak přicházeli do vstupní haly, kde přecházely oči z červených triček pořadatelů.

První na řadě bylo ubytování a pak malý „bobřík“ paměti, který spočíval v objednání si večerního menu a večer pak bez zmýlení nahlášení toho, co si kdo objednal, obsluhujícímu personálu. Krásné a slunečné ráno spíš zvalo do přírody, ale v čase zahájení bylo slunce nahrazeno mraky a docela slušným deštěm. A tak nakonec si asi stovka delegátů setkání a hostů dala říct a raději zaplnila konferenční sál, kde s malým zpožděním byl zahájen hlavní program. Ten oproti minulým ročníkům doznal změn. Především byl natažen na 2 dny a převzal tak trochu model velmi úspěšných konferencí SolidWorks World. Což v praxi znamenalo dopolední společné přednášky pro všechny a odpolední specializované workshopy dle výběru.

První den dopoledne

Hlavního slova se ujal Hynek Horák, ředitel společnosti, který všechny uvítal, seznámil s programem a také s nezbytnými čísly, za kterými se skrývaly úspěchy společnosti v posledních letech, část letošního roku nevyjímaje.

Jistou podobnost programu s náplní veleúspěšné akce SolidWorks World neopomněl zdůraznit ve své následující prezentaci hostující zástupce společnosti SolidWorks Zdeněk Bašta. Ten také seznámil účastníky s oficiálním počtem prodaných komerčních licencí programu SolidWorks v České republice a s tím, že téměř polovinu z nich prodal právě pořadatel setkání. A když to půjde tak dál, tak by zanedlouho mohlo být místo stovky účastníků třeba 450, což by byla celá jedna desetina letošního SolidWorks World 2008 v americkém San Diegu. Zdeněk Bašta také vyzval přítomné, aby se zapojili do beta programu SolidWorks 2009 a přispěli tak svými poznatky a zkušenostmi k odladění ostré verze, která se chystá na podzim tohoto roku.

Ve společném přednáškovém programu našly dále svoje místo příspěvky o 3DVIA Composeru, PDMWorks nebo COSMOSWorks, nebo praxe použití reverzního inženýrství ve společnosti Cutisin. Prezentace této části programu se ujala specialistka společnosti SolidVision na 3D skenování, paní Věra Fišerová, jejíž články jste už mohli číst v našem časopisu, a také Josef Trojan z Cutisinu. Cutisin je tradičním výrobcem a dodavatelem širokého sortimentu obalů na masné, drůbeží a mlékárenské výrobky. V současné době je nejvšestrannějším dodavatelem obalů s velkou výrobní a úpravárenskou kapacitou v České republice. Ve výrobě zde používají nerezový díl nazývaný „zobák“. Jeho jediný kus vyrobili téměř „na koleně“, a to za pomoci drátové řezačky u externí firmy, doma pak frézováním, broušením, pilováním a svařováním. Tak získali funkční prototyp, jenže jak nyní výrobu zopakovat, když „zobáky“ jsou potřeba při nasazování dalších strojů do výroby a je potřeba mít také náhradní díly? Cesta k získání modelu v SolidWorks nebyla jednoduchá, ale nakonec se podařila a dnes si mohou v Cutisinu vyrábět „zobáky“ bez problémů a jeden jako druhý.

Odpolední semináře a ModelMania

V odpoledních programech jistě měli mnozí účastníci trochu dilema, neboť na mnohé současně probíhající prezentace by se potřebovali naklonovat, aby mohli shlédnout vše, co by je zajímalo. Vždyť posuďte sami, výběr, který museli provést už při podání přihlášky na konferenci, byl z následujících odborných seminářů:

  • Práce s velkými sestavami
  • Pokročilé modelování plechových dílů
  • Navrhování forem v SolidWorks
  • Jak na konfigurace a stavy zobrazení
  • Rámy a konstrukce z profilů efektivně
  • Úvod do plošného modelování
  • Výhody nasazení systému správy dokumentace (PDM)
  • Příprava výroby pro CAM a změnové řízení
  • Tipy a triky v SolidCAM
  • 3D skenování v praxi
  • Jak na pevnostní výpočty
  • Mechanismy a pohybové simulace
  • Analýza proudění v praxi

Já jsem nakonec zvolil přednášky Ondřeje Zeleného - Práce s velkými sestavami a Mechanismy a pohybové simulace. Jeho přednášky byly opravdu výborné, a přednášejícímu bych vytknul jedině nadměrné používání slova funkcionalita (při tom se mi ježí všechny chlupy na těle) a mimické zvýrazňování uvozovek.

V průběhu odpoledne také probíhala soutěž ModelMania, do které se přihlásilo 25 účastníků a ve které se daly získat velmi pěkné ceny. V ní šlo o překreslení zadané součástky z 2D výkresu do programu SolidWorks, pak provedení určitých úprav v síle materiálu a posléze analytické vyhodnocení změn pomocí COSMOSWorks. To vše v co nejkratším čase. Jak nám druhý den ráno předvedl Ondřej Zelený, byla to záležitost tak na 10 minut pro toho, kdo opravdu je v SolidWorks a COSMOSWorks zběhlý.

Společenský večer

Aby se po odpoledním programu večer nikdo nenudil, připravili pořadatelé zábavný večer, v němž si přítomní mohli zahrát ruletu nebo Black Jack, případně se pokusit vyluštit některé hlavolamy, mezi nimi například i obřího ježka v kleci. A to, že konstruktéři jsou hraví, večer opravdu dokázali. Každý dostal do hry určitý obnos fiktivní měny a ten se snažil co nejvíce rozhojnit. Kolem půlnoci pak došlo na dražbu dobrého vína a k jeho získání se nakonec musela zakládat „bankovní konsorcia“, neboť peníze získané jednotlivci na cenu nestačily.

Den druhý

Druhý den dopoledne zahájilo vyhlášení vítězů v ModelManii, která nakonec dala porotě při hodnocení docela do těla. Navíc, jak se zjistilo, vítěz musel odjet už předchozího večera, a tak svoji cenu přenechal dalšímu v pořadí. Předávání cen se ujal mediálně nejznámější účastník konference a rovněž uživatel SolidWorks Josef Mladý, který předal věcné ceny - batoh, tiskárnu a navigaci. Výherci první ceny, který dostal navigaci, neopomněl připomenout, že se cena dostala opravdu do správných rukou, neboť jeho příjmení znělo – jak jinak – Zabloudil.

Škoda, že na účastníky už při další prezentaci zřejmě poněkud doléhala únava z předchozího dne, protože obvyklé vtípky Ivana Cimra při výkladu novinek a vylepšení v SolidCAMu nenacházely v obecenstvu větší odezvu.

Nezapomeňte na 11. setkání

Program konference končil odpoledne dalšími specializovanými workshopy a spokojení hosté se pak mohli rozjet do svých domovů. Pro mne byla konference přínosná v tom, že jsem se zde setkal s dalším zajímavým účastníkem, leteckým konstruktérem Janem Námisňákem a s dalšími potenciálními autory příspěvků do našeho časopisu. Což doufám oceníte už v tomto i v dalších vydáních časopisu IT CAD.

Organizátoři setkání prokázali schopnost sestavit zajímavý program a nám účastníkům tak nezbývá než se těšit na příští rok a jedenácté setkání.