Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

EDU konference SolidVision 2015

Autor článku: Karel Heinige   
Středa, 11 Listopad 2015 00:00

Tags: Konference | SolidVision | SolidWorks | SVL EDU | Vzdělávání

sv edu ilustracniLetošní konference firmy SolidVision, určená pro pedagogické pracovníky, proběhla ve dnech 20. až 21. října v brněnském hotelu Avanti. Ten se ostatně v poslední době stává velmi oblíbeným místem pro podobné akce. Přítomné a hosty – například Zdeňka Baštu z DS SolidWorks – zde přivítal ředitel firmy SolidVision Hynek Horák, který na úvod představil novou pracovnici Michaelu Sochorovou, starající se už od 1. ledna 2015 o školní aktivity společnosti. A samozřejmě nechybělo ani povídání o firmě a jejích nejdůležitějších milnících. Michaela Sochorova pak seznámila něco přes třicet účastníků s programem konference.

Pavel Kala se v dalším programu ujal přednášky Novinky Solidworks 2015, která sice byla reminiscencí loňského představení, ale kde by více mělo platit rčení „opakování, matka moudrosti“, než právě u pedagogů, že? Na praktických ukázkách byly demonstrovány nejzajímavější vylepšení verze Solidworks 2015 oproti předcházejícím verzím, nechyběly ani svařence, plechové díly a jejich rozviny, výztuhy atd.

Krátké intermezzo zajistila Michaela Sochorová připomenutím školních soutěžních akcí firmy SolidVision a upozorněním na web mujsolidworks.cz a na jeho obsah, včetně EDU obsahu. Krátce také vystoupil Ivan Cimr a jeho hlavním sdělením byla vyhlášená amnestie na SolidCAM a malá filmová pozvánka na druhý den s ukázkou frézky pro školy.

sv edu 1

Pak opět pokračoval Pavel Kala, tentokrát s produkty Solidworks MBD a Solidworks Inspection, aby ho vzápětí vystřídal Miloš Hrazdíra (Dassault Systèmes), který si připravil zhruba 50 novinek z asi 200 v nové verzi Solidworks 2016. Pravda, na prezentaci už nebylo příliš času, takže z 50 nakonec bylo jen asi 10 těch nejzajímavějších. Jak dohnat ztracený čas a prezentovat další novinky? Návrh zněl uspořádáním vhodného webináře, s čímž Miloš Hrazdíra souhlasil.

V dalším programu byl autobusový přesun do Kuřimi a návštěva provozu tradičního výrobce kuličkových a trapézových šroubů – akciové společnosti Kuličkové šrouby Kuřim. Ve výrobních prostorách mi nebylo povoleno fotografovat, nevím proč, snad proto, že se zde používají i poměrně letitá zařízení. Jejich nahrazení novějšími by na druhou stranu určitě nebylo nejlevnější, protože jde o speciální stroje – většinou dlouhotočné soustruhy, které se nevyrábí ve velkých sériích.

sv edu 3

Jen jsem si při této příležitosti „se slzou v oku“ vzpomněl na amerického výrobce obráběcích strojů Haas, kde jsme mohli fotit co nás napadlo, a pro exkurze byly vytvořeny dokonce speciální ochozy v halách, aby návštěvníci viděli vše i z ptačí perspektivy a nepřekáželi přitom ve výrobě.

Kuličkové šrouby Kuřim přitom disponují i velmi moderní technikou, jak se všichni přítomní mohli během prohlídky provozu přesvědčit. A proč byla zvolena k exkurzi právě tato společnost? Protože je zákazníkem SolidVisionu a pracuje s produkty Solidworks. Exkurze to byla zajímavá a na závěr došlo i na diskusi o tom, co by měli umět absolventi odborných škol.

sv edu 4Po návratu do hotelu ještě pokračovaly přednášky se zaměřením na využití 3D skenování v CAD systému Solidworks, o haptickém designu a výuce v technických oborech.

Nemohl chybět ani večerní program, jehož součástí byla soutěž o co nejlepší výsledek v bowlingu.

Na začátku druhého dne nejprve Michaela Sochorová odměnila úspěšné soutěžící a slovo si pak převzal Ivan Cimr. Ten měl nejprve odbornou přednášku o CAM softwaru SolidCAM a technologii iMachining, kterou následně doplnil představením nové CNC frézky pro školy.

Dalším bodem programu byl už druhý výjezd účastníků konference autobusem, tentokrát do sídla konstrukční kanceláře Solidcon v brněnské městské části Slatina. Jde o sesterskou společnost SolidVisionu, která se zabývá kresličskými, modelovacími a odbornými konstrukčními pracemi, vlastním vývojem a konstrukcí, výrobou, obráběním a montáží. Právě zde vznikly a jsou vyráběny výše zmíněné frézky pro školy s označením SLV EDU. Kromě toho tu jsou také další obráběcí stroje, včetně 5osého centra Hermle C 20 U. Na tom přítomní měli možnost vidět „živé“ předvedení technologie iMachining. Největší zájem ovšem samozřejmě byl o frézku SLV EDU a ukázku soustružení na něm. Tyto frézky zde byly k vidění i v různých stádiích kompletace.

Po návratu do hotelu účastníky ještě čekala přednáška firmy Naviga 4 o tom, jak získat peníze na projekty a dotace pro školy, a krátké představení chystaných akcí pro školy v příštím roce 2016. Tím bylo toto z mého pohledu velmi úspěšné a zajímavé setkání zakončeno. A nezbývá, než se těšit na ty budoucí.

sv edu 5


Mohlo by vás zajímat: