Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Setkání uživatelů společnosti technology-support 2016

Autor článku: Karel Heinige   
Úterý, 19 Červenec 2016 00:00

Tags: 3D tisk | CAD | CAM | Cimatron | GibbsCAM | t-cimco | technology-support | ZW3D

techsupport ilustracniTentokrát ve dnech 3. a 4. června proběhlo v jihomoravském Zaječí setkání zaměstnanců firmy technology-support a jejích zákazníků a partnerů. Jde o místo oblíbené a všichni se sem rádi vrací. Podle data konání dali pořadatelé přednost teplému počasí, pamatuji časnější termíny i se zbytky sněhu v okolí, hučící krbová kamna v hlavním sále – klenutém sklepě – marně se snažící o snížení vlhkosti a zvýšení teploty o pár stupňů. Firma technology-support zastupuje na českém a slovenském trhu vedle několika dalších produktů především technologický CAD/CAM software GibbsCAM a CAD/CAM pro nástrojárny Cimatron.

Po poněkud delším úvodním proslovu Vlastimila Staňka a poděkování Janě Valešové za organizaci setkání se ujal Tomáš Hertl přednášky o novinkách v GibbsCAMu. V letošním roce jej sledovalo přes 120 účastníků akce. Podle sdělení pořadatelů musela být předběžná registrace zastavena a pro konání akce samotné bylo v sále přestavěno uspořádání židlí, byly odstraněny stoly, zůstaly jen v první řadě. Přibyli nejen účastníci, ale i zaměstnanci technology-supportu. A také přibylo dotazů přímo v průběhu prezentace.

Po druhé přednášce, rovněž věnované GibbsCAMu, se hlavní sál připravil ještě na příchod uživatelů Cimatronu. Produkt Cimatron ve verzi 13 přináší mnoho novinek, kterých je přes 300. Prezentující Jakub Štětina prohlásil, že jich předvede jen 120, a začal zcela novým uživatelským prostředím. Zobrazení vévodí velké přehledné ikony, u funkcí přibyly obrázky a barevnost. Úplně novou funkcí je například směrové modelování, nebo změna velikosti rádia, případně funkce polotovaru.

techsupport 1

Ve skicáři přibyla například funkce polygon, přibyly i nové analýzy. Důležité je, že při zrcadlení obrábění se v předchozí verzi změnil typ obrábění že sousledného na nesousledné a naopak. Nyní tu jsou zaškrtávací políčka pro zachování sousledného nebo nesousledného obrábění na obou plochách. Nový je manažer kapes a procedury čištění – v kapse nebo otevřeném profilu. Přibyla nová funkce srážení s automatickým výpočtem drah. Cimatron se také chystá na 3D tiskárny. U normálně nevyrobitelných forem je schopen navrhnout takový díl pro výrobu 3D tiskem.

Předpokládané uvedení nové verze bylo oznámeno na 1. 9. 2016, takže v současné době by už měla být na našem trhu k dispozici.

techsupport 2

Celodenní páteční seminář však nebyl věnován pouze těmto dvěma „velkým“ softwarům.

Účastníkům setkání byla představena řada dalších řešení, která ve světě obrábění mají své místo. Pozvání do Zaječí přijali v rámci vyzvaných příspěvků i zástupci firem Fanuc a Renishaw a dále byl představen i software pro simulaci vstřikovacích procesů plastů Cadmould. Z dalších produktů nabízených zákazníkům firmou technology-support byl věnován příspěvek CAD řešení ZW3D, které představil Jiří Tomíček z firmy CAD Servis. K této přednášce přispěl i Jan Rajal, zástupce t-supportu, protože t-support o software ZW3D rozšířil portfolio prodávaných produktů a poskytuje tomuto softwaru i technickou podporu. Dozvěděli jsem se tak, že ZW3D může být výborným CAD pomocníkem při převodu formátů a samozřejmě nejen při tom.

techsupport 3

Další odpolední přednášky se věnovaly také vysokotlakému chlazení od firmy ChipBLASTER (tomu se t-support věnuje už od roku 2005) i řešení t-cimco a jeho možnostem, jež nabízí uživatelům CNC obráběcích strojů. Neúnavný Vlastimil Staněk, jinak ředitel společnosti technology-support, si připravil prezentaci o své návštěvě Jižní Koreje a ve zkratce představil produkty korejské společnosti NCBrain pro optimalizaci NC kódu a optimalizaci práce na CNC obráběcích strojích.

techsupport 4

Ke slovu se během odpoledne již tradičně dostali se svými příspěvky i samotní uživatelé a celý seminář byl zakončen diskusí, jež následně v přátelské atmosféře pokračovala až do večerních hodin.

Celý pátek paralelně s přednáškami probíhaly také individuální konzultace uživatelů produktů GibbsCAM, Cimatron, ZW3D a t-cimco se svými technickými podporami, v nichž se následně pokračovalo i celé sobotní dopoledne.

techsupport 5

Letošní Setkání uživatelů 2016 bylo oproti předchozím v různých detailech jiné. To, že tato akce bývá mezinárodní – tohoto roku Česká republika, Slovensko, Izrael a Kanada – je již standardem. Na setkání uživatelů v Zaječí přijala pozvání také Daphna Sadovnik z Izraele, která od roku 2015 zastává funkci obchodního manažera softwaru Cimatron pro Evropu. S Cimatronem je ale její jméno spojeno již 15 let – byla u prodeje prvních licencí Cimatronu do České republiky v letech 2002–2003 a byla i u toho, když v roce 2008 převzala firma technology-support zastoupení Cimatronu na českém a slovenském trhu. Zásadní rozdíl však byl letos především v tom, že již 10 dní před začátkem akce byla naplněna kapacita sálu. Tento článek tak může sloužit jako zdroj informací pro ty, kdo se na tuto akci nedostali.

Podrobnosti k jednotlivým přednáškám včetně fotodokumentace najdete na
www.t-support.cz/novinka/setkani-uzivatelu-2016-ozveny.

Autor použil jako zdroj kromě svých poznámek také článek Martiny Valešové ze společnosti technology-support.


Mohlo by vás zajímat: