Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Trojrozměrný svět internetu

Pátek, 22 Srpen 2008 18:25
Photosynth834.jpgDnem 21. srpna zpřístupnil Microsoft všem zájemcům po celém světě nové vizuální médium Photosynth, které je zdarma dostupné na stránkách http://photosynth.net. Photosynth využívá digitální fotografie pro vytvoření trojrozměrného a 360stupňového obrazu předmětu nebo krajiny, které lze s kýmkoliv sdílet přímo na internetu. Lidé tak mohou shlédnout místa a věci, které je běžně velice obtížné navštívit nebo vidět, přibližovat si jednotlivé jejich detaily anebo je naopak sledovat z povzdálí. Tato technologie s sebou přináší nejenom nové příležitosti a možnosti pro běžné uživatele internetu, cestovatele, fotografy amatéry i profesionály, umělce, muzea, galerie. Photosynth mohou využít také například cestovní kanceláře nebo ubytovací zařízení a restaurace jako součást své prezentace. Na stránkách photosynth.com je již nyní připravena řada synthů z míst jako Eiffelova věž v Paříži, Times Square v Londýně, Parthenon v Aténách, nebo Stonehenge ve Velké Británii. Česká redakce časopisu National Geographic se rozhodla využít technologie Photosynth pro přípravu hned několika projektů. „Česká nej místa“ přinesou neopakovatelné vizuální zážitky z nejzajímavějších míst z České republiky a projekt „Rozhlédněte se“ představí Prahu z deseti věží na nejzajímavějších místech ve městě. Český National Geographic plánuje s technologií Photosynth připravit také atraktivní záběry z dalších míst planety. První synthy budou na internetových stránkách časopisu www.national-geographic.cz umístěny již během několika měsíců.
Nové možnosti přináší Photosynth také pro muzea, galerie, historiky nebo ochránce památek. Již nyní se například pracuje na využití Photosynthu v souvislosti s ochranou a rekonstrukcí Karlova mostu.
Photosynth skládá desítky až tisíce běžných digitálních fotografií do detailního 3D modelu snímaného objektu nebo scény. Při skládání snímků Photosynth každy z nich analyzuje, hledá podobnost s ostatními ve vybrané skupině a na základě těchto dat určí, odkud byl snímek pořízen a zařadí mezi ostatní. Výsledkem je trojrozměrný obraz s volností pohybu ve všech směrech, včetně přibližování a oddalování, který pozorovateli nabídne stejný pohled, který měl autor při pořizování snímků. Trojrozměrné prostředí může vzniknout i z různých fotografií různých tvůrců. Výsledek funguje jako spojení rychlého prohlížení fotografií a počítačové hry, které pozorovateli umožní přiblížit si detaily zachycené scény nebo na zachycené prostředí nahlížet s větším odstupem. Prohlížení fotografií v trojrozměrném kontextu tak pozorovateli poskytuje lepší představu o místě, kde snímky vznikly.
Photosynth mohou uživatelé z celého světa získat bezplatně v anglickém jazyce na webu Photosynth.net.