Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Design pro počítače do kapsy

Úterý, 25 Listopad 2008 09:51
kubik_mid848.jpgInteligentní minipočítače propojené s internetem, takzvané MIDy (Mobile Internet Devices) se začnou na českém trhu objevovat v příštím roce. Osazeny jsou miniaturním procesorem Intel Atom a díky němu jsou rychlé, vydrží dlouho pracovat na baterie a mohou používat většinu aplikací běžných u stolních počítačů. Kvůli nadčasové inspiraci vyzval Intel studenty průmyslového designu k vytvoření návrhů vhledů minipočítačů MID. Přihlášené návrhy překvapily vysokou kvalitou zpracování i nápaditostí provedení. V soutěži byly uděleny dvě hlavní ceny – jednoho vítěze zvolila široká veřejnost, druhého pak odborná porota složená z designérů a zástupců výrobců počítačů. Odborná porota nejvíce ocenila návrh Ing. Petra Kubíka, studenta průmyslového designu na Fakultě strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Jeho pojetí MIDu nejvíce připomíná mobilní telefon, v otevřeném stavu pak knížku a poznámkový blok zároveň. Návrh respektuje potřebu širokého displeje pro pohodlné čtení a práci v klidu a zároveň ergonomického ovládání pro využití za chůze. Za nejodvážnější návrh považuje porota práci Kateřiny Gabrielové ze Střední uměleckoprůmyslové školy na Žižkově náměstí v Praze 3. Pokud by inspiroval některého výrobce MIDů, zajásaly by především ženy. Více než cokoli jiného její návrh připomíná luxusní pudřenku.
matyscakova_mid848.jpgHlavní cenu za design od hlasující veřejnosti získal návrh Bc. Petry Matyščákové, studentky průmyslového designu na Fakultě strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně.
Zařízení MID vytvářejí samostatnou kategorii počítačů na pomezí mezi notebookem a PDA. Jejich vznik umožnil miniaturní a vysoce výkonný procesor Intel Atom. Díky němu nebudou výkon ani možnosti MIDů přes malou velikost těchto zařízení nikterak zaostávat za stolními počítači či notebooky. Jsou malé, lehké a rychlé, dlouho vydrží a lze do nich instalovat všechny obvyklé programy.
Soutěž MID DESIGN 2008 vyhlásila společnosti Intel ve spolupráci s mediálním partnerem, serverem Technet.cz. Ceny do soutěže – tři netbooky Eee PC a tři procesory Intel Core 2 Duo – dodaly společnosti Asus a Intel. Stejnou cenu jako vítěz soutěže si odnesla i jedna hlasující čtenářka. Menší ceny od Asusu a iDNES.cz získaly i desítky dalších hlasujících.
Všechny návrhy si i nadále můžete prohlédnout na adrese www.mediakom.cz/mid.