Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Tebis oslavoval 25 let existence

Středa, 12 Srpen 2009 14:16

Tags: CAM | Společnost

25 let TebisPočátkem července uspořádala firma Tebis ve svém sídle v Mnichově seminář a den otevřených dveří, kterým si připomněla 25 let od založení firmy. Program této slavnostní události byl rozdělen do dvou dnů. První den se konaly semináře určené vedoucím pracovníkům v oblasti strojírenské výroby pro automobilový, letecký a spotřební průmysl, druhý den pak přednášky a tématické prezentace jednotlivých modulů CAD/CAM softwaru Tebis. Firma Tebis byla založena v roce 1984 Bernardem Rindfleischem a Jensem Hakenem, kteří společně vyvinuli CAD/CAM software pro modelárny na obrábění dřevěných modelových zařízení. Tento software se stal základem pozdějšího software Tebis. Firma dnes zaměstnává na 250 specialistů, programátorů a dalších pracovníků nejen v Německu, ale i ve svých 11 pobočkách v Evropě, Americe a Asii. Software Tebis je instalován u více jak 1000 zákazníků v počtu větším než 7000 pracovišť. V současné době je distribuována verze Tebis V3.4 R3.

Vraťme se však k semináři, jehož hlavním mottem byl slogan „Zůstaňte ziskoví”. Na přednáškách se podíleli pracovníci firmy Tebis a zejména významní uživatelé v oblasti automobilového průmyslu. O používání moderních metod obrábění pro zkrácení výroby lisovacích nástrojů hovořil Paul Weissenberg, ředitel nástrojárny Ford Šerme a o využívání digitalizace polotovarů při obrábění přednášel ředitel firmy EZB-Systec Josef Westhäußer. Dalším tématem byla organizace a automatizace při výrobě vstřikovacích forem, o které hovořil Rainer  Armbuster, ředitel firmy FOBOHA. Se svými zkušenostmi zkracování CAD/CAM procesů ve výrobě modelů se podělil ředitel společnosti Schröter Modell- und Formenbau, pan Maxmilián Lörzer. Ostatní přednášky, které byly mezi přednáškami uživatelů, přednesli pracovníci firmy Tebis a Tebicon. Účastnící semináře se mimo jiné dověděli o plánech firmy Tebis s novými verzemi stejnojmenného software a o používání software Tebis v plánování výroby a spolupráci se systémem správy dat. Velmi zajímavá byla přednáška o technologii BREP a její implementaci v software Tebis, nebo o standardizaci a automatizaci CNC obrábění v kusové výrobě. Poučná také byla informace o možnostech čerpání vládních nebo evropských účelových fondů v oblasti vzdělávání v návaznosti na školení software Tebis.

Druhý den byly přednášky zaměřeny na uživatele a technické pracovníky. Všechny vstupy byly vedeny specialisty firmy Tebis a upozorňovali na nové možnosti využívání software Tebis v procesu výroby lisovacího nářadí, forem, modelů a obecného strojírenství. Po oba dva dny mohli také všichni účastníci navštívit 20 specializovaných pracovišť, na kterých bylo předváděno využití software Tebis ve vybraných oblastech. K dispozici tak bylo například několik pracovišť prezentujících rychlou a snadnou kontrolu kvality plošných modelů včetně jejich automatické nebo interaktivní opravy. Mnohé zaujala možnost využití software Tebis v procesu konstrukčních změn jako jsou například kompenzace odpružení a jiné deformační úlohy. Jiné pracoviště ukazovalo propojení PDM systému ProLeiS a software Tebis. Také oblast obrábění byla k vidění hned na několika pracovištích – od 2.5D obrábění, přes NC programování s využitím šablon, k drátovému řezání nebo využívání digitalizovaných polotovarů při obrábění. Na jiných pracovištích bylo možné shlédnout konstrukci elektrod nebo využití ustavovacích zařízení (tzv. presetery) firmy Zoller při ověřování skutečných sestav nástrojů s navrhovanými od NC programátorů, včetně kontroly NC drah kolizí s obrobkem.

Zajímavým zpestřením bylo uvedení software Tebis Browser na trh. Tento jednoduchý software je prohlížečem dat pocházejících ze software Tebis. Jeho výhodou je nejen jednoduché ovládání, ale hlavně jeho používání zcela zdarma. Pokud uživatel nechce být obtěžován krátkým upozorněním, může si Browser zaregistrovat a po zaslání kódu výše zmíněné upozornění deaktivovat. Co se týká funkcionality, v Browseru je možné měřit všechny prvky, provádět dynamický řez nebo získávat další informace o prvcích a sestavách, nelze však ukládat vložené informace.


Mohlo by vás zajímat: