Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Windows XP pomalu končí

Pondělí, 11 Leden 2010 13:27

Tags: Operační systémy | Software

wxp_logo1002.jpgV současnosti končí dostupnost operačního systému Windows XP, archaického, jak jsme nedávno mohli číst na jednom ze zahraničních CAD blogů, v distribučním OEM kanále. V tuto chvíli dochází k doprodeji posledních kusů a v následujících týdnech již nebude OEM licence systému Windows XP mezi distributory dostupná. Proces ukončení prodeje souvisí s životním cyklem operačního systému Windows XP, který je nahrazen novějšími verzemi – Windows Vista a Windows 7. Prodej licencí systému Windows XP ukončil Microsoft v několika vlnách. Krabicové verze nejsou dostupné již od roku 2008, OEM licence systému Windows XP byly doposud dostupné u autorizovaných OEM distributorů společnosti Microsoft, kteří měli vytvořené skladové zásoby. Nicméně skladové zásoby se zmenšují a někteří autorizovaní distributoři již zásoby zcela vyprodali.
Microsoft tak chce uživatelům nabídnout produkt, který lépe využívá možností dnešních počítačů, zařízení a nových technologií a zároveň lépe ochrání uživatele před možnými bezpečnostními hrozbami.
Uživatelé budou mít i nadále možnost zakoupit a používat systém Windows XP, a to jedním z těchto způsobů:
  1. Zakoupením legalizační sady Get Genuine Kit systému Windows XP Professional. Tento způsob je vhodný především pro jednotlivce nebo menší společnosti.
  2. Pořízením OEM licence systému Windows Vista Business nebo Ultimate, která uživatele opravňuje k downgradu na Windows XP Professional.
  3. Pořízením OEM licence systému Windows 7 Professional nebo Ultimate, která uživatele opravňuje k downgradu na Windows XP Professional. V případě systému Windows 7 je downgrade na systém Windows XP Professional časově omezen, a to buď na dobu 18 měsíců od obecné dostupnosti produktu, tedy do 22. dubna 2011, nebo do vydání aktualizace Service Pack 1 pro systém Windows 7, podle toho, která varianta nastane dříve.
  4. Prostřednictvím downgradu na systém Windows XP Professional v rámci multilicenčních smluv systému Windows, které opravňují zákazníka používat starší verzi systému Windows. Tento způsob je vhodný pro malé i velké společnosti.
  5. Downgradem na systém Windows XP Professional v rámci legalizační smlouvy Get Genuine Windows Agreement. Tato varianta je vhodná jak pro malé, tak i velké společnosti.
  6. Zákazníci se mohou i nadále setkávat se systémem Windows XP Home předinstalovaným na mini-noteboocích.
  7. Na počítačích s OEM licencí systému Windows Vista nebo Windows 7, kde výrobce počítače dodává konkrétní model s již downgradovaným systémem, konkrétně s Windows XP Professional.
Vydávání bezpečnostních aktualizací pro systém Windows XP a jeho obecná podpora ze strany společnosti Microsoft bude ukončena 14. dubna 2014.

Mohlo by vás zajímat: