Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Oblačný informační portál

Čtvrtek, 08 Duben 2010 13:07

Tags: Software | Trendy

cloudcz1014.jpgMožná i v souvislosti s množícími se informacemi softwarových producentů o poskytování vlastních produktů ve formě služby, problematiku CAD nevyjímaje, vznikl ve spolupráci firem EMC Czech Republic, Dimension Data a Cisco Systems český internetový mikroportál www.cloud.cz. Zmíněné společnosti tak reagují na poptávku po informačních zdrojích o problematice cloud computingu, virtuálních datových center, poskytování IT formou služby a chtějí tak vytvořit otevřený prostor pro původní české odborné příspěvky. Server Cloud.cz je určen zejména technologickým odborníkům a zájemcům o aktuální téma, které hýbe současným IT světem.
Cloud computing lze charakterizovat jako infrastrukturu, která poskytuje univerzální výpočetní a úložný prostor pro data a aplikace dostupné prostřednictvím síťových prostředků odkudkoliv. Dnes se již tato problematika dělí dle způsobu použití a dle umístění technologie a její kontroly na veřejný, soukromý, hybridní a komunitní cloud computing.
Cloud computing je schopen poskytovat IT služby na různých úrovních. Setkat se tak lze s poskytováním infrastruktury jako služby (IaaS – Infrastructure as a Service), při které je typicky zajišťována virtualizace serverů, nebo s nabízením platformy jako služby (PaaS – Platform as a Service), kdy poskytovatel nabízí kompletní platformu pro provozování služby.
Velmi často zmiňované je poskytovaní softwaru jako služby (SaaS – Software as a Service), kdy je aplikace pouze pronajímána a provozována prostřednictvím webového prohlížeče. Pro většinu moderně uvažujících organizací je zejména SaaS principem, který s rostoucí dynamikou zavádějí jako součást poskytování vnitropodnikových IT služeb.
Mikroportál Cloud.cz se bude věnovat problematice především z odborného hlediska, bude přinášet zajímavé technické informace od partnerů portálu a pro dotváření celkového přehledu zde budou publikovány i zprávy významných analytických společností.

Mohlo by vás zajímat: