Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Nabídnou iPhony 3D záznamy míst a objektů?

Čtvrtek, 05 Srpen 2010 12:57

Tags: GIS | Technologie | Trendy

iphone1031.jpgBudoucí iPhone by mohl zaznamenávat video nebo fotografie a používat informace k tomu, aby objekt nebo umístění vykreslil ve 3D a umožnil následně uživateli procházet virtuálním prostředím. Apple zveřejnil tento týden dvě nové patentové přihlášky v úřadu USA Patent and Trademark Office s popisem technologie, která by mohla vytvářet trojrozměrný model objektu nebo místa ze záznamu. Uživatelé by se pak mohli pohybovat 3D prostorem záznamu. Aplikace s názvem „Vytváření trojrozměrného modelu pomocí záznamu přenosným elektronickým zařízením” se speciálně zabývá hlediskem nahrávání.

To říká, že přenosné zařízení, jako iPhone, by mohlo zaznamenávat více než jen video, a počítá s dalšími funkcemi, například s prvky pro detekci pohybu a GPS. To by softwaru umožnilo nastavit zobrazovanou část trojrozměrného modelu tak, aby odrážel pohyb přístroje. Chůzí se zařízením v uživatelské reálném prostředí může uživatel prakticky ovládat vizualizaci trojrozměrného prostředí. Technologie vypadá jako kombinace aplikace rozšířené reality, jakou je prohlížeč Layar, který ukazuje svět v reálném čase díky kameře v  iPhonu a překrývá ho digitálními informacemi na horní části obrázku, a navigačních služeb jako Google Maps, v nichž Street View umožňuje uživatelům vidět křižovatky cest a význačné body aniž by fyzicky byli na daném místě.
Tyto 3D vizualizace by mohly být použity v softwaru tak praktickém jako mapovací aplikace, nebo něčem prostě pro zábavu jako video hře.
pat1_1031.jpg
Pokud bude povolen na milionech zařízení, může tento druh 3D mapování být posílán na internet a pak sdílen s ostatními uživateli, což umožňuje jakousi funkci „hromadění rozumů” při vytváření komplexních a aktualizovaných zobrazení reálného světa. Zveřejněný doprovodný dokument žádosti nese název „Trojrozměrná navigace pomocí deterministického pohybu elektronického zařízení”. Zabývá se procházením 3D prostoru generovaného z nahrávek uživatele. Opět platí, že tato aplikace popisuje vlastnosti podobné stávajícím aplikacím rozšířené reality s tím, že jde o krok dále záznamem informací pro pozdější přehrávání.
pat2_1031.jpg
"Chůzí se zařízením v uživatelském reálném prostředí může uživatel prakticky procházet zobrazením trojrozměrného prostředí," uvádí dokument. „V  některých formách může uživatel zaznamenat objekt nebo prostředí pomocí elektronického zařízení a opatřit zaznamenané snímky nebo video informacemi o pohybu, popisujícími pohyb zařízení během nahrávání. Zaznamenané informace pak mohou být zpracovány spolu s informacemi o pohybu pro generování trojrozměrného modelu zaznamenaného prostředí nebo objektu.”
Obě žádosti byly podány už 28. ledna 2009. Jsou pod nimi podepsáni Richard Tsai, Andrew Just a Brandon Harris.


Mohlo by vás zajímat: