Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Soutěž Olomouckého kraje v CAD programech

Čtvrtek, 17 Únor 2011 17:50

Soutez-olomouckého-kraje-v-CAD-programech-SPSS-1107Ve středu 16. února 2011 se na Střední průmyslové škole strojnické v Olomouci uskutečnil 4. ročník regionální soutěže Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství), pořádané pod záštitou náměstka hejtmana Olomouckého kraje. Soutěže se zúčastnilo 31 soutěžících z 9 škol Olomouckého kraje a z jedné školy Moravskoslezského kraje. Soutěž proběhla ve dvou kategoriích – 2D a 3D. Letos sice byla vyhlášena i kategorie třetí – pro pedagogy – ale nesetkala se s velkým zájmem, protože byla zaregistrována pouze jedna přihláška. Což je možná škoda.


V kategorii 2D bylo úkolem překreslit výkres ventilové desky a v kategorii 3D vybrali pedagogové hlasováním před soutěží úkol vytvoření sestavy vratidla. Soutěžní čas byl stanoven na 90 minut pro obě kategorie. V čase, kdy studenti měli plnou hlavu toho jak zvládnout zadaný úkol, se pedagogové, zástupci sponzorů a mediálních partnerů věnovali velmi zajímavé exkurzi na Přírodovědecké fakultě UP Olomouc. Většina soutěžících použila programy AutoCAD a Inventor, jen dva účastníci využili v kategorii 3D služeb programu SolidWorks. Po skončení soutěžního času nastoupily hodnotící komise sestavené ze zástupců firem Panav, Honeywell Aerospace, Ing. Igor Oulehla, Kovoobrábění Vraštil a časopisu IT CAD, aby zhodnotily výkony jednotlivých soutěžících. Studenti a pedagogové měli v tuto chvíli příležitost zhlédnout prezentaci firmy Trio ložiska.
Zadání 2D a 3D ukolu souteze-1107
Zadání pro kategorie 2 D a 3D

Práce soutěžících byly nejenom kvalitní, ale také velmi vyrovnané a bylo opravdu těžké rozhodnout o jednotlivých umístěních. V případech rovnosti bodů rozhodoval čas, kdy soutěžící oznámil ukončení práce. Největším smolařem byl jeden ze studentů, který soutěžil na svém notebooku a zapomněl, že se po nějaké době uzamkne přístup do Windows. Toho porotci 3D kategorie nemohli ke své lítosti zhodnotit a tak možná přišel o některou z cen.
Porota hodnotící výsledky soutěže ve 2D kategorii-P2160654-1107
Porota hodnotí kategorii 2D

Ceny do soutěže věnoval Olomoucký kraj, přispěly firmy Adeon a Computer Agency i mediálni patneři. Celá akce byla spolufinancována také z projektu Digitální projektování ve strojírenství (CZ.1.07/1.1.04/01.0028), který je realizován na Střední průmyslové škole strojnické v Olomouci. Pro pořadatele může být ponaučením, že musí na příští ročník víc trénovat, když cenu pro nejlepší školu (do soutěže o tuto cenu mohly být zařazeny jen školy obsazující obě kategorie s minimálním počtem 2 soutěžících v každé z nich) jim „vyfoukla“ spřátelená SPŠ z Ostravy – Vítkovic, tedy škola nepatřící ani do olomouckého regionu.
Vítězové kategorií 2D a 3D-P2160177
Sláva vítězům - Adam Přikryl z domácí SPŠS -kategore 2D a Jan Badal ze SPŠ a OA Uničov - kategorie 3D dostávají ceny od ředitelky SPŠS Olomouc a jejího zástupce

Podle ohlasů zúčastněných byla soutěž označena jako úspěšná a nezbývá než poděkovat všem aktérům a těšit se na její další, už 5. ročník.

Seznam zúčastěných škol

  • Sigmundova střední škola strojírenská Lutín
  • SOŠ a SOU Jeseník
  • SOŠP a SOUS Hranice
  • SPŠ a OA Uničov
  • SPŠ Ostrava Vítkovice
  • SPŠ Přerov
  • SPŠ strojnická Olomouc
  • SŠT Kouřílkova Přerov
  • SŠTO Kosinova Olomouc
  • VOŠ a SPŠ Šumperk
Kategorie 2D Kategorie 3D
Soutěžící Škola Pořadí Soutěžící Škola
Adam Přikryl SPŠS Olomouc 1. Jan Badal SPŠ a OA Uničov
Jan Šrajer SPŠ Ostrava-Vítkovice 2. Jan Hledík SŠT Kouřílkova, Přerov
Ondřej Mahdal VOŠ a SPŠ Šumperk 3. Martin Hanousek SPŠS Olomouc
Marek Senar SŠTO Kosinova, OL 4. Zdeněk Dlabaja SOŠP a SOUS Hranice
Jakub Kovář SPŠ Ostrava-Vítkovice 5. David Kubát SPŠ Ostrava-Vítkovice
Tomáš Hlobil SPŠ Přerov 6. Jakub Janus SPŠ Ostrava-Vítkovice
Tomáš Copek SPŠS Olomouc 7. Václav Jokl SOŠ a SOU Jeseník
Štěpán Pořízek SPŠ a OA Uničov 8. Martin Salcburger VOŠ a SPŠ Šumperk
Kristýna Grešáková SOŠ a SOU Jeseník 9. Jiří Tvrdoň SOŠP a SOUS Hranice
Marek Flašárek VOŠ a SPŠ Šumperk 10. Libor Macek VOŠ a SPŠ Šumperk
Jan Komiš SPŠ Přerov 11. Roman Látal SPŠ Přerov
Jiří Škoda SPŠ a OA Uničov 12. Filip Dušek SPŠ a OA Uničov
Veronika Dlabačová SOŠ a SOU Jeseník 13. Martin Michalica SPŠS Olomouc
14. Jan Klec SSŠS Lutín
Kategorie Vítězná škola 15. Martin Přibyl SSŠS Lutín
1. SPŠ Ostrava-Vítkovice 16. David Matušík SŠT Kouřilkova, Přerov
2. SPŠS Olomouc 17. Petr Bouchal SPŠ Přerov
3. VOŠ a SPŠ Šumperk 18. Jakub Měsíček SOŠ a SOU Jeseník

Dívek je na strojnických školách vždy poskrovnu, proto malé ocenění za účast v soutěži od ředitelky školy Ing. Martiny Zahnášové převzaly i Kristýna Grešáková a Veronika Dlabačová.

Kristýna Grešáková a Veronika Dlabačová P2160682-1107


Mohlo by vás zajímat: