Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Soutěž Revit Open 2010 zná své vítěze

Čtvrtek, 24 Březen 2011 16:00

Tags: Autodesk | Revit | Soutěž

Vítězové soutěže RevitOpen 2010Společnost Autodesk a Kabinet modelového projektování Fakulty architektury ČVUT (MOLAB) vyhlásili vítěze 4. ročníku soutěže Revit Open. V rámci letošního ročníku zvítězili studenti Zuzana Retterová a Bořek Němec z Fakulty architektury ČVUT v Praze. Vítězní studenti navrhli koncepčně vynikající bydlení pro člověka, který programově bydlí sám – tzv. „single“, je mladý, ekonomicky zajištěný, žije aktivním životem a má pozitivní přístup k ekologii. Soutěž byla již tradičně vypsána pro studenty a čerstvé absolventy vysokých škol s architektonickým nebo stavebním zaměřením v České a Slovenské republice a zahraniční studenty studující v ČR na stipendium.

Tématem soutěže Revit Open 2010 bylo navrhnout bydlení pro singles; zadání však nedefinovalo formu ani rozsah stavby. Vedlejším tématem byl pohled mladých lidí na problematiku singles. Pozemek byl situován konkrétně na střechu existujícího panelového domu v Oldřichově ulici v Liberci. Navrhované bydlení však mělo být zajímavé nejen pro singles. Mělo též za úkol nabídnout současným obyvatelům domu výhody, které by je přiměly nástavbu povolit. Studenti měli tyto výhody ve svém návrhu specifikovat. V návrhu objektu bylo zapotřebí zohlednit minimální provozní náklady a minimální provozní zátěž pro životní prostředí. Studie 3D modelů, vizualizace i dokumentace byly již tradičně vytvářeny v softwarových řešeních firmy Autodesk. Projekt v Autodesk Revit Architecture pak měl navíc možnost získat od poroty bonus.
1_misto_retterova_nemec
Bořek Němec a Zuzana Retterová se svým vítězným návrhem

Letos se sešlo o 23 % návrhů více oproti loňskému ročníku. Napomohla k tomu již dobrá informovanost účastníků na webu soutěže, neustálá komunikace i během roku a také úspěšný workshop na Technické univerzitě v Liberci.
Nástroje, které studenti pro své návrhy použili, jsou součástí softwarového řešení BIM (informačního modelu budovy), které usnadňuje náročný způsob práce a spolupráce řady profesí – od návrhu a jeho simulací, vizualizací, přes výstavbu až po provoz budovy.
2_misto_trojan_zika 1112
Vratislav Zíka a Radek Trojan získali druhé místo

Na 2. místě se umístili studenti Radek Trojan a Vratislav Zíka z FAST VUT a FA VUT v Brně a 3. místo obsadil Bc. Vojtěch Miler z FA ČVUT v Praze. Autoři nejlepších návrhů získali ceny ve formě plně komerčního softwaru firmy Autodesk, notebooku a digitální zrcadlovky.
3_misto_miler_1112
Třetím místem byl oceněn návrh Vojtěcha Milera

Zvláštní cenu MOLABu obdrželi za nápadité řešení:
•    Bc. Martina Svobodová, Bc. Jan Císař a Bc. Kateřina Frejlachová z FA ČVUT v Praze
•    Natália Javorská, Stanislav Bažant z FA ČVUTv Praze.

Výstava nejlepších soutěžních návrhů probíhá ve dnech od 23. 3. do 4. 4. 2011 v prostorách atria budovy Danube House v Karlíně (Karolinská 650/1, Praha 8). Více informací o soutěži a online katalog prací lze nalézt na www.revitopen.cz, bude se jí také podrobněji věnovat článek v připravovaném vydání IT CAD 2/2011.

Mohlo by vás zajímat: