Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Základní desky Asus s čipovou sadou Intel Z68

Pondělí, 16 Květen 2011 10:43

Tags: Asus | Hardware | Základní desky

Asus P8Z68-V PROAsus představil základní desky založené na nové čipové sadě Intel Z68 Express. Základní desky řady P8Z68 a ROG Maximus IV GENE-Z naplno využívají výhod technologie Sandy Bridge. Výrobce integroval na nových deskách různé technologie, k nimž se řadí univerzální využití přepínatelné grafické karty LucidLogix Virtu, hardwarový akcelerátor Intel Quick Sync Video pro rychlejší kódování videa nebo podpora nových výkonných grafických karet Nvidia a AMD. Technologie Intel Smart Response se stará o zvýšení výkonu pevných disků a snížení spotřeby energie. Technologie DIGI+ VRM od Asusu zajišťuje digitální správu napájení s rychlejší odezvou a přesnějším laděním. Systém UEFI BIOS lze ovládat myší prostřednictvím grafického uživatelského rozhraní, s nímž je možné snadněji nastavovat systémové parametry.

Rychlejší kódování videa a přepínatelná grafika
Všechny základní desky Asus s čipovou sadou Z68 nativně podporují grafickou virtualizaci LucidLogix Virtu, která spolupracuje s akcelerátorem Intel Quick Sync Video a zajišťuje rychlejší a plynulejší kódování i přehrávání videa. Tato technologie dokáže rychle přepínat mezi integrovaným grafickým jádrem Sandy Bridge a samostatnou grafickou kartou s čipy Nvidia a AMD podle aktuálních potřeb.

Nové modely jsou vybaveny technologií Intel Smart Response. Ta využívá speciální mezipaměť, díky níž kombinuje rychlost SSD a úložnou kapacitu tradičních pevných disků, zkracuje přístupové doby a zrychluje zavádění systému. Omezuje také nadbytečné otáčení diskových ploten, což se příznivě projevuje na spotřebě energie a nižších provozních nákladech.

Digitální napájení a zcela nový BIOS
Stejně jako základní desky Asus řady P8P67 přinášejí nové typy na platformě Z68 spoustu patentovaných technologií. DIGI+ VRM představuje nový standard pro digitální správu napájení, který je u těchto desek použit vůbec poprvé. Nahrazuje předchozí analogové řízení napájení a nabízí přesnější ladění. DIGI+ VRM také zvyšuje odolnost, spolehlivost a potenciál pro přetaktování.

Asus Maximus IV GENE-Z
Základní deska Asus Maximus IV GENE-Z

Asus obdařil desky P8Z68 a Maximus IV GENE-Z také novým systémem UEFI BIOS. Systém BIOS lze nyní snadno ovládat myší prostřednictvím intuitivního grafického rozhraní. UEFI BIOS obsahuje i funkci EZ Mode, která zajišťuje rychlý přístup ke kompletní správě a nastavení systému. Díky UEFI BIOS může uživatel dokonce určit prioritu bootování pouhým přetažením ikony daného zařízení. Proces, který byl pro většinu PC nováčků hlavní překážkou, se tak výrazně zjednodušuje. Systém podporuje pevné disky s kapacitou větší než 2,2 TB a poskytuje detailní systémové informace v reálném čase.

Čipová sada Intel Z68 Express je první platformou, s níž je možné využít jak přetaktování, tak i multimediální funkce, jež nabízejí procesory Intel Core druhé generace. Kompletní řada základních desek Asus Z68 s podporou LucidLogic Virtu umožní využívat výhod výkonné technologie pro kódování videa Intel Quick Sync Video. Desky přitom podporují i samostatné high-endové grafické karty všech hlavních výrobců.

Model P8Z68 DELUXE P8Z68-V PRO  P8Z68-V Maximus IV EXTREME-Z
Maximus IV GENE-Z
Procesor Patice LGA1155 pro procesory Intel Core i7/ Core i5/ Core i3 druhé generace
Čipová sada Intel Z68 Express
Operační paměť

DDR3 2200 (přetakt.)/2133 (přetakt.)/1866 (přetakt.)/1600/1333/1066 MHz
Kvůli omezením CPU pracují paměťové moduly DDR3 2200/2000/1800 MHz standardně na frekvenci DDR3 2133/1866/1600 MHz

Systém napájení
DIGI+ VRM 16 fází (12 fází pro CPU, 4 fáze pro iGPU) ROG Extreme Engine Digi+ ROG Extreme Engine Digi+
Sloty PCIe x16 3 3 3 4 2
Podpora více GPU CrossFireX/SLI CrossFireX /SLI CrossFireX/SLI CrossFireX/3-way SLI s NF200 CrossFireX/SLI
Grafický výstup    N/A N/A HDMI, DVI-D, RGB N/A HDMI
LucidLogix Virtu Ano (d-mode) Ano (d-mode i i-mode)
Ano (d-mode) Ano (d-mode i i-mode)
LAN 1× Intel Gigabit LAN
1× Gigabit LAN
1× Intel Gigabit LAN 1× Intel Gigabit LAN 2× Intel Gigabit LAN 1× Intel Gigabit LAN
Audio 8kanálové HD, DTS 8kanálové HD, DTS 8kanálové HD 8kanálové HD 8kanálové HD
Úložiště 4× SATA 6 Gb/s4× SATA 3 Gb/s2× eSATA (1× PWR eSATA) 4× SATA 6 Gb/s4× SATA 3 Gb/s1× eSATA 2× SATA 6 Gb/s4× SATA 3 Gb/s 4× SATA 6 Gb/s4× SATA 3 Gb/s2× eSATA 2× SATA 6 Gb/s4× SATA 3 Gb/s2× eSATA
USB 4× USB 3.0 (2 porty na zadním panelu,
2 porty na předním panelu), 12× USB 2.0
10× USB 3.0 (8 portů na zadním panelu, 2 porty na předním panelu), 9× USB 2.0 4× USB 3.0 (2 porty na zadním panelu, 2 porty na předním panelu), 12× USB 2.0
Dual Intelligent Processors 2 s DIGI+ VRM V V
V
Extreme Engine Digi+ROG Connect s GPU TweakItROG iDirectROG RC BluetoothUSB BIOS FlashbackFunkce UEFI BIOS  - ROG BIOS Print - GPU.DIMM Post - CPU Socket Monitor Extreme Engine Digi+ROG Connect s GPU TweakItSupremeFX X-Fi 2 vestavěnáGameFirstFunkce UEFI BIOS  - ROG BIOS Print - GPU.DIMM Post
TPU (s přepínačem na desce) V
V
V
EPU (s přepínačem na desce)
V
V
V
GPU Boost N/A
V
V

Mohlo by vás zajímat: