Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

SWW 2012 s 5650 účastníky

Středa, 15 Únor 2012 09:54

Tags: Dassault | Konference | Nao | Reportáž | San Diego | SolidWorks | SWW

P2141028wPo obvyklém ranním zahřívacím kole v podobě hromadné snídaně, málo platné, toto ti Američané opravdu umí, už se tísní davy před zavřenými dveřmi do haly, za kterými bude probíhat hlavní program. Asi pět minut před půl devátou se dveře otevírají a začíná boj o co nejvýhodnější místa. Jak zjišťujeme, je novinářský sektor neobvykle až za polovinou sálu, a tak se musíme trochu protlačovat mezi už přítomnými zaměstnanci DS SolidWorks. Je tu mnoho známých z minulých let i z jiných akcí Dassault Systèmes – Jeff Ray, Bertrand Sicot, Bernard Charlès a další.


Bertrand Sicot se jako správný CEO ujímá slova první a představuje nejprve maskota letošního 14. ročníku konference – malého robota Nao – a sál se dovídá B_Sicot-P2130937aktuální stav návštěvníků. V porovnání s rokem 2008, kdy byla konference rovněž v San Diegu a tehdejší oficiální počet  byl 4300, je tu letos 5650 účastníků z 33 zemí. Toto oznámení si přítomní odměnili potleskem. Potlesk doprovází také údaj, který hovoří o velikosti SolidWorks komunity. Ta v současnosti dosáhla 1,7 miliónu členů a vytvořila by město co do velikosti 5. největší v USA. Pravda, Sicot říkal, že by bylo větší než Philadelphie, ale nepředpokládám, že by takový údaj někoho u nás nějak překvapil či ohromil. Mezi tím Sicot zdraví jednoho z členů komunity, Dana Herzberga, který přijal účast na konferenci šest měsíců po operaci chlopně v srdci. Ta byla vyrobena v On-X Life Technologies, což je samozřejmě nový SolidWorks zákazník.
Každoročně DS SolidWorks zve na konferenci mediálně zajímavé lidi. Tím prvním je Mike Rowe a zpovídá MikeRowe-P2130990ho sám Bertrand Sicot. Pokud se ptáte, kdo to je Mike Rowe, tak nejspíš nesledujete TV stanici Prima Cool nebo kanál Discovery. Tento člověk má na Discovery pořad Dirty Jobs, na Primě to běží pod názvem Špinavá práce, a Mike v něm „popularizuje“ nejrůznější zaměstnání, kde se mnohdy třeba brodíte po pas v exkrementech.  Zde hovořil hlavně o rostoucím nedostatku kvalifikovaných pracovníků v USA.
Po této kulturní vložce se Bertrand vrací k SolidWorks a poukazuje na zajímavé novinky dodané do SolidWorks 2012, hlavně zmiňuje průběžné oceňování navrhovaných dílů. A v neposlední řadě se chlubí stále se zlepšující stabilitou systému. Na sloupcovém grafu to vypadá velmi pěkně, být to tak graf posilování české koruny vůči dolaru či úspěšnost naší domácí ekonomiky, určitě by to nebylo špatné. Kromě toho zmiňuje také roli týmu výzkumu a vývoje a hlavní zásadu SolidWorks uplatňovat požadavky koncových uživatelů. Oznamuje také dosažení počtu 50 tisíc certifikovaných SolidWorks uživatelů. Tento údaj mi ovšem Marie Planchardová hned následující den opravuje už na 51 tisíc s tím, že přípravy podkladů pro konferenci se dělaly v prosinci loňského roku, a to ještě probíhaly zkoušky na školách.
BertrandCharlesP2130963Po Sicotovi přichází na scénu jeho nadřízený, CEO společnosti Dassault Systèmes Bernard Charlès. Nejprve se zmiňuje o zajímavých projektech Dassault Systèmes, mezi které patřil v poslední době průzkum Cheopsovy pyramidy, dostavba katedrály Sagrada Familia v Barceloně nebo aktivity v CERNu, a v zápětí zve na pódium dr. Maiu Hoeberechtsovou z NEPTUNE Canada. NEPTUNE je první podvodní síť observatoří na světě. Obsahuje více než 130 přístrojů a 400 senzorů v severním Pacifiku, spojených více než 500 kilometry kabelů připojených k internetu a neustále sbírajících data. Tyto údaje jsou volně k dispozici komunitě výzkumných pracovníků po celém světě, čtyřiadvacet hodin denně, aby bylo možné zjistit jakým způsobem naše oceány „pracují“. Bernard Maiu poněkud znervózňuje tím, že jí skáče do řeči, například s konstatováním, že mnohé z přístrojů a podvodních zařízení jsou jistě konstruovány v SolidWorks, což ona potvrzuje.
Poté, co dr. Hoeberechtsová odchází z pódia, Bernard Charlès vysvětluje, co bude následovat po PLM. Podle něj to bude to, co Dassault nazývá 3D experience. Následně pak představuje aktivitu nazvanou IF WE.
„Jestliže si budeme klást správné otázky, můžeme změnit svět.“
Tony_Fadell_P2130981Dopolední společný program skončil klíčovou prezentací s Tony Fadellem, jehož mnozí považují za „otce“ iPodu. Tony mluvil o začátcích navrhování iPodu a diskusích se Stevem Jobsem o kompatibiltě s Windows. Hlavně se ovšem zaměřil na to, jak založil svou novou společnosti Nest a vznikl učící se termostat, první na světě. Tady jen reprodukuji to, co jsem slyšel, protože si myslím, že by to nemusela být úplně pravda.
Každopádně termostat Nest obsahuje software, který se učí podle toho, jak se žije v domě, kde je nainstalován a pomocí programu využívá efektivněji systémy HVAC (topení, ventilace, klimatizace, chlazení – ale to jistě znáte). Může se také připojovat k domácí WiFi síti, takže se dá naprogramovat nebo upravit z jakéhokoli počítače či telefonu. Myslím, že celé vystoupení Tony Fadella bylo neúměrně natažené (na celých 35 minut) a díky tomu ani nesklidilo ohlas obvyklý u jiných prezentací na SWW. Po skončení společné části samozřejmě probíhá až do večera celá řada zajímavých seminářů jako například Podpůrné nástroje DraftSight, Základy FEA, Tipy a triky pro Mastercam, Simulace proudění, 3DVIA Composer, Příprava 3D modelů pro obchodníky a mnoho, mnoho dalších. Večer mají novináři večeři s managementem firmy v restauraci The Prado v Balboa Parku, což je jeden ze známých podniků zdejší společnosti Cohn Restaurant Group.

Velmi krátké keynotes druhého dne
HP_SolomoneP2149428Úterní společný program začíná opět o půl deváté. Jako tradičně druhý den přichází na pódium Fiedler Hiss a nejprve seznamuje diváky, jak trávili pondělní večer absolventi certifikačních zkoušek CSWP. Podle zhlédnutého videa doslova řádili na muzejní letadlové lodi USS Midway a ve zde instalovaných trenažerech, za doprovodu rockové kapely. Následuje krátká prezentace významného sponzora této konference - HP - reprezentovaného Tomem Solomonem. Na SWW předvádí HP nové pracovní stanice.
Po něm Richard Doyle předává ocenění uživatelským skupinám. Uživatelské skupiny SolidWorks jsou nyní ve 44 státech USA, 5 kanadských provinciích a 27 dalších zemích po celém světě. Skupinou uživatelů roku se stala skupina z New Hampshiru ve složení Cindy Berend, John Blutt a Hoang Bao. Letošní cenu pro vedoucí skupin získala Rachel York z Tech Valley a cenou Michelle Pillersové společenství SWUGN byl odeněn Charles Culp.
Howe and Howe -P2141012A přicházejí na pořad úspěšní uživatelé SolidWorks. Jako první se představují bratři Geoff a Mike Howeovi. Jde o příběh sourozenců, kteří začínají od píky a s prázdnou kapsou a dokážou se dostat se svými návrhy až do armádních zakázek. Nejnovějším projektem firmy Howe and Howe Technologies je hydraulická ruka určená pro hasiče, která byla navržena a vykreslena v SolidWorks během jediného dne. Projekt byl zpracován od nápadu k výrobě v pouhých devíti dnech.
Dalším příkladem malého amerického zázraku je příběh z firmy Quirky od jejího majitele Bena Kaufmana. Šlo o ukázku pravé spolupráce na návrhu. Ben tvrdil, že vynalézání je vlastní všem lidem a předvedl na názorném a pravdivém případu vytvoření produktu mobilních elektrických zásuvek od nápadu, který měl jistý Jake Zien, s celým posBen Kaufman -P2149480tupem od návrhu designu, přes výrobu prototypu na 3D tiskárně až po úspěšné zavedení výroby a prodej produktu.  Jake Zien dostal za svůj původní vynález šek na 28 164 dolarů. A našly by se už i další úspěšné produkty.
Trochu nás asi všechny zaskočilo to, že dopolední hlavní program, který byl stejně jako jiné dny plánován od 8.30 do 10.00 neočekávaně skončil už asi o půl desáté. Jakoby vypadl někdo z programu. Nikdo to ale nijak nekomentoval a tak asi všichni vzali s povděkem trochu volného času. Následovaly totiž opět speciálně zaměřené workshopy a přednášky, které povětšinou končily až v 18 hodin, samozřejmě bylo možné opět navštívit i pavilon partnerů, ve kterém letos asi vystavovatelů o něco přibylo.
Po chvilce oddechu ovšem už čekala na všechny místní pátá Avenue se svou pro účastníky uzavřenou historickou částí a akce Gaslamp Block Party. Na tu se jistě těšili všichni pamětníci, i ti, kteří o této události zatím jen slyšeli z úst těch, kteří v San Diegu absolvovali už SWW 2008.  Naštěstí se odpoledne a navečer umoudřilo i počasí, takže průběh nic nezkazilo. Místní obyvatelé, přilákáni zvukem hrající kapely a hudbou diskžokeje, se marně bez visaček pokoušeli dostat dovnitř uzavřené části ulice přes pečlivě hlídané zátarasy.
Gaslamp Block Party

Čtěte také zde.


Mohlo by vás zajímat: