Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Mapy na Googlu dohnaly Mapy.cz

Pátek, 09 Březen 2012 09:21

Tags: GIS | Google | Mapy | Šikmé snímky

Google "45" Karlovy Vary --1210Tedy, pokud se chceme zabývat mapami České republiky a šikmým zobrazením některých měst. Zatímco na Mapy.cz je k dispozici šikmé snímkování pořízené brněnským Geodisem už delší dobu, na mapy Googlu se dostalo teprve nyní. Mohli jste tak nejprve na serveru Mapy.cz při postupném přibližování satelitního snímku zjistit, že největší přiblížení se přepne na šikmé snímky, kdy vidíte nejen půdorysy a střechy budov, ale pěkně domy pod úhlem 45 stupňů. Dokážete tak bez problémů rozeznat jejich výšku a množství pater, stejně jako posoudit výšku vegetace, stromů a keřů. A můžete obdivovat bezešvé napojení jednotlivých snímků.

Tedy jak kde. Když jsem porovnával některé snímky, narazil jsem například na železniční most v Jihlavě a ulici Mosteckou. Na Googlu můžete sice zvětšovat více než na Mapy.cz, ale na úkor ostrosti, poslední 2 kroky už praktikují jen digitální zoom se všemi jeho nectnostmi. A podívejte se na nedokonalé napojení snímků. Google zde uvádí v pravém dolním rohu jako zdroj dat Tele Atlas.
GoogleMaps-Jihlava-1210
Pohled na křížení ulic Havlíčkova a Mostecká se železničním mostem v Jihlavě
Mapy_cz-Jihlava-1210
A stejné místo na Mapy.cz

Šikmé snímky se pořizují jako pohledy z různých světových stran. Proto si můžete pohled na vybrané místo přepínat a virtuálně ho obkroužit. Je to opravdu efektní.
Google nabízí v pohledu „45“ aktuálně následující města České republiky (seřazena abecedně):

Mohlo by vás zajímat: