Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Vítězové 5. ročníku soutěže Revit Open 2011

Středa, 25 Duben 2012 07:58

Tags: Architektura | Autodesk | MOLAB | Open | Revit | Soutěž | Stavebnictví

vitezove a organizatori REVIT-OPEN 2012 ---1217mSpolečnost Autodesk společně s Kabinetem modelového projektování Fakulty architektury ČVUT (MOLAB) oznámily 25. dubna vítěze už 5. ročníku soutěže Revit Open. V rámci letošního ročníku zvítězil Ing. arch. Jiří Žid, absolvent Technické univerzity v Liberci. Soutěž přináší každý rok nové zadání. Tím letošním bylo vytvoření návrhu příležitostného víceúčelového sálu se servisním příslušenstvím v areálu bývalého depa a bývalé točny na nádraží v Kořenově na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš. Bývalé depo a jeho okolí na nádraží v Kořenově má úchvatnou atmosféru, zbytky zařízení a budov depa jsou stále velice inspirativní, ale čas je zde neúprosný.

Letošní ročník soutěže uvedly tyto otázky: „Jsou výjimečné stavby, které již neslouží původnímu účelu, předurčeny stát se muzeem? Nebylo by větší oslavou zdařilého díla, aby dál sloužilo lidem, aby zůstalo živé?!“ Architekti Ivana Kubešková a Tomáš Novotný, porotci architektonické části, formulovali nejdůležitější kritérium soutěže: jak nezabít ducha místa, ale přinést jeho obohacení ve vazbě na prostředí Jizerských hor.
1_misto_12vagony_1217
1. místo – autor návrhu Ing. arch. Jiří Žid, absolvent TU Liberec

„Zadání soutěže mělo ukázat, že fragmenty industriální architektury inspirují mladé tvůrce,“ řekly Dana Matějovská a Ivana Vinšová z kabinetu MOLAB FA ČVUT a zároveň organizátorky soutěže. „V tomto ročníku jsme se zároveň se studenty zamyslely nad tím, jak moc lidé potřebují místo, kde se mohou setkávat. Jednoduchý sál s minimálním zázemím je pro společenský život nepostradatelný. Ale sál na nádraží? Proč ne!“
2_misto_pstruh04_1204-
2. místo – autoři Bc. Marek Šnyrch, Bc. Hana Typltová, Bc. Petra Grísová a Bc. Josef Veselý z FA VUT v Brně

Soutěžící přinesli zajímavé názory. Vítězný návrh, jehož autorem byl Ing. arch. Jiří Žid, absolvent Technické univerzity Liberec, využívá stávající stěny bývalého depa bez zastřešení. Mladý architekt navrhl „kočovný sál“, který putuje po železnici. Skládačka je umístěna ve vagónu. Prostor depa Kořenov zde představuje jednu z možností, kde se objekt sálu sestaví a použije.
Na 2. místě se umístili studenti Bc. Marek Šnyrch, Bc. Hana Typltová, Bc. Petra Grísová a Bc. Josef Veselý z FA VUT v Brně. 3. místo patří studentům Bc. Vladimíru Genšiniakovi a Bc. Tomáši Chudějovi z FSv STU Bratislava. Autor nejlepšího návrhu získal cenu ve formě plně komerčního softwaru firmy Autodesk, tvůrci návrhů umístění na 2. a 3. místě si odnášejí ceny od firmy Apple.
3_misto_12173. místo – autoři Bc. Vladimír Genšiniak a Bc. Tomáš Chuděj z FSv STU Bratislava

„Byli jsme potěšeni entuziasmem a zájmem mladých účastníků soutěže o problematiku staré zástavby a renovace,“ řekl Patrik Minks, předseda poroty soutěže REVIT OPEN a obchodní manažer pro oblast stavebních řešení ve firmě Autodesk. „Soutěžní návrhy ukázaly invenci, hravost a kreativitu, kterou lze využít nejen při tvorbě nových projektů, ale také při renovaci původních staveb. A to jsou atributy, které Autodesk podporuje prostřednictvím svého návrhového softwaru všude po celém světě.“

Soutěž byla již tradičně vypsána pro studenty a čerstvé absolventy vysokých škol s architektonickým nebo stavebním zaměřením v České a Slovenské republice a zahraniční studenty studující v ČR na stipendium. Studie 3D modelů, vizualizace i dokumentace byly již tradičně vytvářeny v softwarových řešeních firmy Autodesk. Projekt v Autodesk Revit Architecture pak měl navíc možnost získat od poroty bonus.
Výstava nejlepších soutěžních návrhů proběhne ve dnech od 25. 4. do 18. 5. 2012 v Light Center Zumtobel, Jankovcova 2, Praha 7. Součástí výstavy je také retrospektiva všech dosavadních 5 ročníků soutěže. Více informací o soutěži a online katalog prací lze nalézt na www.revitopen.com.

Mohlo by vás zajímat: