Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Google spustil Street View na Slovensku

Středa, 31 Říjen 2012 17:28

Tags: GIS | Google | Slovensko | Street | View

Street View na Slovensku Tatranská Lomnica - 1244Ještě asi před týdnem jsem hledal bratislavský tramvajový tunel pod hradem na Google maps a nic bližšího povrchu než šikmé snímky zde nebylo. Podle aktuálních informací však Google spustil od 31. října Street View i na Slovensku. Pořizování fotografií pro tuto oblíbenou službu všech, kteří si chtějí třeba dopředu prohlédnout místa, kam chtějí cestovat, začalo 11. dubna letošního roku. Na plánu bylo nafocení všech měst nad 50 tisíc obyvatel (Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Poprad, atd., kromě toho byla vybrána i historicky významná města jako Banská Štiavnica, Kremnica, Levoča, Stará Ľubovňa, Zvolen a další.

Do Street View byla zachycena také veřejně dostupná místa v Tatranském národním parku, Pieninském národním parku a ve Slovenském Krasu a neunikla ani místa turistického ruchu jako Zemplínska Šírava, Liptovská Mara, Gabčíkovo nebo slovenská lázeňská města Piešťany, Bardejovské lázně, Rajecké a Trenčianské Teplice. Firmy podnikající v cestovním ruchu očekávají, že Street View pomůže přitáhnout do bezesporu krásných míst Slovenska další turisty a samy mohou využívat bezplatně Street View API, což znamená, že tuto technologii mohou zakomponovat do svých webových prezentací.
Podle zveřejněných statistik bylo na Slovensku nasnímáno přes 40 tisíc kilometrů cest, takže pořizovací prostředky, předpokládám, že to nebyla jen auta, překonaly vzdálenost odpovídající rovníkovému obvodu zeměkoule. Podle prvního prohlížení byly rozmazány obličeje nasnímaných lidí, registrační značky automobilů, ale také třeba některé názvy nebo součásti názvů obchodů.
Do prohlížení v režimu Street View se dostanete buď maximální přiblížením vyhlédnutého místa nebo přesunutím oranžového panáčka „Pegmana“ na levé straně mapy do modře podsvícených míst, která dávají na vědomí, že je zde Street View k dosažení.

Bratislavský tramvalový tunel pod hradem - 1244
Bratislavský tramvajový tunel se letos evidentně opravuje nebo opravoval

Mohlo by vás zajímat: